24/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμφίρροπες εκλογές στη Βραζιλία

Μιάμιση εβδομάδα πριν από την προεδρική αναμέτρηση, η επιθετική καμπάνια του Εργατικού Κόμματος της Ντίλμα Ρουσέφ δείχνει να αποδίδει ποσοστά έναντι της βασικής αντιπάλου της, υποψήφιας των Σοσιαλιστών Μαρίνα Σίλβα. Στην τρίτη θέση δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τους Σοσιαλδημοκράτες.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

 Συγγενείς της προεδρικής υποψήφιας Μαρίνας Σίλβα, μαζί με τις τρεις αδελφές της, στο χωριό τους στη ζούγκλα του Αμαζονίου, εμφανίστηκαν σε προεκλογικό βίντεο  REUTERS/Odair Leal


Συγγενείς της προεδρικής υποψήφιας Μαρίνας Σίλβα, μαζί με τις τρεις αδελφές της, στο χωριό τους στη ζούγκλα του Αμαζονίου, εμφανίστηκαν σε προεκλογικό βίντεο
REUTERS/Odair Leal

Ομάδα κουστουμαρισμένων managers χαμογελούν όσο μια φωνή εξηγεί ότι αν αφεθεί ο έλεγχος των τραπεζών στα χέρια των τραπεζιτών θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες για τον λαό. Στην επόμενη σκηνή, μια οικογένεια κάθεται να δειπνήσει και ως διά μαγείας το φαγητό εξαφανίζεται από τα πιάτα τους.

 

Το μήνυμα του προεκλογικού τηλεοπτικού σποτ του Εργατικού Κόμματος (ΡΤ) της προέδρου Ρουσέφ δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές: οι προτάσεις της αντιπάλου της και υποψήφιας των Σοσιαλιστών Μαρίνα Σίλβα, όπως αυτή για μεγαλύτερη αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας, μόνο φτώχεια μπορεί να φέρουν.

 

«Πόλεμος» για τα πετρέλαια

 

Σε άλλο ανάλογο σποτ επιχειρηματίες πανηγυρίζουν ακούγοντας τη Σίλβα να λέει πως δεν θα δώσει προτεραιότητα στην εκμετάλλευση των τεράστιων υποθαλάσσιων αποθεμάτων πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν την περασμένη δεκαετία, ενώ μια φωνή προειδοποιεί πως αυτό θα σημάνει απώλειες δισ. δολαρίων που κατά 25% θα διατίθεντο για την Υγεία και κατά 75% στην Παιδεία, όπως νομοθέτησε η κυβέρνηση Ρουσέφ για τη διάθεση των σχετικών κρατικών εσόδων.

 

Μιάμιση εβδομάδα πριν από την προεδρική αναμέτρηση της 5ης Οκτωβρίου η προεκλογική καμπάνια στη Βραζιλία γίνεται πολεμική καθώς τα δύο σποτ του Εργατικού Κόμματος έχουν ανάψει τα αίματα. Η Ρουσέφ, με τη συνδρομή του διάσημου Βραζιλιάνου διαφημιστή Ζοάο Σαντάνα, επέλεξε την επιθετικότητα των απλών (απλοϊκών κατά άλλους) μηνυμάτων για να καταγγείλει τις συνέπειες αυτού που χαρακτηρίζει ως «νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό» του προγράμματος της Σίλβα αλλά και την αγαστή της σύμπνοια με τον επιχειρηματικό κόσμο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

 

Η Μαρίνα Σίλβα απάντησε οργισμένα κάνοντας λόγο για «μαύρη προπαγάνδα», «συκοφαντίες» και κακοήθεις φήμες ότι θα καταργήσει κοινωνικά επιδόματα όπως το «Οικογενειακό Καλάθι», ένα μηνιαίο βοήθημα για τα πιο φτωχά νοικοκυριά. «Δεν πρόκειται να το καταργήσω. Γιατί εγώ ξέρω τι σημαίνει να πεινάς» ξεσπάθωσε, θυμίζοντας πως σαν παιδί δούλευε συλλέγοντας καουτσούκ μαζί με τα επτά της αδέλφια και έβγαζε την ημέρα της τρώγοντας ένα αυγό, λίγο αλεύρι κι ένα κρεμμύδι. «Οποιος έχει βιώσει τέτοιες εμπειρίες ποτέ δεν θα κόψει αυτά τα επιδόματα». Και αντεπιτέθηκε βάζοντας καμιά πενηνταριά μέλη της εκτεταμένης της οικογένειας να μετάσχουν σε τηλεοπτικό σποτ, για να αναδείξει και τις δικές της λαϊκές περγαμηνές. Χωρίς να αποφύγει να δακρύσει όταν αναφέρθηκε στην «αθέμιτη καμπάνια δυσφήμισής» της.

 

Κάτι που δεν άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτο η Ρουσέφ: «Οποιος φιλοδοξεί να φτάσει στην Προεδρία δεν μπορεί να είναι κλαψιάρης. Εδώ υπάρχουν πολλές πιέσεις. Κι αν θέλεις να κλαίγεσαι καλύτερα να μην είσαι υποψήφιος»

 

Στον πόλεμο των αντεγκλήσεων, η Σίλβα επέλεξε να επιστρατεύσει την ταπεινή της καταγωγή και να εστιάσει στην ανάγκη αλλαγής ενώ η Ρουσέφ προτίμησε να επιδείξει τη στήριξη του Λούλα, του δημοφιλέστερου προέδρου που είχε ποτέ η χώρα, και να επικεντρώσει στις κατακτήσεις που με εγγυητή την ίδια και το ΡΤ πρέπει να επεκταθούν. Η στρατηγική της πρόεδρου Ντίλμα φαίνεται ότι αποδίδει.

 

Προγνωστικά

 

REUTERS/Paulo Whitaker

REUTERS/Paulo Whitaker

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για την εφημερίδα A Folha de Sao Paulo, ενώ πριν από 15 ημέρες οι δύο αντίπαλες ήταν σχεδόν «ισόπαλες», τώρα η ηγέτιδα του ΡΤ προηγείται με 37% έναντι 30% της Σίλβα ενώ ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αέσιο Νέβες κατακτά το 17% στην πρόθεση ψήφου. Στον δεύτερο γύρο η οικολόγος υποψήφια συγκεντρώνει το 46% έναντι ενός 44% της απερχόμενης προέδρου, μια διαφορά εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος. Με δεδομένο το ποσοστό των αναποφάσιστων αλλά και τις δύο εβδομάδες που υπολείπονται και μπορεί να κρύβουν προεκλογικά πυροτεχνήματα και κρυμμένους άσους, τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη σε αυτές τις εκλογές που θεωρούνται οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων δεκαετιών.

 

Scroll to top