09/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πήρε κεφάλι το «Ναι» στη Σκοτία

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 51% θα ψήφιζε σήμερα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας, ανατρέποντας εντελώς τα προγνωστικά, αλλά και τα σχέδια του Κάμερον.
      Pin It
Η νεαρότερη κυρία της φωτογραφίας είναι υποστηρίκτρια του «Ναι», ενώ η γηραιότερη του «Οχι» και το αποτέλεσμα της συνάντησής τους είναι μια έντονη λογομαχία, όπου η μία κουνά το δάχτυλο στην άλλη. Γηραιότερη και των δύο κατά πολύ, η 307χρονη ενότητα της Σκοτίας με τη Βρετανία ίσως και να πνέει τα λοίσθια σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ

Η νεαρότερη κυρία της φωτογραφίας είναι υποστηρίκτρια του «Ναι», ενώ η γηραιότερη του «Οχι» και το αποτέλεσμα της συνάντησής τους είναι μια έντονη λογομαχία, όπου η μία κουνά το δάχτυλο στην άλλη. Γηραιότερη και των δύο κατά πολύ, η 307χρονη ενότητα της Σκοτίας με τη Βρετανία ίσως και να πνέει τα λοίσθια σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

Η χθεσινή κάθετη πτώση της στερλίνας στα διεθνή χρηματιστήρια καθιστά το βρετανικό νόμισμα πρώτο μεγάλο θύμα του επικείμενου δημοψηφίσματος στη Σκοτία. Το βρετανικό νόμισμα έπεσε κατά 1,3% έναντι του δολαρίου σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή του τους τελευταίους δέκα μήνες. Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, εδώ στη Βρετανία, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή, αν όχι τον αποκλειστικό, έπαιξε η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτο YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας «Sunday Times», όπου για πρώτη φορά οι Εθνικιστές τού «ναι» φαίνεται να προηγούνται με 51% έναντι 49% των Ενωτικών τού «όχι».

 

Ετσι, εννιά μόλις ημέρες πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου «ο αδιάφορος αγώνας», για τη συντριπτική πλειοψηφία του Γουέστμινστερ, έχει εξελιχθεί σε ντέρμπι. Η ανεξαρτησία της Σκοτίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, δεν αποτελεί πια «όνειρο θερινής νυκτός» για τους Εθνικιστές άλλα ένα σενάριο που έχει πολλές πιθανότητες να βγει αληθινό. Εκεί, λοιπόν, που το Λονδίνο αντιμετώπιζε το δημοψήφισμα σαν ένα «καπρίτσιο» του Αλεξ Σάλμοντ και των Εθνικιστών Σκοτσέζων, το οποίο «δεν είχε καμία απολύτως τύχη», όπως με υπεροψία υποστήριζαν Αγγλοι αναλυτές πριν από δύο χρόνια, τώρα τρέχει και δεν προλαβαίνει.

 

Ο λαγός και η χελώνα

 

Η ιστορία θυμίζει τον μύθο του λαγού με τη χελώνα. Το Λονδίνο σίγουρο για την νίκη τού «όχι», από τον Οκτώβριο του 2012, όπου επίσημα ξεκίνησε η διαδικασία του δημοψηφίσματος, έκανε πολύ λίγα για να πείσει τους κατοίκους της Σκοτίας για τις θέσεις του. Αντιθέτως, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα, που κυβερνά στο τοπικό κοινοβούλιο της Σκοτίας, δούλεψε σκληρά για κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Με βασικό επιχείρημα ότι η ανεξαρτησία θα κάνει τη Σκοτία μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και έτσι το νέο κράτος θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα των Σκοτσέζων, κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα.

 

Η ανησυχία πια είναι έντονη στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς η επικράτηση του «ναι» δεν θα δημιουργήσει μόνο μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια στη βρετανική οικονομία αλλά και σοβαρά πολιτικά προβλήματα. Κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναγκαστεί ακόμη και σε παραίτηση ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές στη χώρα. Αν και ο ίδιος με πρόσφατες δηλώσεις του απέκλεισε μια τέτοια εξέλιξη.

 

Εντονη είναι και η ανησυχία της βασίλισσας Ελισάβετ η οποία, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ντάουνινγκ Στριτ. Αν και επισήμως κρατάει ουδέτερη θέση, τουλάχιστον προς το παρόν, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο την ημέρα του δημοψηφίσματος να μεταβεί στο Μπάλμοραλ της Σκοτίας, εκφράζοντας έτσι την επιθυμία της για ενότητα. Χθες το βράδυ «οι κακές γλώσσες» στα βρετανικά δημοσιογραφικά γραφεία έλεγαν πως η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της Δούκισσας του Κέιμπριτζ «σχετίζεται με το δημοψήφισμα»…

 

Το Λονδίνο τώρα, σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα, υπόσχεται περισσότερες παροχές στη Σκοτία, αν επικρατήσει το «όχι», επιστρατεύοντας μάλιστα τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι τον Ιανουάριο και θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία στη Σκοτία. Μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει ότι το σκοτσέζικο Κοινοβούλιο θα μπορεί να διαχειρίζεται μεγαλύτερα κονδύλια από φόρους, ενώ την ίδια στιγμή θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει περισσότερα επιδόματα σε Σκοτσέζους που έχουν ανάγκη.

 

[email protected]

 

Scroll to top