22/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο αναψυκτικά, 15 δεύτερα, 12 σφαίρες

Αποτροπιασμός από το βίντεο της δεύτερης εν ψυχρώ σαδιστικής δολοφονίας Αφροαμερικανού από αστυνομικούς στο Μιζούρι.
      Pin It

mizouri1Αποτροπιασμός από το βίντεο της δεύτερης εν ψυχρώ σαδιστικής δολοφονίας Αφροαμερικανού από αστυνομικούς στο Μιζούρι

 

Το νέο φονικό θα μπορούσε να γίνει καταλύτης απρόβλεπτων εκρηκτικών εξελίξεων, αλλά ευτυχώς η ψυχραιμία μοιάζει να κερδίζει ξανά έδαφος -παρά τη δίκαιη οργή- στους μαύρους κατοίκους του Φέργκιουσον και της ευρύτερης περιοχής του Σεντ Λούις

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Μήνιν και αποστροφή προκαλούν οι εικόνες της εν ψυχρώ εκτέλεσης του δεύτερου Αφροαμερικανού από δύο αστυφύλακες στο Σεντ Λούις, οι οποίοι, αφού γαζώνουν τον νεαρό με 12 σφαίρες μέσα σε 15 δευτερόλεπτα, του φορούν χειροπέδες και συνεχίζουν να τον απειλούν με όπλο ενώ ψυχορραγεί στο πεζοδρόμιο –αν δεν έχει ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή. Αλλο ένα ντοκουμέντο θανατηφόρας αστυνομικής βαρβαρότητας σε όλο το ζοφερό της «μεγαλείο»…

mizouri2Στο πλαίσιο της εξαγγελθείσης «διαφάνειας» για κάθε ένοπλο περιστατικό που αφορά τα όργανα της «τάξης» στη μεγαλούπολη του Μιζούρι, η μητροπολιτική αστυνομία του Σεντ Λούις έδωσε χθες στη δημοσιότητα το βίντεο του φόνου, που τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο ένας περαστικός το πρωί της 19ης Αυγούστου. Το θύμα, ο 25χρονος Καγίμ Πάουελ, ο οποίος μόλις είχε βγει από μαγαζί απ’ όπου είχε κλέψει δύο αναψυκτικά κι ένα ντόνατ, συμπεριφερόταν νευρικά και αλλοπρόσαλλα στο πεζοδρόμιο, έχοντας στην κατοχή του ένα μαχαίρι. Επειτα από κλήσεις καταστηματαρχών στην Αμεση Δράση, δύο αστυφύλακες καταφτάνουν στο σημείο, το οποίο -σημειωτέον- απέχει μόλις 6,5 χιλιόμετρα από την τοποθεσία της δολοφονίας τού Μάικλ Μπράουν από τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον δέκα μέρες πριν.

 

«Σκοτώστε με»

 

Ο Πάουελ κινείται προς το μέρος τους φωνάζοντας να τον σκοτώσουν κι όταν δεν υπακούει στις εντολές να πετάξει κάτι που κρατάει, χωρίς να φαίνεται αν πρόκειται για μαχαίρι ή άλλο αντικείμενο, οι ένστολοι τον πυροβολούν επανειλημμένα με έξι σφαίρες ο καθένας από απόσταση σχεδόν ενός μέτρου, μπροστά σε έντρομους αυτόπτες μάρτυρες. Προφανώς για λόγους «διαφάνειας», στις εύλογες ερωτήσεις δημοσιογράφων γιατί δεν τον τραυμάτισαν ή δεν τον ακινητοποίησαν με τέιζερ, η απάντηση του αστυνομικού διευθυντή του Σεντ Λούις ήταν πως οι υφιστάμενοί του δεν μπορούσαν πιθανόν να τον εξουδετερώσουν με εκκένωση ηλεκτρικού ρεύματος, επειδή φορούσε φούτερ. Το φούτερ, πάντως, μοιάζει ξεκούμπωτο μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του άτυχου νέου. Για τις χειροπέδες, δεν ζητήθηκε ή δεν δόθηκε εξήγηση…

 

Το νέο φονικό θα μπορούσε να γίνει καταλύτης απρόβλεπτων εκρηκτικών εξελίξεων, αλλά ευτυχώς η ψυχραιμία μοιάζει να κερδίζει ξανά έδαφος -παρά τη δίκαιη οργή- στους μαύρους κατοίκους του Φέργκιουσον και της ευρύτερης περιοχής του Σεντ Λούις. Η επίσκεψη του Αφροαμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ και η διαβεβαίωσή του προς στους γονείς του Μάικλ Μπράουν, με τους οποίους είχε ιδιωτική συνάντηση, για ταχεία ομοσπονδιακή διερεύνηση της δολοφονίας του γιου τους και απονομή δικαιοσύνης, είχαν κατευναστική επίδραση. Προσπαθώντας να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών κυρίως προς τις (λευκές) διωκτικές και εισαγγελικές αρχές της κομητείας, ο Χόλντερ μετέφερε την αταλάντευτη δέσμευση της κυβέρνησης Ομπάμα για προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών των μειονοτήτων και διηγήθηκε σε ηγετικά μέλη της κοινότητας και φοιτητές πως έχει πέσει επανειλημμένα και ο ίδιος θύμα ρατσιστικών συμπεριφορών από την αστυνομία. «Θυμάμαι πόσο εξευτελιστικό ήταν, πόσο με εξόργισε και την επίπτωση που είχε πάνω μου» δήλωσε ο πρώτος μαύρος γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ στην αμερικανική ιστορία.

 

mizouri3Σε διαθεσιμότητα

 

Ενδεικτικό της σχετικής αλλαγής κλίματος είναι η διαθεσιμότητα επ’ αόριστον, στην οποία τέθηκε άμεσα λευκός αστυνομικός, μετά την κυκλοφορία βίντεο που τον εμφανίζει την περασμένη Τρίτη στην πρώτη γραμμή των δυνάμεων ασφαλείας στο Φέργκιουσον. Σε ημιέξαλλη κατάσταση, κραδαίνει ημιαυτόματο τουφέκι κατά διαδηλωτών και δημοσιογράφων και απειλεί να τους σκοτώσει αν δεν κάνουν πίσω, βρίζοντάς τους χυδαιότατα, πριν ο προϊστάμενός του τον απομακρύνει από το σημείο. Η νύχτα της Τετάρτης, πάντως, κύλησε και πάλι ήρεμα, καθώς μια καταιγίδα διέλυσε γρήγορα τις, καθιερωμένες πια, κινητοποιήσεις χωρίς να ξεσπάσουν επεισόδια, παρά την ανακοίνωση του αμφιλεγόμενου εισαγγελέα της κομητείας του Σεντ Λούις ότι η ακροαματική διαδικασία για την απαγγελία (ή μη) επίσημων κατηγοριών κατά του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον θα τραβήξει έως τα μέσα του Οκτώβρη. Οι τοπικές αρχές συνεχίζουν τη δική τους, ξεχωριστή έρευνα του φόνου, με τον δράστη να παραμένει ελεύθερος και αυτόκλητους υποστηρικτές του να κάνουν όλο και συχνότερα προκλητικές εμφανίσεις, ακόμα και εν μέσω διαδηλώσεων.

 

Κι ενώ οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς αποσύρονται από το Φέργκιουσον, μετά τη νέα εντολή του Δημοκρατικού κυβερνήτη του Μιζούρι, «απόβαση» ετοιμάζει τώρα η Κου Κλουξ Κλαν… Το παρακλάδι της «Ιππότες της Νέας Αυτοκρατορίας» γράφει στην ιστοσελίδα του πως σχεδιάζει εκδήλωση για συγκέντρωση χρημάτων στο Σάλιβαν του Μιζούρι το Σαββατοκύριακο, ενώ μέλη του μεταβαίνουν σε περιοχές κοντά στο Φέργκιουσον για τη φύλαξη λευκών επιχειρήσεων. Πάνω από δύο χιλιάδες άτομα έχουν ήδη δωρίσει μέσω Ιντερνετ περίπου 85.000 δολάρια για να ενισχύσουν οικονομικά τον αστυνομικό Ουίλσον…

 

…………………………………………….

 

Σχόλια στο βίντεο της ντροπής

 

 

Στην ιστοσελίδα του δημόσιου ραδιοφώνου του Σεντ Λούις (http://news.stlpublicradio.org/post/st-louis-police-release-video-calls-city-shooting), όπου αναρτήθηκε το ανατριχιαστικό ερασιτεχνικό βίντεο της δολοφονίας του Καγίμ Πάουελ από δύο αστυνομικούς, δεκάδες πολίτες έσπευσαν να ανεβάσουν τα προσωπικά τους σχόλια. Παραθέτουμε ορισμένα, που θεωρήσαμε ενδιαφέροντα:

 

myhonestopinion

 

Αυτό μοιάζει να είναι αστυνομικός φόνος.

 

chosen_one 1

 

Με τίποτα, έτρεξε προς το μέρος τους με μαχαίρι. Είμαι πάντα υπέρ του «γαμήστε την αστυνομία», αλλά ήταν ξεκάθαρα μια αυτοκτονική τρεχάλα αυτό που έκανε. Ηθελε να πεθάνει και το να τρέξει προς τους μπάτσους με μαχαίρι είναι ένας τρόπος να γίνει η δουλειά.

 

Joe Schmoe

 

Σίγουρα δεν «έτρεχε» κι είναι ντροπή που δύο «εκπαιδευμένοι» αστυφύλακες δεν μπορούν να ακινητοποιήσουν έναν άντρα μ’ ένα μικρούτσικο μαχαίρι, χωρίς να του πάρουν τη ζωή.

 

LiberalInternutz

 

Πού είναι το μαχαίρι; Είχε τα χέρια κάτω, σκαρφάλωσε το μαντράκι. Ξεκάθαρα δεν είχε πάρει τα φάρμακά του και ήταν σχιζοφρενής. Είναι δουλειά της αστυνομίας να προστατεύει τους πολίτες της, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να τους προστατεύει από τον ίδιο τους τον εαυτό. Αν ήταν ένας λευκός πιτσιρικάς σε παροξυσμό, θα τον είχαν κάπως σταματήσει και θα καλούσαν τους γονείς ή τους κηδεμόνες του.

 

Chad C

 

Αν ήταν ένας λευκός πιτσιρικάς, θα τον είχαν ακινητοποιήσει με τέιζερ. Αν ήταν ο λευκός γιος κάποιου μέλους του Κογκρέσου, θα του μιλούσαν επί ώρες μέχρι να παραδοθεί και μετά θα τον πήγαιναν οι ίδιοι σπίτι του.

 

Regula

 

Υπάρχει η αίσθηση ότι η αστυνομία θέλει να κάνει πόλεμο – να εμπλακεί με τον εχθρό. Ξεκάθαρα μπορούσαν να τον αδρανοποιήσουν είτε πυροβολώντας τον στο πόδι ή στο χέρι, είτε ακινητοποιώντας τα πόδια του, ώστε να μην μπορεί να στέκεται άλλο όρθιος. Εκείνη τη στιγμή θα ήταν εύκολο να του περάσουν χειροπέδες. Αυτός ο άντρας έπρεπε να βρίσκεται σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, όχι στον τάφο. Ολα όσα έκλεψε ήταν δύο κουτάκια αναψυκτικά κι ένα σνακ -το συνολικό κόστος είναι λιγότερο από 7 δολάρια. Οι μπάτσοι δεν φοβούνταν για τη ζωή τους, ήταν αλαζόνες και περίμεναν άμεση υποταγή κι όταν αυτό δεν συνέβη, γιατί ο άνθρωπος ήταν ψυχικά διαταραγμένος και πιθανώς δεν κατάλαβε καν τι ήθελαν, τον πυροβόλησαν. Αυτό είναι αντριλίκι, όχι αστυνόμευση.

 

Scroll to top