Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Οχι μόνον οι γερμανικές, αλλά και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επί χρόνια την Τουρκία. Την ίδια ώρα, όμως, Αμερικανοί και Τούρκοι συνεργάζονταν πολύ στενά για να εξοντώσουν τους Κούρδους του ΡΚΚ. Αυτό αποκαλύπτει το περιοδικό «Σπίγκελ», επικαλούμενο έγγραφα που έχει στην κατοχή του από τον πρώην πράκτορα του NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω έγγραφα, η Τουρκία ήταν από τους βασικούς στόχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

 

Το «Σπίγκελ» αναφέρει πως επί χρόνια οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, αλλά και της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ.

 

Στα έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει το «Σπίγκελ», πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φέρεται να δηλώνει ότι «επιτύχαμε κάτι πολύ σημαντικό. Σπάσαμε τους κωδικούς των υπολογιστών της τουρκικής ηγεσίας».

 

Παράλληλα, όμως, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έδιναν πολύ σημαντικές πληροφορίες στους Τούρκους σχετικά με το ΡΚΚ. Υπέκλεπταν συνομιλίες Κούρδων ηγετών, αλλά κυρίως εντόπιζαν τις θέσεις τους μέσω των κινητών τους.

 

Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το «Σπίγκελ» αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες αυτές ο τουρκικός στρατός κατάφερε να σκοτώσει ή να συλλάβει δεκάδες στελέχη του ΡΚΚ.

 

Οι πληροφορίες για τις θέσεις των Κούρδων δίνονταν από τους Αμερικανούς στους Τούρκους κάθε έξι ώρες. Οταν όμως υπήρχαν πολεμικές επιχειρήσεις των Τούρκων ενάντια στο ΡΚΚ, οι πληροφορίες αυτές δίνονταν κάθε ώρα.

 

Στα ίδια έγγραφα αναφέρεται πως και η βρετανική μυστική υπηρεσία (GCHQ) παρακολουθούσε Τούρκους πολιτικούς. Η υπηρεσία είχε βάλει ιδίως στο στόχαστρό της τον τομέα ενέργειας της Τουρκίας. Τον Οκτώβριο του 2008, Βρετανοί κατάσκοποι κατόρθωσαν να διεισδύσουν στο υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, αλλά και σε τρεις τουρκικές επιχειρήσεις ενέργειας.

 

Βασικός στόχος των Βρετανών ήταν ο τότε υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Χιλμί Γκιουλέρ.

 

Να θυμίσουμε εδώ ότι πριν από δύο εβδομάδες το περιοδικό «Σπίγκελ» είχε αποκαλύψει πως επί πολλά χρόνια η Τουρκία αποτελεί βασικό στόχο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που είχε εξοργίσει την ηγεσία της Αγκυρας.

 

Scroll to top