26/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΟ

      Pin It

Του Βαγγέλη Καραγεώργου – Φωτογραφίες: ΑΠΕ / REUTERS

 

ΙΝΔΙΑ

 

Ενώ σε διάφορα σημεία ο κόσμος φλέγεται, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, οι ινδουιστές στην πόλη Αχμενταμπάντ ή κάπως έτσι έχουν το εννιάμερο φεστιβάλ Ναβράτρι προς τιμήν της θεάς Ντούργκα και ρίχνουν τρελούς παραδοσιακούς χορούς που ονομάζονται Νταντίγια. Κάτι τέτοιο πρέπει να εννοούν αυτοί που λένε ότι η θρησκεία εξυψώνει τον άνθρωπο.

 

 

ΙΤΑΛΙΑ

 

Η Ευρώπη υψώνει τείχη και γίνεται πράγματι απόρθητο φρούριο. Σε πανευρωπαϊκή επιχείρηση, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν διακόσιους τόσους δουλέμπορους. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης η ιταλική αστυνομία βρήκε σε απίθανες κρύπτες σε όχημα εντός πλοίου στο Μπάρι τους… λαθρομετανάστες τους οποίους βλέπετε, σε μια κατάσταση που όσοι αρέσκονται να χρησιμοποιούν σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό το «λαθρο-» θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη λέξη «λαθροσαρδέλες» -μπορεί να μην είναι ακριβώς δόκιμη, αλλά είναι σίγουρα πιο ακριβής. Στο ερώτημα, τώρα, γιατί η Ευρώπη υψώνει τείχη, η απάντηση είναι απλή. Για να προστατευθεί από κάτι τύπους σαν αυτούς, που αντί να κάτσουν ήσυχα κι ωραία στη χώρα τους, π.χ. στη Συρία, προσπαθώντας να γλιτώσουν από την ακραία φτώχεια παίζοντας στοίχημα αν θα τους εκτελέσουν οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι ή οι δυνάμεις του Ασαντ, αυτοί έρχονται στη γηραιά ήπειρο απειλώντας τη φυλετική, θρησκευτική και… αισθητική καθαρότητα των ευρωπαϊκών κρατών και θέτοντας δικαίως στα χείλη κάποιων το αμείλικτο ερώτημα: «Πόσους μετανάστες χωράει μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα;». Κρίνοντας από τις εικόνες που βλέπουμε, χωράνε ακόμα πάρα πολλοί.

 

ΗΠΑ

 

Επί της αρχής το δημοτικό συμβούλιο του Λος Αντζελες ψήφισε την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου σε 15,37 δολάρια για τους υπαλλήλους ξενοδοχείων με πάνω από 150 δωμάτια και θα ξαναδεί το θέμα τον Οκτώβριο. Δύο συμπεράσματα: μακάρι στο Ελλάντα, να έπαιρναν τόσα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι· και το δεύτερο, ότι αν για να συζητήσεις την αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να ντυθείς μπάτμαν, κάτι δεν πάει καλά με τον καπιταλισμό. Οχι, Αλέξη, ούτε να το σκέφτεσαι.

 

 

ΓΑΛΛΙΑ

 

Εδώ είμαστε. Ο λεβέντης που βλέπετε είναι ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Εχει κάνει μεγάλη καριέρα ως επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος επειδή είναι σκληρός και άτεγκτος με τους μετανάστες. Βέβαια, πριν από λίγες μέρες, που πήγε στη Μέρκελ, κόντεψε να βάλει τα κλάματα και ζητούσε τη… μαμά του· κι από τότε, όποτε είναι να εμφανιστεί κάπου, κοιτάει ψηλά μπας και τον βοηθήσει ο… θεός. Μιλάμε για φοβερό τύπο.

 

 

ΙΡΑΚ

 

Μα τι πολιτισμένη και δημοκρατική που είναι η Δύση. Πρώτα ενίσχυσε με κάθε τρόπο τους… τζιχαντιστάς, προκειμένου να ανατρέψουν τον Ασαντ επειδή είναι ο μόνος -μαζί με το Ιράν- που δεν τον ελέγχει στην περιοχή. Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά ο οπλισμός των μαχητών του χαλιφάτου δεν είναι ας πούμε ρωσικός, αλλά κάνει περισσότερο σε ευρωπαϊκό ή αμερικάνικο. Αφού, λοιπόν, εξέθρεψε το τέρας, τώρα ψάχνει τρόπο να το… περιορίσει, και βέβαια το μάρμαρο το πληρώνουν απλοί, φτωχοί άνθρωποι, όπως οι εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι που θέλουν να πάνε στην Τουρκία για να… γλιτώσουν -ποιος να τους το ’λεγε ότι θα έβλεπαν τους Τούρκους ως σωτηρία. Αυτά τώρα η Δύση όλα τα αντιμετωπίζει ως ανθρώπινο πρόβλημα. Και να πεις ότι ήταν η πρώτη φορά και δεν ήξερε. Ξεκινώντας από τον Μπιν Λάντεν, είναι κάμποσες φορές που οι Δυτικοί έσπειραν άνεμους και θέρισαν… αμμοθύελλες, όπως αυτή που αντιμετωπίζει η κουρδική οικογένεια της φωτογραφίας.

 

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 

Κυβέρνηση θέλουν οι Εργατικοί, οπότε έκαναν το συνέδριό τους για να στρίψουν αριστερά βάζοντας κεντρικό στόχο τη βελτίωση του ΕΣΥ. Στο τελείωμα του συνεδρίου ο επικεφαλής τους, Εντ Μίλιμπαντ (έξω αριστερά στη… φωτογραφία), και άλλα ηγετικά στελέχη τους χειροκροτούν μες στην καλή χαρά. Οσο για το σύνθημα πίσω τους «Το σχέδιο των Εργατικών για το μέλλον της Βρετανίας»… άσε, δεν θέλω να ξέρω.

 

 

ΗΠΑ

 

Ο Ομπάμα προήδρευσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να ψηφιστεί ότι όποιος στρατολογεί, χρηματοδοτεί ή διαθέτει τον εαυτό του ως μαχητή για οργανώσεις, όπως το «Ισλαμικό κράτος» -αυτούς που τα κανάλια αποκαλούν «τζιχαντιστές»-, διαπράττει έγκλημα. Φαντάζομαι ότι εξαιρούνται τα κράτη που έκαναν όλα τα προηγούμενα για να ανατρέψουν τον Ασαντ. Πάντως πρέπει να πιστώσουμε στον Μπαράκ ότι στο χέρι που υψώνει για να ψηφίσει δεν κρατάει καφέ σε πλαστικό κύπελλο.

 

Scroll to top