Pin It

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της επιδημίας του Εμπολα στη Δυτική Αφρική κήρυξε χθες από την έδρα του στη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε συστάσεις για απαγορεύσεις σε ταξίδια και εμπόριο.

 

Ο ΠΟΥ, καλώντας όλες οι χώρες να προετοιμαστούν για να εντοπίσουν και να διαχειριστούν τα κρούσματα με ιδιαίτερη έμφαση στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, υπογράμμισε ότι η επιδημία του θανατηφόρου ιού -η μεγαλύτερη και πιο μακρόχρονη στην ιστορία του- εκδηλώθηκε σε κράτη που δεν διαθέτουν πόρους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ενώ ορισμένες εξ αυτών έχουν διαλυμένα από τους πολέμους συστήματα υγείας.

 

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΜΚΟ Save the Children, Ρομπ Μακ Γκιλιβαράι, είναι τρομακτικές οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στη Δυτική Αφρική, όπου ήδη πριν ξεσπάσει η επιδημία αναλογούσε ένας γιατρός για κάθε 1.000 άτομα!

 

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν προειδοποίησε ότι «η επιδημία ενδέχεται να επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες προτού βελτιωθεί» κι ανακοίνωσε μια μακρά λίστα με οδηγίες για τους ταξιδιώτες, κυρίως όσοι προέρχονται από τις χώρες όπου ξέσπασε η επιδημία, να ελέγχονται για πυρετό.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, οι νεκροί από τον ιό μέχρι τις 6 Αυγούστου ήταν 961, ενώ τα κρούσματα ήταν συνολικά 1.779, μετά την καταγραφή νέων περιστατικών στη Νιγηρία.

 

Την ίδια ώρα η Ουγκάντα ανακοίνωσε χθες ειδικά μέτρα απομόνωσης στο αεροδρόμιο του Εντεμπε μετά τον εντοπισμό επιβάτη από το Σουδάν ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα του ιού και υποβλήθηκε σε εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

 

Στην περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθεί ότι έχει προσβληθεί θα πρόκειται για το πρώτο επίσημο κρούσμα του ιού στην Ανατολική Αφρική.

 

Δημήτρης Σ. Φαναριώτης

 

Scroll to top