03/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εδώ Λατινική Αμερική

Βραζιλία: εκλογές, πολιτική και γελωτο-πολιτικοί

Ο «Φάτσα Χάμπουργκερ», κατά κόσμον Ραϊμούντο ντος Σάντος και υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος, εξηγεί πως έτσι αποκαλούσε τους πελάτες που σέρβιρε σε μπαρ της Μπαΐα και ελπίζει πως όσοι θυμούνται την... αβρή προσφώνηση θα μπουν στον πειρασμό να τον ψηφίσουν.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Ενα μήνα πριν από τις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου, η Βραζιλία μπήκε επίσημα σε «τεχνητή» ύφεση, καθώς επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα φέτος η οικονομία της συρρικνώθηκε. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές επανεκλογής της Ντίλμα Ρούσεφ, που στην πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση ανάμεσα στους επτά προεδρικούς υποψηφίους δεν κατάφερε να επικρατήσει της βασικής αντιπάλου της, Μαρίνα Σίλβα. Παρά την αοριστία των απαντήσεων της τελευταίας, που δεν είχε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει καθαρό «φαβορί», καθώς αυξάνουν σταθερά οι πιθανότητες όλα να κριθούν στον δεύτερο γύρο. Ενα ενδεχόμενο που, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της Ibope, θα μπορούσε να φέρει νικήτρια τη Σίλβα με εννέα μονάδες διαφορά από τη Ρούσεφ.

 

Εκκεντρικές καμπάνιες

 

Αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τον πονοκέφαλο της προεδρικής αναμέτρησης, κάποιοι υποψήφιοι βουλευτές και γερουσιαστές προτιμούν να εστιάζουν στις δικές τους πιθανότητες, φτάνοντας στη γελοιότητα προκειμένου να τραβήξουν -με περίεργα ονόματα και εκκεντρικές καμπάνιες- το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, όπως γράφει ρεπορτάζ του BBC. Ανάμεσα στους υποψήφιους δεν λείπουν οι Μικ Τζάγκερ και Νεϊμάρ (που κατεβαίνουν στο Σάο Πάολο), ένας Μάικλ Τζάκσον, υποψήφιος βουλευτής στην Πολιτεία Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, ο Spiderman, που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει την Μπαΐα στο εθνικό κοινοβούλιο, και ο Batman, που προτιμά τις ακτές του Εσπίριτο Σάντο. Αναμφίβολα είναι ο πρόεδρος Ομπάμα που έχει την τιμητική του, καθώς με το όνομά του προτίμησαν να αναβαπτιστούν πολιτικά τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές. Οσο για τις προτάσεις τους, κάποιοι που μίλησαν στο βρετανικό δίκτυο αποκαλύπτουν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το αξίωμα στο οποίο ελπίζουν να εκλεγούν. Ο «Φάτσα Χάμπουργκερ», κατά κόσμον Ραϊμούντο ντος Σάντος και υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος της προέδρου Ρούσεφ, εξηγεί πως έτσι αποκαλούσε τους πελάτες που σέρβιρε σε μπαρ της Μπαΐα και ελπίζει πως όσοι θυμούνται την… αβρή προσφώνηση θα μπουν στον πειρασμό να τον ψηφίσουν, αφού, όπως επιμένει ο 48χρονος συνδικαλιστής, «οι προτάσεις μου είναι σοβαρές». Η 63χρονη «Ολγα, φιλί και τυρί», όπως είναι το επίσημο σύνθημά της στο ηλεκτρονικό της ψηφοδέλτιο, δεν έχει προτάσεις γιατί όπως λέει: «Οι προτάσεις μένουν στα συρτάρια, αν κάνουμε τις μισές από όσες έχουν διατυπωθεί θα είναι μεγάλη πρόοδος». Επειτα τα πράγματα… σοβαρεύουν, καθώς τουλάχιστον τρεις Μπιν Λάντεν διεκδικούν την ψήφο των Βραζιλιάνων, με έναν από αυτούς, τον 49χρονο καθολικό Ντος Σάντος Σίλβα του Εθνικού Οικολογικού Κόμματος να εκμεταλλεύεται στην ομοιότητά του με τον μακαρίτη αρχηγό της Αλ Κάιντα, ποζάροντας στις αφίσες του με τουρμπάνι και φόντο μια έρημο, για να υποσχεθεί πως «αν μπορούσα θα εξολόθρευα όλους τους πολιτικούς!».

 

Ο Χριστός στις κάλπες

 

Κι επειδή το κακό δεν μπορεί να υπερισχύει του καλού, στις εκλογές συμμετέχει και ο Ιησούς, που προτίμησε να κατέβει στην πολιτική παλαίστρα με το Κόμμα Εθνικής Κινητοποίησης, σίγουρος πως, επειδή στο σχολείο διέπρεψε σε θεατρικές παραστάσεις υποδυόμενος τον Χριστό, δικαιούται να παρουσιαστεί ως σωτήρας της χώρας. «Αν εμφανιζόμουν με κοστούμι και γραβάτα, όπως οι άλλοι υποψήφιοι, κανείς δεν θα με πρόσεχε», ομολογεί. Συμφωνεί μαζί του ο Mr Bean, ή Ιλάριο ντο Νασιμέντο, υποψήφιος των Πρασίνων, που παριστάνοντας τον διάσημο κωμικό ηθοποιό ελπίζει να έχει την τύχη του Παλιάτσου Τιριρίκα, διάσημης τηλεπερσόνας που στις περασμένες εκλογές κατάφερε να εκλεγεί. «Στη Βουλή υπάρχει ήδη ένας παλιάτσος, κι άλλος ένας έρχεται τώρα», δηλώνει, διευκρινίζοντας πως «δεν παίζω με την πολιτική». Μάλλον η πολιτική παίζει με τη φαιδρότητα.

 

Scroll to top