Pin It

Τρία στρατιωτικά στελέχη της Χαμάς -εκ των οποίων οι δυο θεωρούνται από τα πλέον υψηλόβαθμα στη νότια Λωρίδα της Γάζας- σκοτώθηκαν χθες σε «στοχευμένο» βομβαρδισμό της ισραηλινής αεροπορίας, μία ημέρα μετά και την πέμπτη αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μοχάμεντ Ντεΐφ, του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, η οποία όμως στοίχισε τη ζωή στην οικογένειά του.

 

Τις ευχαριστίες του έστειλε και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για «τη σκληρή δουλειά και τον επαγγελματισμό» των πρακτόρων της Shin Bet, την ώρα η Γάζα συνέχιζε και χθες να μετρά νεκρούς. Μέσα σε ένα 24ωρο, λένε οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, επλήγησαν 110 στόχοι και περισσότεροι από 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 2.049 και των τραυματιών σε 10.000. Και ταυτόχρονα η διπλωματία βρίσκεται σε αδιέξοδο.

 

Χθες συναντήθηκαν στην Ντόχα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με τον αυτοεξόριστο ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάλ, παρουσία του εμίρη του Κατάρ και Παλαιστινίων αξιωματούχων, χωρίς να διαφαίνεται προσέγγιση για μια κοινή στρατηγική.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμπάς προσπάθησε να πείσει τον Μεσάλ ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχτεί τη συμφωνία εκεχειρίας που προωθεί η Αίγυπτος, ενώ ο Μεσάλ επέμενε ότι η Χαμάς είναι προετοιμασμένη για χρόνια κλεφτοπόλεμου και τριβής.

 

Από την έκβαση αυτών των συνομιλιών εξαρτάται εάν και οι δύο μεταβούν αργότερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Παράλληλα όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Haaretz», Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ετοιμάζονται να καταθέσουν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το περίγραμμα των σημείων που κρίνουν απαραίτητα για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Μεταξύ αυτών η επιστροφή του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, η άρση των «οικονομικών και ανθρωπιστικών περιορισμών» στη Γάζα για να μπορέσει να αρχίσει η ανοικοδόμηση και η ανάπτυξη στην περιοχή, το άνοιγμα όλων των συνοριακών περασμάτων με βάση τη συμφωνία του 2005, δέσμευση για την πρόληψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας για να μην επαναληφθούν οι εχθροπραξίες και απαγόρευση της πώλησης και προμήθειας όπλων και πυρομαχικών στη Γάζα, εκτός κι εάν έχουν εγκριθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή. Οι τρεις χώρες προτείνουν ακόμα να ιδρυθεί μια διεθνής επιτροπή επίβλεψης και ελέγχου, που θα ερευνά και οποιαδήποτε παραβίαση των όρων της συμφωνίας, θα διευκολύνει τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών και θα λειτουργεί ως «σύνδεσμος» μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Ελλη Πάνου

 

Scroll to top