Pin It
Το εσωτερικό της αίθουσας συνεδριάσεων της Γερουσίας

Το εσωτερικό της αίθουσας συνεδριάσεων της Γερουσίας

Η γαλλική Γερουσία μπορεί να μην έχει την αίγλη και την πολιτική επιρροή της Βουλής, αλλά τα μέλη της απολαμβάνουν άλλες χαρές. Αποτελώντας το Σώμα που σύμφωνα με το Σύνταγμα «εκπροσωπεί τις τοπικές αρχές της Δημοκρατίας», οι 348 γερουσιαστές -οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι και εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες-, που έχουν εξαετή θητεία, συχνά «κατηγορούνται» ότι έχουν φροντίσει υπερβολικά καλά τους εαυτούς τους, συνεδριάζοντας μακριά από τα πραγματικά προβλήματα, στα πολυτελή διαμερίσματα του Σώματος, στο Παλάτι του Λουξεμβούργου.

 

Παρά τις περικοπές του 3% επί του προϋπολογισμού της Γερουσίας που υιοθετήθηκαν το 2012, η βασική ετήσια αμοιβή τους -σύμφωνα με δημοσιεύματα- κυμαίνεται περίπου από 85.000 ευρώ έως 108.000 ευρώ. Αλλά εισπράττουν ακόμα άλλα πάνω-κάτω 74.000 τον χρόνο για να καλύψουν δαπάνες τους, δηλαδή συνολικά το ποσό μπορεί να αγγίξει τα 160.000 ευρώ. Οι γερουσιαστές έχουν ακόμα προσωπική ταυτότητα, που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν απεριόριστα, πρώτη θέση, σε οποιαδήποτε τρένο στη Γαλλία, έχουν το ελεύθερο σε όλα τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς -ενώ οι σύζυγοί τους απολαμβάνουν διά βίου έκπτωση 50%- και δικαιούνται 40 δωρεάν αεροπορικά ταξίδια (μετ’ επιστροφής) με την Air France. Εάν δε υποχρεωθούν να παραμείνουν για δουλειές της Γερουσίας στο Παρίσι, ενώ το σπίτι τους είναι αλλού, δικαιολογούνται έως 120 ευρώ τη βραδιά για δωμάτιο ξενοδοχείου.

 

Για να μη μιλήσει κανείς για το εξαιρετικά αβανταδόρικο συνταξιοδοτικό τους, που επιτρέπει σε όσους αποχωρούν να διεκδικούν 4.342 ευρώ τον μήνα, εκτός των επιδομάτων για τα παιδιά τους.

 

Ακόμα, δικαιούνται γενναία αποζημίωση για την πρόσληψη προσωπικού για το γραφείο τους και οι κανονισμοί δεν αποκλείουν την απασχόληση συγγενών τους. Οι μισθοί αυτού του προσωπικού, που φτάνει τα 1.200 άτομα -σύμφωνα με το «francetvinfo»- είναι εξίσου γενναίοι. Κυμαίνονται μηνιαίως από 2.300 ευρώ μέχρι πάνω από 20.000 για 32 ώρες εργασίας την εβδομάδα και 11 εβδομάδες πληρωμένης άδειας τον χρόνο. Πολλά είναι και τα παράπλευρα οφέλη, όπως το «επίδομα θέρμανσης» για να ζεσταίνουν τα σπίτια τους. Σε συνάρτηση με τις τιμές του πετρελαίου, αυτό το επίδομα έφτασε το 2012 τα 4.623 ευρώ και μειώθηκε πέρσι -στο πλαίσιο της λιτότητας- στα 3.945 ευρώ.

 

Οι Σοσιαλιστές, που είχαν την τελευταία τριετία τον έλεγχο του Σώματος, δεν τόλμησαν να πειράξουν τα κεκτημένα, όπως δεν κατάφεραν να το κάνουν και οι δεξιοί που είχαν πιο πριν την εξουσία. «Κανένας δεν τολμά να πειράξει το σύστημα» φέρεται να παραδέχτηκε παλιός γερουσιαστής του UMP. Και ειδικά στους υπαλλήλους, συμπλήρωσε, ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά τολμά να τους αντιπαρατεθεί. Κανένας».

 

Ελλη Πάνου

 

Scroll to top