23/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ζήλεψε» και η Καταλονία

Η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι περιμένει την επίσημη προκήρυξή του, για να ζητήσει την αναστολή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

 REUTERS/Albert Gea


REUTERS/Albert Gea

To «όχι» της Σκοτίας δεν έχει πτοήσει στο ελάχιστο την κυβέρνηση της Καταλονίας, που επιμένει να διεξαγάγει το δικό της δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης τον Νοέμβριο και προετοιμάζεται για κατά μέτωπο σύγκρουση με την κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

 

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας ερμήνευσε το αποτέλεσμα στη βάση των δικών του προσδοκιών εκφράζοντας τη χαρά του «όχι για το αποτέλεσμα, αλλά γιατί έχουμε ένα πολύ ισχυρό προηγούμενο στην Ε.Ε. ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να λυθούν μέσω ενός δημοψηφίσματος».

 

Περνώντας από τα λόγια στα έργα, την επομένη της ήττας των Σκοτσέζων αυτονομιστών, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε «Νόμο περί λαϊκής διαβούλευσης», που θεσμοθετεί τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Το μόνο που απομένει πλέον είναι να υπογράψει ο Μας το σχετικό διάταγμα που θα προκηρύσσει τη διεξαγωγή του για τις 9 Νοεμβρίου. Κάτι που είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει χθες, αλλά τώρα υπεκφεύγει δηλώνοντας ότι «θα γίνει εντός των προσεχών ημερών».

 

Αυτό το παιχνίδι των ελιγμών δεν έχει προκαλέσει μόνο τη δυσφορία τμήματος των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά έχει φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τη συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι που πρέπει να περιμένει την επίσημη προκήρυξή του, για να ζητήσει την αναστολή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

 

«Είναι μέγα λάθος να πιστεύει η Μαδρίτη πως μόνο με την εφαρμογή ενός νομικού πλαισίου θα μπορέσει να σταματήσει την πολιτική βούληση της πλειοψηφίας των Καταλανών» προειδοποίησε ο Μας, τονίζοντας πως «μια δημοκρατία δεν θα εμπόδιζε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ούτε θα επιχειρούσε να λύσει νομικά ένα πολιτικό πρόβλημα».

 

Θέση αρχίζουν να παίρνουν και οι δημοτικές αρχές. Χθες, ο Δήμος της Βαρκελώνης ενέκρινε ψήφισμα στήριξης της λαϊκής διαβούλευσης, με το οποίο εκφράζει τη δέσμευσή του να «προσφέρει κάθε μέσο και πόρο για να καταστήσει δυνατή την ψηφοφορία». Η Βαρκελώνη ηγείται ομάδας 700 δήμων -από τους 947 της Καταλονίας- που αυτή την εβδομάδα αναμένεται να εγκρίνουν παρόμοια ψηφίσματα. Χθες 349 δήμοι συγκάλεσαν ολομέλειες για να αποφανθούν σχετικά.

 

Αντίθετα, δήμαρχοι των Σοσιαλδημοκρατών αρνήθηκαν ρητά να στηρίξουν τις κάλπες ακολουθώντας την επίσημη γραμμή του κόμματος που «απορρίπτει τόσο το “ναι” όσο και το “όχι” και τάσσεται υπέρ μιας συμφωνημένης λύσης». Μάλιστα χθες, ο νέος ηγέτης του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, σε μια ύστατη απόπειρα να μεταπείσει τους Καταλανούς, με άρθρο του στην El Pais κατήγγειλε την κυβέρνηση Ραχόι για «παραλυσία» μπροστά σε μια κρίσιμη συγκυρία και επανέφερε ως λύση «στο πρόβλημα των εθνικισμών» μια ευρεία συνταγματική μεταρρύθμιση «που θα θέτει την προοπτική μιας ομοσπονδίας και θα επικυρωθεί με νόμιμο δημοψήφισμα και με τη συμμετοχή όλων των πολιτών της Ισπανίας».

 

Πολύ αργά. Οι δύο Ενώσεις των καταλανικών δήμων που προωθούν τα ψηφίσματα στήριξης του δημοψηφίσματος προγραμματίζουν να τα επιδώσουν στον Αρτούρ Μας σε επίσημη τελετή στις 4 Οκτωβρίου, ενώ θα τα κοινοποιήσουν στον πρωθυπουργό Ραχόι, αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τους προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Scroll to top