24/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναπάντητα ερωτήματα

ΙΣΡΑΗΛ Νεκροί οι δύο δράστες της δολοφονίας των τριών νεαρών Εβραίων εποίκων. Κριτική στην υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ επειδή χρειάστηκε πάνω από 100 ημέρες για να τους εντοπίσει.
      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν χθες στη Χεβρώνα μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών, που είχαν σκοτώσει νωρίτερα τους δύο βασικούς υπόπτους για την απαγωγή και τη δολοφονία τριών εβραίων εποίκων τον Ιούνιο  REUTERS

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν χθες στη Χεβρώνα μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών, που είχαν σκοτώσει νωρίτερα τους δύο βασικούς υπόπτους για την απαγωγή και τη δολοφονία τριών εβραίων εποίκων τον Ιούνιο
REUTERS

Οι τίτλοι τέλους του τρίμηνου λυσσαλέου ανθρωποκυνηγητού του Ισραήλ για τη σύλληψη των δολοφόνων των τριών νεαρών Εβραίων εποίκων, που είχαν απαχθεί στις 12 Ιουνίου, έπεσαν χθες στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Νεκροί έπεσαν και οι δύο Παλαιστίνιοι βασικοί ύποπτοι για την αποτρόπαια πράξη, η οποία έγινε «βούτυρο στο ψωμί» των γερακιών του Τελ Αβίβ, βαφτίστηκε «προμελετημένο» έγκλημα που έγινε με εντολή της Χαμάς και αποτέλεσε το ιδανικό πρόσχημα, στην ιδανική συγκυρία, για να εξαπολύσουν τον πόλεμο των 50 ημερών κατά της ισλαμικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, τον οποίο πλήρωσαν με τις ζωές και τις περιουσίες τους χιλιάδες αθώοι Παλαιστίνιοι. Ωστόσο, παρά τα δημόσια επινίκια και συχαρίκια της ισραηλινής κυβέρνησης στον στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες για την «επιτυχία» τους, η σκοτεινή υπόθεση συνεχίζει να αφήνει αναπάντητα ερωτήματα. Κυρίως, για ποιο λόγο χρειάστηκε πάνω από 100 μέρες η πανίσχυρη υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ (που θεωρητικά βλέπει και καταγράφει τα πάντα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) για να καταφέρει να εντοπίσει τους κατηγορούμενους, σε κοντινή απόσταση μάλιστα από τον τόπο του εγκλήματος;

 

Η ισραηλινή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ο Φύλακας του Αδερφού» είχε ξεκινήσει την επομένη της απαγωγής -και της εν ψυχρώ εκτέλεσης, όπως αποδείχθηκε αργότερα- του 19χρονου Εγιάλ Γιβράχ και των 16χρονων Γκιλάντ Σαάρ και Ναφτάλι Φρένκελ, που εξαφανίστηκαν έξω από παράνομο εβραϊκό οικισμό στη Χεβρώνα. Μετά από τρεις μήνες εξονυχιστικών ερευνών και μπαράζ συλλήψεων τουλάχιστον 400 Παλαιστινίων (στελεχών και μη της Χαμάς), στην καρδιά της πόλης ισχυρές δυνάμεις αντιτρομοκρατικής μονάδας του ισραηλινού στρατού σκότωσαν χθες, ύστερα από σφοδρή ανταλλαγή πυρών, τους δύο υπόπτους, που κρύβονταν ταμπουρωμένοι επί πέντε ημέρες σε κτίριο κι αντιστάθηκαν μέχρις εσχάτων στην επικείμενη σύλληψή τους. Πρόκειται για τον 29χρονο Μαρουάν Καουάσμε και τον 32χρονο Αμερ Αμπού Αϊσα, και οι δύο μέλη όχι μόνον της Χαμάς αλλά και της μεγάλης οικογένειας των Καουάσμε της Χεβρώνας -γνωστής για την αυτόνομη, μονομερή και σκληροπυρηνική της δράση-, η οποία έχει πολλάκις αποδειχτεί βλαπτική για την πολιτική ατζέντα της ισλαμικής οργάνωσης, όπως είχε αναδείξει με εκτενές ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.» στις 12/7/2014.

 

Αλλα τρία μέλη της φαμίλιας συνελήφθησαν χθες, ενώ ο φερόμενος ως ο εγκέφαλος του πυρήνα που οργάνωσε την τριπλή απαγωγή, ο Χουσάμ Καουάσμε, έχει ήδη πέσει στα χέρια των Ισραηλινών από τον Αύγουστο. Παρά τις αρχικές επίσημες διαψεύσεις, στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη. Από το Κατάρ ο ηγέτης της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάαλ, είχε μεν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κρύβονται χαμασίτες πίσω από τους φόνους, είχε αρνηθεί ωστόσο πως έδρασαν ύστερα από διαταγή της πολιτικής ηγεσίας. Χθες, εκπρόσωπός του χαρακτήρισε τους δύο νεκρούς υπόπτους «μάρτυρες», εγκωμιάζοντας μέσω Twitter «τον δρόμο της αντίστασης» που ακολούθησαν. Αλλος εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα επαίνεσε τον ρόλο που έπαιξαν «καταδιώκοντας Ισραηλινούς εποίκους».

 

Δεν αποδείχθηκε…

 

«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε παντού την τρομοκρατία. Το μακρύ χέρι της ισραηλινής δικαιοσύνης τούς έπιασε» διακήρυξε από το Τελ Αβίβ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δίνοντας συγχαρητήρια στις μυστικές υπηρεσίες και τις ένοπλες δυνάμεις για την «επιτυχημένη» έκβαση της επιχείρησης. Παρότι, όμως, είχε δεσμευτεί να δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν πέραν πάσης αμφιβολίας πως η Χαμάς είχε δώσει την εντολή για την απαγωγή, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Η ενοχή, άλλωστε, των δύο κατηγορουμένων δεν θα αποδειχτεί ποτέ σε δίκη, αφού τους πρόλαβε το… μακρύ χέρι του στρατού. Τα πτώματα των τριών εποίκων βρέθηκαν την 1η Ιουλίου. Οι μυστικές υπηρεσίες φέρονται να γνώριζαν εξαρχής και την ταυτότητα των υπόπτων και το γεγονός πως οι νεαροί δολοφονήθηκαν λίγη ώρα μετά την εξαφάνισή τους, αφού έχει καταγραφεί η ανατριχιαστική τελευταία κλήση ενός εκ των θυμάτων στην Αμεση Δράση. Στην ηχογραφημένη συνομιλία ακούγονται οι πυροβολισμοί με σιγαστήρα μέσα σε αυτοκίνητο και οι πανηγυρισμοί των δραστών. Ο καθυστερημένος εντοπισμός τους «δημιουργεί ρήγμα στον μύθο του απόλυτου ελέγχου του Ισραήλ, σε επίπεδο συγκέντρωσης πληροφοριών και επιχειρήσεων στη Δυτική Οχθη» έγραφε χθες η εφημερίδα «Haaretz», ζητώντας τη διενέργεια βαθιάς εσωτερικής έρευνας για το τι πήγε στραβά στην υπόθεση.

 

Καταδικάζοντας τον φόνο των δύο υπόπτων, μετά από έντονες διαβουλεύσεις και διχογνωμία η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία αποφάσισε κατ’ αρχήν να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, που θα ξεκινήσουν τελικά στα τέλη Οκτωβρίου στο Κάιρο με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου. Στο Ισραήλ δεν πρέπει να δοθεί καμία πρόφαση για να «ξεφύγει από τις δεσμεύσεις» της συμφωνίας εκεχειρίας της 26ης Αυγούστου, τόνισε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

 

Scroll to top