Pin It

19-year-old-is-killed-by-policemeΧιλιάδες εξοργισμένοι Ναπολιτάνοι διαδήλωσαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στους δρόμους της πρωτεύουσας του ιταλικού Νότου, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Νταβίντε Μπιφόλκο, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες καραμπινιέρου στην περιοχή Τραϊάνο.

 

Σύμφωνα με τη «Ρεπούμπλικα» και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο νεαρός, ο οποίος στις 29 Σεπτεμβρίου έκλεινε τα 17 του χρόνια, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του καραμπινιέρου όταν το σκούτερ του ξέφυγε από την πορεία του και, σύμφωνα με τη μαρτυρία του συνεπιβάτη του, δέχτηκε τις σφαίρες του αστυνομικού ενώ βρισκόταν στο έδαφος. Από τις πληροφορίες που συνέλεξαν οι ρεπόρτερ της «Ρεπούμπλικα» από τρεις αυτόπτες μάρτυρες προκύπτει εντελώς διαφορετική εικόνα του φονικού από την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας, που υποστηρίζει ότι ο αστυνομικός προσπαθούσε να αμυνθεί, και όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για εν ψυχρώ δολοφονία.

 

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Μπιφόλκο χιλιάδες κάτοικοι διαδήλωσαν στη Νάπολη έξω από το αστυνομικό τμήμα του Τραϊάνο, όπου σημειώθηκαν και επεισόδια με τα ιταλικά ΜΑΤ, ενώ και προχθές στην κηδεία η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά τεταμένη, με τους παρισταμένους να φωνάζουν συνθήματα όπως «αστυνομικοί, δολοφόνοι». Περισσότερο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η δολοφονία αναμένεται να ρίξουν ίσως και σήμερα η νεκροψία και η βαλλιστική εξέταση. Στη νεκροψία θα παραστούν δύο εισαγγελείς, ενώ θα συμμετάσχουν και εμπειρογνώμονες της οικογένειας. Η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος τόνισε ότι παρέδωσε ήδη τα πρακτικά και τα βίντεο που διαθέτει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται κι ένα βίντεο που τράβηξε ένας περαστικός έξω από αίθουσα διασκέδασης με ηλεκτρονικά παιχνίδια, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου σκοτώθηκε ο έφηβος. Το βίντεο δείχνει, μεταξύ άλλων, έναν καραμπινιέρο να μπαίνει στην αίθουσα παιχνιδιών με το όπλο στο χέρι και να δίνει εντολή στους θαμώνες να σταθούν όρθιοι με τα χέρια στον τοίχο, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει γίνει γνωστό εάν ο αστυνομικός είναι ο δολοφόνος του νεαρού.

 

Δ.Σ.Φ.

 

Scroll to top