Pin It

Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε με αποκεφαλισμό τον Αμερικανό δημοσιογράφο Στίβεν Σότλοφ, τον οποίο κρατούσε όμηρο από τον Αύγουστο του 2013. Η τζιχαντιστική οργάνωση έδωσε χθες στη δημοσιότητα βίντεο με την εκτέλεση, στην οποία το θύμα εμφανίζεται με πορτοκαλί στολή (παρόμοια με αυτήν που φορούν οι ισλαμιστές κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο) και, σύμφωνα με αναλυτές του SITE intel group που παρακολουθεί τις αναρτήσεις των ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων στο διαδίκτυο, ο δήμιος είναι ο ίδιος ο οποίος αποκεφάλισε στις 19 Αυγούστου και τον επίσης Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ.

 

Στο βίντεο της εκτέλεσης Σότλοφ -το οποίο τιτλοφορείται «Δεύτερο μήνυμα προς την Αμερική»- ο 31χρονος δημοσιογράφος εμφανίζεται να λέει ότι «πληρώνει το τίμημα της αμερικανικής επέμβασης», ενώ ο εκτελεστής του προειδοποιεί -σε άπταιστα αγγλικά με βρετανική προφορά- τις κυβερνήσεις να μην ακολουθήσουν «τη σατανική συμμαχία της Αμερικής κατά του Ισλαμικού Κράτους».

 

Ο μαυροφορεμένος μασκοφόρος απευθύνθηκε επίσης στον Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας «όπως οι πύραυλοί σας συνεχίζουν να χτυπούν τον λαό μας, έτσι και το μαχαίρι μας θα συνεχίσει να χτυπάει στον λαιμό των πολιτών σας».

 

Στο πρώτο τους μήνυμα, με την εκτέλεση του Φόλεϊ, οι τρομοκράτες υποστήριξαν ότι η αποτρόπαια ενέργειά τους ήταν αντίποινα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεών τους στο Ιράκ, ενώ είχαν προαναγγείλει και την εκτέλεση του Σότλοφ. Τώρα, απειλούν να εκτελέσουν και τον Βρετανό όμηρο Ντέιβιντ Χέινς.

 

Με τους αποκεφαλισμούς των Δυτικών ομήρων οι τζιχαντιστές ασκούν πίεση να σταματήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ, που σημαίνει ότι και οι ίδιοι δέχονται σοβαρή πίεση από αυτές τις επιθέσεις. Με τη δημοσιοποίηση των βίντεο και την τρομολαγνική αναπαραγωγή τους από ορισμένα ΜΜΕ, οι τζιχαντιστές στοχεύουν να στρατολογήσουν νέα μέλη και να συρρεύσουν Δυτικοί εθελοντές στο Ιράκ και τη Συρία για να ενταχθούν στις γραμμές τους. Αν το μέσο είναι το μήνυμα, τότε η μόνη απάντηση είναι να μην αναπαράγεται η προπαγάνδα του μίσους.

 

Ν.Ζ.

 

Scroll to top