26/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράσινο φως για πόλεμο

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Από τη βάση του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αεροπορικές επιδρομές.
      Pin It

ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

 Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίπλα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα  REUTERS/Adrees Latif


Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίπλα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα
REUTERS/Adrees Latif

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα η βρετανική Βουλή για να αποφασίσει αν θα δώσει το πράσινο φως στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας να επιχειρήσουν εναντίων του λεγόμενου «Ισλαμικού κράτους».

 

Οπως όλα δείχνουν, πρόκειται μάλλον για τυπική διαδικασία, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός πριν καλέσει την ολομέλεια είχε ήδη συμφωνήσει με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων για το πλαίσιο των επιθέσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προς το παρόν η βρετανική Βουλή θα επιτρέψει μόνο τις αεροπορικές επιθέσεις και μόνο στο έδαφος του Ιράκ, καθώς αυτό έχει ζητηθεί επίσημα από τον πρόεδρο της χώρας.

 

Οπως άφηνε να διαρρεύσει χθες το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, οι αεροπορικές επιδρομές δεν αποκλείεται να αρχίσουν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τα αεροσκάφη της RAF βρίσκονται σε επιφυλακή και αναμένουν την οριστική διαταγή.

 

Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις επιθέσεις φαίνεται πως θα παίξουν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και ειδικά αυτή του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, θα είναι η πρώτη φορά που πολεμικά αεροσκάφη θα εξορμήσουν από το νησί. Οπως υπογραμμίζει το άρθρο, αν και οι Ελληνοκύπριοι είναι γενικά επιφυλακτικοί στη χρήση των βάσεων εναντίων αραβικών κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν αλλάξει στάση, καθώς βλέπουν την απειλή από το «Ισλαμικό κράτος».

 

Κυπριακή έγκριση

 

Κύπριος αξιωματούχος μάλιστα δήλωσε στην εφημερίδα πως «είμαστε 100% έτοιμοι στη μάχη για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού κράτους». Δεν υπάρχει αμφιθυμία από την πλευρά μας για το τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να το κάνουμε, σε συνεργασία με την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Είμαστε στην ίδια στρατηγική γραμμή με τους εταίρους μας στην Ε.Ε.». Οπως υπογραμμίζει και η εφημερίδα, η βάση του Ακρωτηρίου θεωρείται «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» στο οποίο βρίσκονται περίπου 2.500 Βρετανοί στρατιώτες και πολίτες.

 

Η γενική εκτίμηση τόσο από τον πολιτικό κόσμο της χώρας όσο και από τους αναλυτές εδώ στη Βρετανία είναι πως δεν πρόκειται για μεμονωμένες επιχειρήσεις. Τουναντίον όλοι κάνουν λόγο για στρατιωτικές επιθέσεις που θα χρειαστούν αρκετό καιρό για να πετύχουν τον στόχο τους. «Δεν υπάρχουν εύκολες ή γρήγορες λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κάμερον σε μια αποστροφή του λόγου του από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

 

Μάλιστα κάποιοι επισημαίνουν ότι η αποτελεσματική καταπολέμηση της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης απαιτεί και την συμμετοχή του στρατού ξηράς. Πρόταση την οποία, προς το παρόν τουλάχιστον, το Λονδίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

 

Την ίδια στιγμή χθες συνελήφθησαν 9 άντρες από 22 έως 51 χρόνων, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ανήκουν σε μια απαγορευμένη ισλαμική ομάδα, η οποία διασυνδέεται με την τρομοκρατία

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως από τις αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών σκοτώθηκε στη Συρία ο 19χρονος εξτρεμιστής Ιμπραχίμ Καμάρα. Πρόκειται για τον πρώτο Βρετανό πολίτη που χάνει τη ζωή του σε αυτόν τον πόλεμο.

 

[email protected]

 

Scroll to top