Ενα αγοράκι εκτοπισμένο από τη βία του ''Ισλαμικού κράτους'' στη Μοσούλη πίνει το γάλα του σε στρατόπεδο προσφύγων

REUTERS/Ahmed Jadallah

15/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οργή στη Δύση για τα βίντεο, σφαγή αμάχων στο Ιράκ

Ο αποκεφαλισμός Βρετανού εθελοντή προκάλεσε την οργή του Κάμερον, ωστόσο ο ετερόκλητος συνασπισμός εναντίον του «Ισλαμικού κράτους» απέχει από το να παρουσιάσει μια στρατηγική.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Νέα ρίγη προκάλεσε η κυκλοφορία στο διαδίκτυο ενός ακόμη βιντεοσκοπημένου αποκεφαλισμού από το «Ισλαμικό κράτος», με θύμα αυτήν τη φορά έναν Βρετανό, τον 44χρονο Ντέιβιντ Χέινς. Ο Χέινς είχε εργαστεί σε διάφορες ανθρωπιστικές αποστολές από το 1999 ώς σήμερα και έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών τον Μάρτιο του 2013 στη Συρία – όπου βρισκόταν για λογαριασμό της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Acted. Συγκεκριμένα, ο άτυχος άντρας ήταν υπεύθυνος διαχείρισης της ανθρωπιστικής βοήθειας στον προσφυγικό καταυλισμό του Ατμεχ, ενός συριακού χωριού κοντά στα τουρκικά σύνορα.

 

Ο νέος αποκεφαλισμός Δυτικού ομήρου οδήγησε σε έκρηξη οργής τη βρετανική κυβέρνηση. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, αμέσως μετά από συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων COBRA, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ορκίστηκε πως η χώρα του θα κυνηγήσει και θα εξολοθρεύσει τους δολοφόνους του Χέινς, τον οποίο χαρακτήρισε «Βρετανό ήρωα».

 

«Θα σταλούν στη Δικαιοσύνη»

 

«Θα εντοπίσουμε τους υπευθύνους και θα τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη. Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει μια άμεση στρατιωτική επιχείρηση. Εμείς τις στηρίζουμε με βομβαρδιστικά Tornado και αεροσκάφη που θα αναλάβουν αναγνωριστικές αποστολές. Ομως δεν υπάρχει ζήτημα ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων», είπε ο Κάμερον.

 

«Αυτοί δεν είναι μουσουλμάνοι, είναι τέρατα. Βήμα βήμα, θα τους αναχαιτίσουμε, θα τους εξαρθρώσουμε και τελικά θα καταστρέψουμε το «Ισλαμικό κράτος» και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει. (…) Θα αντιδράσουμε με τρόπο ήρεμο, με ουσιώδη τρόπο, αλλά και με άκαμπτη αποφασιστικότητα. Δεν θα δράσουμε μεμονωμένα, θα εργαστούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά επίσης και στην περιοχή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

 

Στο βίντεο διάρκειας δύο λεπτών και 27 δευτερολέπτων, με τίτλο «Ενα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής», η εξτρεμιστική οργάνωση καταγγέλλει ευθέως τον Κάμερον: «Προσχωρήσατε εθελοντικά σε ένα συνασπισμό με τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, όπως ο προκάτοχός σας Τόνι Μπλερ έκανε πριν από εσάς, ακολουθώντας μια τάση μεταξύ των Βρετανών πρωθυπουργών που δεν μπορούν να βρουν το θάρρος να πουν όχι στους Αμερικανούς», λέει ο δήμιος που έχει καλυμμένο το πρόσωπο.

 

Ο μασκοφόρος προσθέτει, πάντως, ότι η συμμαχία αυτή «θα επιταχύνει την καταστροφή σας» και «θα βυθίσει τους Βρετανούς πολίτες σε έναν ακόμη αιματηρό πόλεμο, που είναι αδύνατο να κερδηθεί», ενώ απειλεί πως θα αποκεφαλίσει έναν ακόμη Βρετανό όμηρο, που εμφανίζεται στο τέλος του βίντεο. Αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται μάλλον για το ίδιο άτομο με τη χαρακτηριστική βρετανική προφορά, που πραγματοποίησε τις πρόσφατες εκτελέσεις των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων.

 

Παρά τους όρκους εκδίκησης από τους επικεφαλής των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, πάντως, είναι σαφές πως η ετερόκλητη συμμαχία κρατών που έχει διαμορφωθεί απέχει πολύ από την επίτευξη ενός στοιχειώδους έστω συντονισμού, αφού αρκετοί «σύμμαχοι» -και ιδίως το Ιράν, οι σιίτες «εθελοντές» του οποίου μάχονται τους εξτρεμιστές στο έδαφος, και οι ΗΠΑ, που τους βομβαρδίζουν από ψηλά- δεν μιλούν καν μεταξύ τους… Μια πρώτη προσπάθεια για την κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου δράσης θα γίνει σήμερα στο Παρίσι, όπου πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη για την καταπολέμηση της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, που την Παρασκευή πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στη Βαγδάτη.

 

«Παράπλευρες απώλειες»

 

Ενώ όμως η παγκόσμια προσοχή μονοπωλείται από τους βάρβαρους αποκεφαλισμούς Δυτικών, στα πραγματικά πεδία της μάχης –τη Συρία και το βόρειο Ιράκ– το αίμα των αθώων τρέχει ποτάμι, χωρίς να ασχολείται κανείς. Χθες, ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι αναγκάστηκε να διατάξει τον τερματισμό της χρήσης βαρέος πυροβολικού εναντίον κατοικημένων περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, μετά τον θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων από ιρακινές οβίδες που έπληξαν νοσοκομείο στην πόλη αλ-Καρμ. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι αναφορές για πράξεις αντεκδίκησης (δολοφονίες, πυρπολήσεις σπιτιών κ.ά.) σε βάρος σουνιτών από σιίτες πολιτοφύλακες, στα 25 χωριά και μικρές πόλεις γύρω από την Αμερλί, που απελευθερώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Την ίδια στιγμή, σάλο προκαλεί η επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές της «παράπλευρης απώλειας» 31 ακόμη αμάχων, μεταξύ των οποίων και 24 ανήλικα παιδιά, κατά τον βομβαρδισμό σχολείου στην πόλη αλ-Αλάμ από την ιρακινή αεροπορία, πριν από δύο εβδομάδες. Αλλοι 41 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά στο σχολείο, που λειτουργούσε ως πρόχειρο καταφύγιο για τους πρόσφυγες από το γειτονικό Τικρίτ. Το μακελειό, που είχε αποκρυβεί επιμελώς από τις ιρακινές αρχές, επιβεβαίωσαν επιζώντες που μίλησαν τηλεφωνικά με μέλη της οργάνωσης Human Rights Watch. Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Ιρακινοί πρόσφυγες ξεπερνούν ήδη τα 1,8 εκατομμύρια.

 

Αργά χτες, λίγες μόνο ώρες μετά την ανατριχιαστική ανακοίνωση της HRW, τέσσερις πύραυλοι έπληξαν νοσοκομείο στην περικυκλωμένη από κυβερνητικές δυνάμεις Φαλούτζα, 65 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδατης. Να σημειωθεί εδώ πως οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει περισσότερες από 160 αεροπορικές επιδρομές –επανδρωμένες και μη– σε έξι εβδομάδες, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στη υποστήριξη των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην κατεχόμενη από τους αντάρτες Μοσούλη.

 

Scroll to top