Pin It

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Η επιστροφή μετά τις θερινές διακοπές θα είναι δύσκολη στη Γαλλία και ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει ότι το φθινόπωρο θα έλθει «η ώρα της αλήθειας» για την κυβέρνηση. Οι δείκτες της γαλλικής οικονομίας βρίσκονται στο κόκκινο. Παρά τις προσπάθειες της η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και να επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μανουέλ Βαλς επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η «τόνωση της ανάπτυξης» για να γίνει δυνατή η καταπολέμηση ενός «πραγματικού αποπληθωριστικού κινδύνου» στην Ευρώπη. «Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο χαμηλός», τονίζει ο Ολάντ.

 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τη Γερμανία να παράσχει πιο ισχυρή υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η Γαλλία προωθεί την ιδέα για μεγαλύτερη ανοχή, γιατί με την παρούσα οικονομική κατάσταση είναι πολύ πιθανό η χώρα να μην μπορέσει να τηρήσει τη δέσμευσή της να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015. Ο Ολάντ επισημαίνει ότι «θέτουμε σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις που αναλάβαμε. Η Γαλλία δεν ζητάει καμιά επιείκεια, αλλά ο ρυθμός των προσπαθειών μας για τη μείωση των ελλειμμάτων εξαρτάται επίσης από την ανάπτυξη». Τονίζει ειδικότερα ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαθέσει ρευστότητα στην οικονομία».

 

Η αισιοδοξία που έδειχνε ο Ολάντ στην πρώτη διετία της προεδρικής του θητείας έχει παρέλθει. Μετά τις συνεχείς διαψεύσεις προβλέψεών του για μείωση της ανεργίας και έναρξη της ανάκαμψης, σήμερα δείχνει να προσαρμόζεται στις επιταγές της «ρεαλιστικής πολιτικής». Σε κυβερνητικό σεμινάριο που οργάνωσε στα Ηλύσια, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους υπουργούς σε «εγρήγορση» κατά τη θερινή ανάπαυλα διακοπών, υπενθυμίζοντας την ανησυχία και την ανυπομονησία που εκφράζουν οι Γάλλοι, οι οποίοι ζητούν άμεσα αποτελέσματα. Ζήτησε από όλους κινητοποίηση με προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας, την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο η ανάπτυξη.

 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι «η κατάσταση θα είναι δύσκολη» για το μέλλον, γιατί η ανάπτυξη είναι πολύ πιο αδύνατη από ό,τι προβλεπόταν και υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος αποπληθωρισμού.

 

Οι διακοπές θα είναι σύντομες για τα μέλη της κυβέρνησης. Την επιστροφή στην πολιτική δράση σηματοδοτεί το υπουργικό συμβούλιο της 20ής Αυγούστου, στο οποίο θα υιοθετηθούν σημαντικά μέτρα που αφορούν τις επενδύσεις και την επαγγελματική επιμόρφωση. Στο Κοινοβούλιο θα συνεχιστεί η εξέταση της μεταρρύθμισης που αφορά διοικητική σύμπτυξη και περιορισμό του αριθμού επαρχιών της Γαλλίας. Θα εξεταστούν επίσης νομοσχέδια για την ενεργειακή μετάβαση, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η μεταρρύθμιση που αφορά τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τον κοινωνικό διάλογο στις επιχειρήσεις. Τέλος Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, ο οποίος προβλέπει νέες αιματηρές οικονομίες.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος εντείνει την κινητικότητά του στην Ε.Ε. Τέλη Αυγούστου οργανώνει συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στα Ηλύσια. Στις 22 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο και θα έχει συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ.

 

Πολιτική σφυγμομέτρηση θα είναι οι εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου στη Γερουσία. Επιλογή 178 γερουσιαστών στους 348, θα γίνει από εκλεγμένους αξιωματούχους (βουλευτές, γερουσιαστές, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Η Αριστερά μπόρεσε να αποσπάσει πλειοψηφία στις εκλογές του 2011. Αλλά μετά την πρόσφατη ήττα της στις δημοτικές εκλογές και την αύξηση του αριθμού εκλεγμένων εκπροσώπων της Δεξιάς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενδέχεται η Γερουσία να επανέλθει σε δεξιά πλειοψηφία.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top