Pin It

Η εβδομαδιαία διορία της Ε.Ε. στη Μόσχα συμπίπτει με την κρισιμότερη ίσως σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τα τελευταία χρόνια. Θα διεξαχθεί στις 4-5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία, εν μέσω εκκλήσεων κρατών-μελών για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, διακηρύξεων υπέρ και κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο Σύμφωνο και μιας σειράς μεθοδεύσεων για την ενίσχυση αμυντικής ικανότητας των συμμάχων στην περιφέρεια της Ρωσίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό -γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel- η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και ο Καναδάς έχουν ήδη ζητήσει την καταγγελία της «Ιδρυτικής Πράξης Σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας» του 1997, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική Ευρώπη. Εξέλιξη στην οποία φέρεται να αντιδρά το Βερολίνο.

 

Παρ’ όλα αυτά, γράφει η γερμανική FΑΖ, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη δημιουργία πέντε νέων βάσεων σε Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία και Ρουμανία. Ενώ σύμφωνα με τους Financial Times, 7 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ (η Δανία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η Νορβηγία και η Ολλανδία, υπό την ηγεσία της Βρετανίας και με πιθανή τη συμμετοχή του Καναδά) είναι έτοιμες να ανακοινώσουν τη δημιουργία μιας νέας ΝΑΤΟϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης, με δύναμη 10.000 ανδρών όλων των σωμάτων, υπό την επωνυμία NRF.

 

Μ.Β.

 

Scroll to top