04/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις φλόγες το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Συνεχίζεται η αποχώρηση ξένων υπηκόων από τη Λιβύη και οι περισσότερες πρεσβείες είναι πλέον άδειες.
      Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Στις φλόγες της εμφύλιας σύγκρουσης παραμένει η Λιβύη καθώς, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, περισσότεροι από 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 72 τραυματίστηκαν χθες στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των αντιμαχομένων παρατάξεων για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, το οποίο έχει μεταβληθεί πλέον σε ένα σωρό από ερείπια, ενώ από τις μάχες πήρε φωτιά η μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμων της πρωτεύουσας.

 

Οι αντίπαλες ομάδες, που έχουν συμμαχήσει με τις πολιτοφυλακές από τις πόλεις Μισράτα και Ζιντάν, μάχονται εδώ και τρεις εβδομάδες για τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αεροδρομίου της πρωτεύουσας, στις χειρότερες συγκρούσεις που έχει γνωρίσει η βορειοαφρικανική χώρα από τον εμφύλιο που ξέσπασε το 2011 και οδήγησε στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι. Οι μαχητές από τις πόλεις Μισράτα και Ζιντάν το 2011 πολεμούσαν ως σύμμαχοι για την ανατροπή του Καντάφι, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα τους και πλέον μάχονται η μία εναντίον της άλλης σε έναν βίαιο αγώνα για τον έλεγχο της μεταδικτατορικής Λιβύης.

 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της βορειοαφρικανικής χώρας και ο αδύναμος στρατός της παραδέχονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τις αντιμαχόμενες πλέον πολιτοφυλακές, οι οποίες συχνά «πληρώνονται» από υπουργούς και ελέγχουν τεράστια οπλικά αποθέματα από την εποχή του Καντάφι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τανκς και πύραυλοι.

 

Χθες πάντως στην Τρίπολη επικρατούσε σχετική ηρεμία αν και ακούγονταν αρκετές σποραδικές εκρήξεις. Ωστόσο οι τεράστιες πυρκαγιές που προκλήθηκαν από οβίδα που έπληξε οκτώ δεξαμενές με φυσικό αέριο και μια αποθήκη καυσίμων κοντά στο αεροδρόμιο εξακολουθούσαν να καίνε στέλνοντας πυκνά σύννεφα καπνού πάνω από την πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα, οι μεσολαβητές σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς αδυνατούν να πείσουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις να καταλήξουν σε μια έστω και προσωρινή εκεχειρία.

 

Τέλος, η αποχώρηση ξένων υπηκόων, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις και πλέον εβδομάδες, συνεχίζεται με τις περισσότερες ξένες πρεσβείες στη Λιβύη να είναι άδειες χωρίς προσωπικό. Χθες η φρεγάτα του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού HMS Enterprize απομάκρυνε τουλάχιστον 110 Βρετανούς πολίτες με τις οικογένειές τους από την Τρίπολη, ενώ το Λονδίνο το οποίο μετέφερε τη διπλωματική του αποστολή στη γειτονική Τυνησία, ανακοίνωσε ότι κλείνει και αυτό σήμερα την πρεσβεία του.

 

Scroll to top