08/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΟ

      Pin It

Του Βαγγέλη Καραγεώργου Φωτογραφίες: ΑΠΕ/ REUTERS

 

KINA Aπορώ γιατί η Αριστερά καταγγέλλει την κυβέρνηση Σαμαρά και την τρόικα ότι μεθοδεύουν την κινεζοποίηση της Ελλάδας. Ασχημα περνάνε οι Κινέζοι; Ορίστε, πάρτε για παράδειγμα το μεγάλο κατασκευαστικό έργο στη Χεφέι: για να μη χάνουν χρόνο και χρήμα στις μετακινήσεις οι εργαζόμενοι σ’ αυτό, η εταιρεία που το έχει αναλάβει έχει φροντίσει να διανυκτερεύουν δίπλα του. Κι εντάξει, μπορεί τα καταλύματα για τους εργάτες να μην μπορεί να τα αποκαλέσει κάποιος πολυτελή, όμως όπως βλέπετε οι εργαζόμενοι στον ελεύθερο χρόνο τους χρησιμοποιούν εντός των καταλυμάτων λαπ τοπ, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία έχει φροντίσει να υπάρχει ασύρματο δίκτυο. Μήπως τώρα κόπηκε το γέλιο σε όσους ειρωνεύονταν τον Σαμαρά όταν εξήγγειλε εκείνο το περίφημο δωρεάν wi-fi;

 

TOYΡΚΙΑ Αν αναρωτιόσασταν γιατί μετά από τόσα και αποδεδειγμένα σκάνδαλα οι Τούρκοι εξακολουθούν να ψηφίζουν Ερντογάν, οι εικόνες από την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές μπορεί να σας φωτίσουν. Από τη μία υπάρχει το πάθος και το βάθος της πολιτικής αντιπαράθεσης που βλέπετε στον καφενέ της πόλης και από την άλλη ο ηγέτης, που γυρίζει σε ό,τι φυλή υπάρχει και δεν υπάρχει και φοράει οποιοδήποτε γελοίο καπέλο προκειμένου να τους γίνει συμπαθής. Ασχετο, αλλά έχω τη γνώμη ότι μία ξανθιά αφάνα πολύ θα του πήγαινε τού Ερντογάν.

 

ΡΩΣΙΑ Καταστεναχωρημένοι από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης Πούτιν και Μεντβέντεφ είπαν να βγουν λιγάκι έξω, να ξεσκάσουν. Επειδή από τη στεναχώρια δεν κατεβαίνει τίποτα κάτω, παρήγγειλαν κάτι λίγα για να τσιμπήσουν, κυρίως για να μην κατεβάσουν ξεροσφύρι τις μπίρες, τις γερμανικές, στις οποίες πνίγουν τον καημό τους

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μέχρι τώρα ξέραμε μόνο για φιλικά ματς στο ποδόσφαιρο, αλλά τελευταία έχουν γίνει της μόδας και τα φιλικά επεισόδια αστυνομίας – διαδηλωτών. Μετά το ξύλο που έριξαν χρυσαυγίτες σε ΜΑΤατζήδες έξω από τα δικαστήρια, χωρίς να προσαχθεί ουδείς, τη σκυτάλη πήρε η κυβέρνηση του Κιέβου, που έστειλε δήθεν τα ΜΑΤ να καθαρίσουν την πλατεία Ανεξαρτησίας από τους ακροδεξιούς που διαμένουν σε σκηνές εκεί από την εποχή της εξέγερσης. Η αστυνομία δεν τα κατάφερε προφανώς επειδή οι νεοναζί είχαν τον… θεό μαζί τους. Φανταστείτε ότι μήνες μετά την Ανάσταση μοναχοί δίνουν ακόμη το… άγιο φως, πάνω σε μπουκάλια με βενζίνη και στουπί.

 

ΚΙΝΑ Αλλη μία εικόνα της ευημερούσας κινεζικής κοινωνίας. Ο πατέρας δουλεύει στις οικοδομές, αλλά το κατάλυμα όπου διαμένει με τη γυναίκα και τα έξι παιδιά του δεν είναι διόλου πρόχειρο – η οικογένεια έχει στη διάθεσή της μια σπιταρόνα 20 τ.μ. Προσθέστε σ’ αυτό και το ιλιγγιώδες εισόδημα 486 ως 649 δολάρια, κι έχετε μπροστά σας το πού στηρίζεται το κινεζικό οικονομικό θαύμα με την καλπάζουσα ανάπτυξη. Κι ενώ η κυβέρνηση θέλει να φέρει κι εδώ τις κινεζικές εταιρείες να μας αναπτύξουν, κάποιοι κολλημένοι αντιδρούν.

 

Scroll to top