Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Νέο εκλογικό θρίαμβο πέτυχε χθες το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», στις τοπικές εκλογές δύο κρατιδίων της ανατολικής Γερμανίας, τη Θουριγγία και το Βραδεμβούργο.

 

Στη Θουριγγία, οι δεξιοί εχθροί τού ευρώ πήραν το 10,2%, σύμφωνα με τα exit polls, ενώ στο Βραδεμβούργο το 12%.

 

Ηταν η τρίτη στη σειρά εκλογική νίκη τους και είσοδός τους στη Βουλή γερμανικού κρατιδίου, αφού με ένα 10% μπήκαν πριν από δύο εβδομάδες στο Κοινοβούλιο της Σαξονίας, ενώ πριν από ένα χρόνο –στις εθνικές εκλογές- είχαν καταφέρει να αποσπάσουν 6%.

 

Ολοι οι αναλυτές στη Γερμανία συμφωνούν πως το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα σταθεροποιεί τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, με ένα ποσοστό που δείχνει να είναι κοντά στο 10%, και αυξάνει την πίεση προς το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ, σε θέματα όπως η οικονομική κρίση της ευρωζώνης, αλλά και ζητήματα που αφορούν τον νόμο και την τάξη.

 

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» γίνεται το κατεξοχήν κόμμα διαμαρτυρίας όσων Γερμανών βρίσκουν λάθος την επιλογή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά και όσων διαφωνούν με τα πακέτα διάσωσης για τις χώρες υπό κρίση, όπως η Ελλάδα.

 

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ένα από το κεντρικά πολιτικά θέματα του κόμματος αυτού και οι εκλογικές του επιτυχίες θα σκληρύνουν οπωσδήποτε τις θέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών της, Σόιμπλε, για χώρες στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, καθώς οποιαδήποτε παραχώρηση δίχως σκληρά αντίτιμα στέλνει ψηφοφόρους στους ευρωσκεπτικιστές.

 

Στη Θουριγγία, το κόμμα της καγκελαρίου τερμάτισε πρώτο με 34,2%, σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, το Κόμμα της Αριστεράς κράτησε τα πολύ υψηλά ποσοστά του, με 27,7%, οι Σοσιαλδημοκράτες έφθασαν το 12,3% και οι Πράσινοι το 5,6%.

 

Οι Φιλελεύθεροι, που φαίνεται να εξαφανίζονται από το πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, πήραν το 2,4% των ψήφων.

 

Στο κρατίδιο της Θουριγγίας υπάρχουν δύο εναλλακτικές. Η πρώτη, να κυβερνήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες και η δεύτερη, να σχηματιστεί συνασπισμός Αριστερού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων και ο αριστερός πολιτικός, Μπόντο Ράμελοου, να είναι ο πρώτος κυβερνήτης κρατιδίου που προέρχεται από το Αριστερό Κόμμα.

 

Στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, το κόμμα της Αριστεράς σημείωσε σοβαρές απώλειες, έχασε οκτώ μονάδες, όμως με το 19,2% των ψήφων θα συνεχίσει να κυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες, που πήραν το 32,5%. Οι Χριστιανοδημοκράτες βρέθηκαν τρίτοι, με 22,1%, οι Πράσινοι έφθασαν στο 6,4%, ενώ και εδώ έπαθαν πανωλεθρία οι Φιλελεύθεροι, με ποσοστό μόλις 1,1%.

 

Scroll to top