14/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο τρίτος αμερικανικός πόλεμος στο Ιράκ

Στα βήματα του Μπους.
      Pin It

Του Μιχάλη Ψύλου

 

Μήπως θυσίασαν οι εγκέφαλοι του αμερικανικού Πενταγώνου τον άτυχο δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ για να «πείσουν» την αμερικανική κοινή γνώμη υπέρ του νέου πολέμου στο Ιράκ; Αυτό προκύπτει από τη δραματική καταγγελία στο CNN της Νταϊάν Φόλεϊ, μητέρας του δημοσιογράφου που αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές στο Ιράκ. Οπως καταγγέλλει η μητέρα του άτυχου δημοσιογράφου, «Αμερικανοί αξιωματούχοι απείλησαν μέλη της οικογένειάς της με σύλληψη σε περίπτωση που συγκέντρωναν χρήματα προκειμένου να καταβληθούν ως λύτρα για την απελευθέρωση του Φόλεϊ».

 

«Πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας να ελευθερώσουμε τον Τζιμ ήταν ενόχληση για την κυβέρνηση» καταγγέλλει η Νταϊάν Φόλεϊ.«Δεν ήταν υπόθεση στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται» συμπληρώνει με νόημα. Σύμφωνα με τη Φόλεϊ, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην οικογένεια «να μη βγει στα κανάλια» καθώς και ότι η κυβέρνηση «δεν θα ανταλλάξει κρατούμενους», ούτε και θα προχωρήσει σε «στρατιωτικές ενέργειες» για να απελευθερώσει τον γιο της.

 

Η καταγγελία είναι σαφής: η αμερικανική κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό για να αποτρέψει την εκτέλεση του Φόλεϊ από τους κατσαπλιάδες τζιχαντιστές. Μισθοφόροι της CIA οι περισσότεροι, θα μπορούσαν αν ήθελαν οι Αμερικανοί να βρουν τρόπο να τον σώσουν. Ομως το ανατριχιαστικό βίντεο της εκτέλεσής του ήταν φαίνεται ο «καλύτερος» τρόπος για να πειστεί η -κουρασμένη από τους πολέμους – αμερικανική κοινή γνώμη για την ανάγκη ενός νέου πολέμου -του τρίτου αμερικανικού πολέμου στο Ιράκ με αρχιστράτηγο τον Μπαράκ Ομπάμα αυτή τη φορά. Το νέο τερατώδες μόρφωμα του «Ισλαμικού κράτους» χρησιμοποιείται από την Ουάσινγκτον για να προωθήσει τα σχέδιά της στον νέο γεωπολιτικό χάρτη της Μέσης Ανατολής!

 

«Ο στόχος είναι σαφής, θα αποδυναμώσουμε και στο τέλος θα καταστρέψουμε το «Ισλαμικό κράτος»» είπε ο Ομπάμα στο διάγγελμά του, κηρύσσοντας τον δικό του πόλεμο. Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινά τον τρίτο πόλεμο στο Ιράκ, χωρίς μάλιστα να ζητάει τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου ή του ΟΗΕ» σημειώνει το γαλλικό περιοδικό «Le Point». «Στην 13η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου ο Ομπάμα αντικατέστησε την Αλ Κάιντα στο νούμερο ένα δημόσιο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών» προσθέτει το γαλλικό περιοδικό.

 

Μπορεί ο Ομπάμα στις αρχές της θητείας του να είχε δηλώσει πως ήθελε να τελειώσει τη δεκαετία του πολέμου, λέγοντας ότι ουδεμία σχέση έχει με τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Στα βήματα του Μπους, ο Ομπάμα στήνει τη δική του «συμμαχία των προθύμων» για να στοιχίσει τις χώρες της περιοχής πίσω από τα αμερικανικά σχέδια. Τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής, οι νέοι αγωγοί, η φιλο-αμερικανική στροφή του Ιράν, η περικύκλωση της Ρωσίας είναι κομμάτια της «Μεγάλης Σκακιέρας» που στήνουν μεθοδικά οι Αμερικανοί για να ανακτήσουν τη γεωπολιτική υπεροχή τους.

 

Scroll to top