21/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστρέφει στο εθνικό δίκαιο η Αργεντινή για να πληρώσει τους πιστωτές της

Η κρατική τράπεζα Banco de la Nacion, νέος διαχειριστής των ομολόγων στη θέση τής Bank of New York Mellon.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Σε μια προσπάθεια να παρακάμψει την απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης που μπλόκαρε την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Αργεντινής στους κατόχους του αναδιαρθρωμένου της χρέους, η πρόεδρος Κριστίνα Κίρτσνερ κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο προσφέρει στους κατόχους των σχετικών ομολόγων σε ξένο δίκαιο την εθελούσια ανταλλαγή τους με ίσης αξίας τίτλους που θα διέπονται από εθνική νομοθεσία. Συγχρόνως, αλλάζει τον διαχειριστή τους, από την αμερικανική Bank of New York Mellon στην κρατική Banco de la Nacion στο Μπουένος Αϊρες.

 

Εφόσον το νομοσχέδιο εγκριθεί από το Κογκρέσο, η κυβέρνηση θα καταθέσει σε αυτή την τράπεζα τα κεφάλαια για τις πληρωμές των νέων ομολόγων, αλλά και για τα hedge funds που δεν δέχτηκαν το κούρεμα του χρέους, με βάση όμως τους όρους της αναδιάρθρωσης του 2010, όπως τόνισε η πρόεδρος Κίρτσνερ. Ανακοινώνοντας τη νέα πρωτοβουλία με δάκρυα στα μάτια κάλεσε την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο: «Οταν πρόκειται για την κυριαρχία της πατρίδας μας και για την πεποίθηση ότι δεν μπορούν να μας εκβιάζουν και να μας φορτώνουν ξανά με χρέος, είμαστε όλοι ενωμένοι ως Αργεντίνοι».

 

Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Χόρχε Καπιτάνιτς, χαρακτηρίζοντας την Αργεντινή «θύμα της χρηματοπιστωτικής αναρχίας», ξεκαθάρισε πως «στόχος μας είναι να προστατέψουμε το 92,4% των ομολογιούχων που εντάχθηκαν στην αναδιάρθρωση του χρέους το 2005 και το 2010. Είναι άδικη και άνιση μεταχείριση μια ελάχιστη ομάδα με μια δικαστική απόφαση λαθεμένη και παράλογη να παρακωλύει την πληρωμή των υποχρεώσεών μας. Με αυτό το σχέδιο νόμου, η Αργεντινή επιβεβαιώνει τη συνθήκη της ως κυρίαρχο κράτος και εδραιώνει μηχανισμούς για να εγγυηθεί τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών της». Πληρωμές που σταμάτησαν από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκριέζα απαγόρευσε την πληρωμή 539 εκατ. δολαρίων που η Αργεντινή είχε καταθέσει στην Bank of New York Mellon, στους κατόχους του αναδιαρθρωμένου της χρέους με το σκεπτικό ότι πρέπει πρώτα η χώρα να πληρώσει στο ακέραιο τα hedge funds που αρνήθηκαν το κούρεμα.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις είναι αμφίσημες. «Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ψυχρολουσία για όσους ανέμεναν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για όσους πιστωτές δεν εντάχθηκαν στην αναδιάρθρωση», τόνισε στο Bloomberg ο Βλαντίμιρ Βέρνινγκ, οικονομολόγος της JPMorgan. Αντίθετα, ο Τούλιο Τσέμπο, δικηγόρος που εκπροσωπεί τους Ιταλούς ομολογιούχους, δήλωσε στην αργεντίνικη εφημερίδα «Pagina12» ότι το σχέδιο νόμου για την κυρίαρχη πληρωμή του δημόσιου χρέους «είναι πιθανώς η πιο σωστή απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής για να εγγυηθεί την πληρωμή των πιστωτών της, και συνεπώς πρέπει να αποδεχτούμε την ανταλλαγή των τίτλων με άλλα που εμπίπτουν στην εθνική νομοθεσία».

 

Scroll to top