25/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανείπωτη τραγωδία εν μέσω χάους στη Λιβύη

250 πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική πνίγηκαν στα ανοιχτά της χώρας.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Νέα ανθρωπιστική τραγωδία με περισσότερους από 250 πνιγμένους Αφρικανούς πρόσφυγες σημειώθηκε στα ανοιχτά της Λιβύης, μιας χώρας που τρία χρόνια μετά την «απελευθέρωση» βυθίζεται ταχύτατα στο χάος.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχο της λιβυκής ακτοφυλακής, το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες –που φαίνεται πως προέρχονταν από την υποσαχάρια Αφρική, τη Σομαλία και την Ερυθραία– βυθίστηκε τη νύχτα της Παρασκευής μόλις ένα χιλιόμετρο από την ακτή στο Καραμπουλί, ένα από τα προπύργια των διακινητών που μεταφέρουν μετανάστες προς την Ευρώπη, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης.

 

«Πιστεύουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερα από 250 πτώματα παγιδευμένα κάτω από το νερό. Οταν κατεβήκαμε στον βυθό ανακαλύψαμε πως το σκάφος ήταν πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι πιστεύαμε. [...] Τα περισσότερα από τα πτώματα που εκβράστηκαν στις ακτές εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί επειδή δεν έχουμε τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για να τα μετακινήσουμε… Επικοινωνήσαμε με όλους, το υπουργείο Υγείας και τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά κανείς δεν ήρθε να βοηθήσει» δήλωσε συγκλονισμένος ο αξιωματούχος της ακτοφυλακής, Μοχάμαντ Αμπντελατίφ.

 

Την ίδια στιγμή, οι ισλαμιστές πολιτοφύλακες της Μιζράτα –που πρωταγωνιστούν στη χαλαρή συμμαχία μαχητών «Φατζρ Λίμπια» (Αυγή της Λιβύης)– ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης έπειτα από πολυήμερες βίαιες συγκρούσεις με αντίπαλες πολιτοφυλακές. Το αεροδρόμιο βρίσκεται περίπου 30 χλμ. νότια της πρωτεύουσας και παρέμενε στα χέρια των πολιτοφυλάκων της πόλης Ζιντάν (δυτική Λιβύη) μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011.

 

Σημειώνεται ότι η πολιτοφυλακή της Ζιντάν έχει συμμαχήσει με τον εθνικιστή στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει εξαπολύσει εδώ και μήνες επιχείρηση κατά των ισλαμιστών στην πρωτεύουσα της ανατολικής Λιβύης, τη Βεγγάζη. Η κεντρική κυβέρνηση της Τρίπολης έχει καταρρεύσει εδώ και μήνες, και οι αντίπαλες ένοπλες ομάδες μάχονται εν μέσω πλήρους «βαλκανοποίησης» για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών και των σημαντικότερων οδικών αξόνων, λιμανιών και άλλων κρίσιμων υποδομών της χώρας.

 

Μπαίνουν οι εθνικιστές

 

Στο βρόμικο παιχνίδι του εμφυλίου φαίνεται πως (ξανα)μπαίνουν και οι Αραβες «σπόνσορες» των εθνικιστών. Χθες, ένας από τους ισλαμιστές επικεφαλής της «Φατζρ Λίμπια», ο Μοχάμεντ αλ-Γκαριάνι, δήλωσε ότι ξένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν νυχτερινή αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο δέκα μαχητών του κοντά στο αεροδρόμιο. «Τα Εμιράτα και η Αίγυπτος εμπλέκονται σε αυτήν τη δειλή επίθεση» είπε ο αλ-Γκαριάνι.

 

Είχε προηγηθεί και άλλη αεροπορική επιδρομή την περασμένη Δευτέρα, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει ο στρατηγός Χάφταρ, ωστόσο κανείς δεν τον πίστεψε, αφού ο στρατός του Χάφταρ δεν διαθέτει αεροπορία… Η Αίγυπτος, πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες.

 

Scroll to top