11/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαράτε, γιατί… χανόμαστε!

Παραμονές της επετείου επίθεσης στους δίδυμους πύργους ο πρόεδρος Ομπάμα διατύπωσε την επιθετική στρατηγική του έναντι του νέου εχθρού, του Iσλαμικού Kράτους.
      Pin It
O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι, κατά τη συνάντησή τους στη Βαγδάτη

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι, κατά τη συνάντησή τους στη Βαγδάτη

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Την παραμονή της 11ης Σεπτεμβρίου επέλεξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, να διατυπώσει δημόσια τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών σουνιτών του Ισλαμικού Κράτους, την οργάνωση που έχει αντικαταστήσει την Αλ Κάιντα στην κορυφή του καταλόγου των τρομοκρατικών ομάδων. Οι ζηλωτές του Αλλάχ με τα μαύρα λάβαρα αποτελούν υπαρκτή απειλή όχι μόνο για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, αλλά και για την ασφάλεια της Δύσης.

 

Οι όλο και λιγότεροι αριθμητικά οπαδοί του νεκρού Οσάμα που κρύβονται σε σπηλιές στο μακρινό Αφγανιστάν και το Πακιστάν, έχασαν τα πρωτεία από το Ισλαμικό Κράτος που ελέγχει μια τεράστια περιοχή από τις ακτές της Μεσογείου έως τα προάστια της Βαγδάτης, με το Χαλιφάτο να αποτελεί πόλο έλξης των απανταχού εξτρεμιστών. Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί ταυτόχρονα την πιο αιμοδιψή τρομοκρατική οργάνωση, που κάνει την Αλ Κάιντα να μοιάζει μπροστά του σαν ανθρωπιστική ΜΚΟ, ενώ αποτελεί επίσης την πιο πλούσια διεθνική ομάδα οργανωμένου εγκλήματος, με έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, τα λύτρα από τις απαγωγές ανθρώπων, το δουλεμπόριο και τη λεηλασία.

 

Το μήνυμα του Ομπάμα, που ήταν προγραμματισμένο να μεταδοθεί στις τέσσερις τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, θα ήταν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Tύπου του Λευκού Οίκου, αφιερωμένο αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Σύμβουλος του προέδρου αποκάλυψε ότι ο Ομπάμα έχει εγκρίνει την επέκταση των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά του Ισλαμικού Κράτους, πέραν των εδαφών που κατέχει στο Ιράκ, και στη Συρία. Το σχέδιο για βομβαρδισμούς θέσεων των εξτρεμιστών σουνιτών εντός της Συρίας δεν είναι σε συνεννόηση, ούτε έχει λάβει και την έγκριση από τη Δαμασκό, με τον Σύρο υπουργό Eξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, να έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, πριν από ένα μήνα, πως μια τέτοια επίθεση θα θεωρηθεί «καθαρή παραβίαση της συριακής κυριαρχίας».

 

Χθες, αραβικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στη Δαμασκό, κατηγόρησαν αραβικές κυβερνήσεις πως δίνουν λευκή επιταγή στην Ουάσινγκτον εν όψει στρατιωτικών πληγμάτων κατά των τζιχαντιστών. Ηταν μια έμμεση αναφορά στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία με θέμα την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, με καλεσμένους υπουργούς Εξωτερικών φιλοδυτικών αραβικών χωρών και τον Τζον Κέρι, ο οποίος θα μεταβεί στην Τζέντα μετά την επίσκεψή του στο Αμμάν και τη Βαγδάτη. Ο Ρώσος πρέσβης στη Βηρυτό χαρακτήρισε τη συνάντηση της Σαουδικής Αραβίας «ατελή» καθώς «δεν περιλαμβάνει όλες τις χώρες που πραγματικά πολεμούν κατά της τρομοκρατίας».

 

Η Ρωσία στη… γωνία

 

Συριακές εφημερίδες εκτιμούν ότι η Δύση προσπαθεί να αποκλείσει ή να υποβαθμίσει τη συμμετοχή από τον διεθνή συνασπισμό κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας το Ιράν και τη Ρωσία, ενώ συμπεριλαμβάνει χώρες που αποδεδειγμένα υποστηρίζουν οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Νούσρα.

 

Στο αμερικανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβάνονται η ενίσχυση της νέας κυβέρνησης της Βαγδάτης, η ενίσχυση των Κούρδων του Ιράκ, η χρήση του εδάφους της Ιορδανίας, χώρας που συνορεύει τόσο με τη Συρία όσο και με το Ιράκ, ως στρατηγικής βάσης για την πραγματοποίηση στοχευμένων πληγμάτων κατά των σουνιτών εξτρεμιστών και η ενίσχυση της συριακής αντιπολίτευσης και των ενόπλων -μη εξτρεμιστικών- ομάδων που μάχονται κατά του καθεστώτος Ασαντ. Η επαναφορά του σεναρίου της ενίσχυσης της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, που δίνει διμέτωπο αγώνα κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού όσο και κατά των σουνιτών εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς την περασμένη εβδομάδα βρετανική οργάνωση που καταγράφει τις ροές όπλων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ανέφερε πως οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους πολεμούν σχεδόν αποκλειστικά με αμερικανικά όπλα.

 

Σύμφωνα με την έρευνα των Βρετανών, οι τζιχαντιστές πήραν αμερικανικά όπλα από τις αποθήκες του ιρακινού στρατού κατά τη διάρκεια της προέλασής τους στο Βόρειο Ιράκ, αλλά έχουν καταγραφεί και πολλά αμερικανικά όπλα που είχαν δοθεί από τη CIA σε «μετριοπαθείς» αντάρτικες ομάδες που μάχονται στο εσωτερικό της Συρίας. Τα στεγανά μεταξύ των «μετριοπαθών» και των ακραίων στη Συρία έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ ασαφή.

 

Scroll to top