25/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θεραπεία» σοκ

Ενα εκατομμύριο θέσεις εργασίας «υπόσχεται» από τον περασμένο Φεβρουάριο με την κονκάρδα του ο πρόεδρος των Γάλλων εργοδοτών Πιερ Γκατάζ.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

 Ενα εκατομμύριο θέσεις εργασίας «υπόσχεται» από τον περασμένο Φεβρουάριο με την κονκάρδα του ο πρόεδρος των Γάλλων εργοδοτών, Πιέρ Γκατάζ REUTERS/Benoit Tessier


Ενα εκατομμύριο θέσεις εργασίας «υπόσχεται» από τον περασμένο Φεβρουάριο με την κονκάρδα του ο πρόεδρος των Γάλλων εργοδοτών, Πιέρ Γκατάζ
REUTERS/Benoit Tessier

Μισθοί στα τάρταρα, εργασιακές σχέσεις «λάστιχο» και δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα αποτελούν για τη Medef, τη μεγαλύτερη ένωση εργοδοτών της Γαλλίας, το κατάλληλο «φάρμακο» για την ανάρρωση του «νέου [κατά το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»] ασθενή της Ευρώπης».

 

Επιλέγοντας λοιπόν τη μεθεπομένη της παρουσίασης των πολιτικών «διαπιστευτηρίων» του Γάλλου σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στη «Σιδηρά Κυρία της Ε.Ε.», Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η Medef παρουσίασε χθες το 100σέλιδο «μανιφέστο» για το πώς η κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση του Παρισιού θα καταφέρει να καταπολεμήσει το «τέρας» της ανεργίας (πάνω από 10% και 3,4 εκατ. άνεργοι) και να πετύχει την πολυπόθητη ανάπτυξη που επιδιώκει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. μένοντας έξω από το κλαμπ των δημοσιονομικών παριών της ευρωζώνης.

 

Σε βάθος… πενταετίας!

 

Σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, η «συνταγή» περιέχει κατάργηση του 35ωρου -μάλιστα με πρόβλεψη απαλλαγής ορισμένων εταιρειών από την καταβολή αμοιβής για υπερωρίες (!)-, μείωση του κατώτατου μισθού με βάση επιχειρησιακές συμβάσεις, κατάργηση των αργιών και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Κι έτσι, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και τα νέα αντεργατικά νομοσχέδια που κυοφορούνται, οι Γάλλοι εργοδότες της Medef ευαγγελίζονται τη δημιουργία 1.000.000 νέων θέσεων εργασίας, σε βάθος… πενταετίας!

 

Οι αντιδράσεις ήταν ασφαλώς άμεσες και οξείες. Για «πρόκληση» έκανε λόγο ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του CFDT, ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας. «Είναι καιρός οι εργοδότες να έρθουν στα συγκαλά τους και να σταματήσουν τις προκλήσεις», δήλωσε νέτα-σκέτα ο γ.γ. του αριστερού συνδικάτου CGT, Τιερί Λεπαόν. Μέχρι και η Γενική Συνομοσπονδία Στελεχών (CFE-CGC) κάλεσε «τη Medef να σταματήσει την πολιτική της συνεχούς κλιμάκωσης».

 

«Καμία από αυτές τις προτάσεις δεν πρόκειται να υλοποιηθούν από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο Μπρουνό Λε Ρου, επικεφαλής της Κ.Ο. των -ήδη «ξεχειλωμένης» συνοχής- Σοσιαλιστών στη γαλλική εθνοσυνέλευση, προσπαθώντας προφανώς να προλάβει τα χειρότερα. «Ούτε μία! Ούτε η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ούτε η κατάργηση του 35ωρου, ούτε η επανεξέταση του κατώτατου μισθού» τόνισε, απηχώντας τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις στις οποίες εξαναγκάστηκε ο πρωθυπουργός Βαλς, όταν προ ημερών άρχισαν οι πρώτες διαρροές στον Τύπο για τις «ορέξεις» της Medef.

 

Παρ’ όλα αυτά, μετά τη δημόσια «παραίνεση» του Βερολίνου και της ΕΚΤ για ταχείες μεταρρυθμίσεις -και σε πείσμα της de facto αναποτελεσματικότητας των εταιρικών φοροελαφρύνσεων στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας-, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του αντιδημοφιλούς προέδρου Φρανσουά Ολάντ ετοιμάζει νέα επίθεση «φιλίας» στις μεγάλες επιχειρήσεις.

 

Αυτή θα γίνει φυσικά με δύο νέους νόμους. Ο ένας αφορά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ο δεύτερος προβλέπει χαλάρωση της ενισχυμένης ποσόστωσης στην εκπροσώπηση των εργαζομένων στα Δ.Σ. εταιρειών, η οποία θεσμοθετήθηκε μόλις πέρυσι, αλλά σύμφωνα με τους εργοδότες έχει εξελιχθεί σε τροχοπέδη για προσλήψεις…

 

Scroll to top