05/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΟ

      Pin It

Του Βαγγέλη Καραγεώργου – Φωτογραφίες: ΑΠΕ / REUTERS

 

HΠΑ

 

Θέλετε μαύρο; Μαύρο. Αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι Αμερικάνοι έχουν χιούμορ. Και μάλιστα χιούμορ σουρεαλιστικό, που βρίθει συμβολισμών. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσεις ότι, προκειμένου να θεμελιώσουν το Μουσείο Διπλωματίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έβαλαν στη σειρά τον νυν και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών, ήτοι την Χίλαρι Κλίντον, τη Μαντλίν Ολμπράιτ, τον Χένρι Κίσινγκερ, τον Τζον Κέρι, τον Τζέιμς Μπέικερ και τον Κόλιν Πάουερ και τους φωτογράφισαν με ένα φτυάρι στο χέρι να σκάβουν. Λίγο να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο και βομβαρδίζεσαι από συμβολισμούς.

 

ΠΕΡΟΥ

 

Μέσα στον Αύγουστο, η Δίωξη Ναρκωτικών της χώρας έκανε τη μεγαλύτερη επιτυχία της. Επιασε στην περιοχή του Τρουχίλο 7,6 τόνους κοκαΐνης. Εδώ υποτίθεται ότι βλέπουμε μέλη της Δίωξης Ναρκωτικών να καίνε σε κλίβανο στη Λίμα την τεράστια ποσότητα της άσπρης σκόνης. Φήμες που ακούγονται αριστερά-δεξιά, ότι καίνε κάποιο απορρυπαντικό, άντε και κάνα διακοσάρι κιλά κοκαΐνης, έτσι για τη μυρωδιά, και το υπόλοιπο το ξαναέριξαν στην αγορά, είναι προφανώς αναληθείς – για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου κι αν ακούγονται.

 

ΓΑΛΛΙΑ

 

Κόντρα σε όλους αυτούς τους αδίστακτους, οι οποίοι ανηλεώς μάς εύχονται από τώρα «Καλό Χειμώνα», υψώνουμε τη φωνή μας: ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Αυτό, τουλάχιστον, στην παραλία της Νίκαιας που βλέπετε είναι παραπάνω από προφανές.

 

 

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

 

Είδαν κι απόειδαν οι Ινδιάνοι της φυλής Κααπόρ στον Αμαζόνιο και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Βλέποντας ότι ούτε η κυβέρνηση της χώρας ούτε οι διεθνείς καμπάνιες των οικολογικών οργανώσεων μπορούσαν να σταματήσουν την παράνομη υλοτομία στην ινδιάνικη περιοχή Αλτο Τουριάκου στην πολιτεία Μαρανχάο, και επειδή η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου έχει μακροπρόθεσμα καταστροφικές συνέπειες για όλον τον πλανήτη, αλλά για τους ίδιους οι συνέπειες αυτές είναι πολύ πιο άμεσες, μαζί με τρεις-τέσσερις γειτονικές φυλές βγήκαν παγανιά. Οπου οι Ινδιάνοι πετύχαιναν ξυλοκόπους, πού τους πονεί και πού τους σφάζει. Το πρόγραμμα περιείχε ξυλίκι, κάψιμο των φορτηγών, των εκσκαφέων και των καταυλισμών των ξυλοκόπων, ξεβράκωμα και δέσιμο. Εμείς στο σημείο αυτό θα θέλαμε να… καταδικάσουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 

Ολος ο καλός ο κόσμος μαζί. Ολάντ, Ομπάμα, Κάμερον, Μέρκελ, Ρέντσι και ο πρόεδρος, λέμε τώρα, της Ουκρανίας, Ποροσένκο. Μόνο το δικό μας αστέρι, ο Σαμαράς, λείπει για να δέσει το γλυκό. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας βέβαια μαζεύτηκαν όλοι αυτοί και η παραφωνία Ποροσένκο οφείλεται στο ότι συζητάνε υποτίθεται για την Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα, το πώς θα περιορίσουν τη Ρωσία. Ο κόσμος διαδηλώνει, γιατί το μενού περιλαμβάνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που προφανώς θα προκαλέσουν τα αντίποινα της Μόσχας, νέο σώμα ταχείας επέμβασης τεσσάρων χιλιάδων ανδρών και, το καλύτερο απ’ όλα, αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών-μελών της συμμαχίας. Γι’ αυτό λέμε ότι θα έπρεπε να είναι και ο Σαμαράς εκεί. Η χώρα μας είναι μεταξύ των τεσσάρων που έχουν στρατιωτικές δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους. Οι άλλες τρεις είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Εσθονία. Μόνο που οι άλλες τρεις δεν βρίσκονται εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της ιστορίας τους. Το να αυξήσει, λοιπόν, η Ελλάδα τις στρατιωτικές της δαπάνες είναι κομμάτι ζόρικο και αυτό το παιδί ο Αντώνης πιθανώς να μην ξέρει σε καμία άλλη γλώσσα πλην της μητρικής του τη λέξη «όχι».
 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 

Εχετε ακούσει τη φράση «χαζό παιδί χαρά γεμάτο»; Ε, καμία σχέση με τον Ολάντ. Στην ίδια σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ είναι κι αυτός, αλλά γιατί να μη χαίρεται; Εχει τη χαμηλότερη δημοτικότητα που είχε ποτέ πρόεδρος στη Γαλλία, θα πρέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές του δαπάνες και να δεχτεί τα αντίποινα του Πούτιν για τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες απέλυσε την κυβέρνησή του, γιατί ένας υπουργός της μίλησε άσχημα για τη Μέρκελ. Ασε που κυκλοφορεί σήμερα και το βιβλίο της πρώην του, στο οποίο περιγράφει τη χαρά που έκανε όταν έμαθε από την τηλεόραση για την εξωσυζυγική του σχέση με τη Ζιλί Γκαγέ. Είναι να μη χαίρεται; Και θα χαρεί και θα πάρει και ένα-δυο τηλέφωνα που λέει ο λόγος.

 

Scroll to top