19/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ

Τάσεις… φυγής για τον «ελεύθερο πολιορκημένο» του Λονδίνου

      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Σχεδόν εκατό δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο στριμώχτηκαν χθες το πρωί σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο του Λονδίνου, όπου στεγάζεται η πρεσβεία του Ισημερινού, για να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη Τύπου του διάσημου «ενοίκου» της: του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που παραμένει «ελεύθερος πολιορκημένος» στο συγκεκριμένο κτίριο εδώ και 26 μήνες.

Και η συνέντευξη έβγαλε είδηση: έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού, τον Ρικάρντο Πατίνιο, ο 43χρονος Ασάνζ δήλωσε πως θα φύγει «σύντομα» από το κτίριο της πρεσβείας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά τι ακριβώς έχει στο μυαλό του για το μέλλον. Ο Ισημερινός είχε παρατείνει προ μηνών το άσυλο που έχει δώσει στον Ασάνζ, ο οποίος και καταζητείται από τις σουηδικές Αρχές κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση σε βάρος δύο γυναικών. Ο Ασάνζ, που αρνείται τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για πλεκτάνη σε βάρος του, υποστηρίζει ότι οι σουηδικές Αρχές λειτουργούν για λογαριασμό των ΗΠΑ, που θέλουν διακαώς να τον καθίσουν στο σκαμνί για τη μαζική –και ντροπιαστική για την αμερικανική διπλωματία– δημοσιοποίηση αμέτρητων απόρρητων εγγράφων το 2010.

Ο Ασάνζ παραδέχθηκε, πάντως, ότι οι συνθήκες διαβίωσής του την τελευταία διετία σε ένα κτίριο χωρίς εξωτερικούς χώρους έχουν επηρεάσει την υγεία του. Αναφορές στα ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό θέλουν την κατάσταση της υγείας του καταζητούμενου να έχει επιδεινωθεί. Ερωτηθείς σχετικά με την υγεία του, ο Αυστραλός δήλωσε πως οποιοσδήποτε θα επηρεαζόταν αν περνούσε δύο χρόνια κλεισμένος μέσα σ' ένα κτίριο το οποίο δεν έχει εξωτερικούς χώρους και χωρίς να εκτίθεται άμεσα στο φως του ήλιου, κάτι για το οποίο έχει παραπονεθεί αρκετές φορές.

Το βρετανικό κανάλι Sky News –που ανήκει στον (συμπατριώτη του Ασάνζ) μεγιστάνα του Tύπου Ρούπερτ Μέρντοκ– είχε μεταδώσει πρόσφατα πως ο Ασάνζ αντιμετωπίζει προβλήματα στην καρδιά και τους πνεύμονες, και γι' αυτό θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το καταφύγιο της πρεσβείας. «Θα φύγω σύντομα από την πρεσβεία… αλλά ίσως όχι για τους λόγους που το Sky News και οι εφημερίδες του Μέρντοκ αναφέρουν αυτές τις μέρες», είπε με νόημα ο διάσημος «φυγόδικος». Βρετανοί δημοσιογράφοι που έχουν συναντήσει τον Ασάνζ τον τελευταίο καιρό υποστηρίζουν ότι εμφανίζεται απογοητευμένος, αφού ήλπιζε πως ο «αποκλεισμός» του στην πρεσβεία θα τελείωνε γρήγορα.

Οι δηλώσεις του, πάντως, προκάλεσαν νέα σύγχυση και ο εκπρόσωπoς Τύπου του WikiLeaks, ο Ισλανδός δημοσιογράφος Κρίστιν Χράφνσον, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο Ασάνζ δεν θα μπορέσει να φύγει από την πρεσβεία εάν δεν λυθεί το θέμα της έκδοσής του. Ο Χράφνσον είπε συγκεκριμένα ότι ο Ασάνζ θα φύγει από την πρεσβεία μόλις η βρετανική κυβέρνηση του δώσει τις εγγυήσεις που επιθυμεί, δηλαδή το δικαίωμα να ταξιδέψει ελεύθερα στον Ισημερινό, όπου του έχει παραχωρηθεί επισήμως άσυλο: «Το σχέδιο είναι να φύγει αμέσως μόλις η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Από τη μεριά του, ο ΥΠΕΞ του Ισημερινού είπε ότι είναι ώρα να ελευθερωθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Ο κ. Πατίνιο πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να συζητήσουν την επίλυση της υπόθεσης και τη «διακοπή της πολιορκίας της πρεσβείας μας». Περιττό, βεβαίως, να σημειωθεί ότι έξω από την πρεσβεία βρίσκονται συνεχώς Βρετανοί αστυνομικοί, με εντολή να συλλάβουν τον Ασάνζ αμέσως μόλις βγει από το κτίριο…

 

Scroll to top