14/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέρκελ… uber alles!

      Pin It

 ΓΕΡΜΑΝΙΑ Λίγο πριν από τις εκλογές η καγκελάριος παραμένει σταθερή αξία, και αν αυτές γίνονταν τώρα το κόμμα της θα έπαιρνε 43% έναντι 25% των Σοσιαλδημοκρατών και 14% των Πρασίνων

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Η κρίση έχει ρίξει την ευρωζώνη σε μια μεγάλη τρικυμία. Κυβερνήσεις πέφτουν, πρωθυπουργοί παραιτούνται, υπουργοί πάνε και έρχονται.

 

Η Γερμανία μέσα σε δύο χρόνια έζησε το πρωτοφανές για τη χώρα φαινόμενο να αλλάξει τρεις προέδρους Δημοκρατίας.

 

Η Ανγκελα Μέρκελ όμως πάντα εκεί. Σταθερή και ακλόνητη, χωρίς ουσιαστικά να προσφέρει κανένα κυβερνητικό έργο, ακολουθώντας την πολιτική τού «δεν κάνουμε τίποτε, άρα δεν έχουμε και πολιτικό κόστος, ενώ την ίδια ώρα τραβάμε τα λουριά των απείθαρχων του Νότου και υπερασπιζόμαστε την τσέπη του Γερμανού φορολογούμενου».

 

Ολα για την Ανγκελα

 

Αυτή η στρατηγική φαίνεται ότι αποδίδει στο κυβερνών κόμμα, που στηρίζει όλη την προεκλογική του καμπάνια σε ένα χαρτί: την Ανγκελα Μέρκελ και τίποτε άλλο.

 

Και σε μια εποχή διεθνούς ανασφάλειας φαίνεται ότι η τακτική αυτή αποδίδει.

 

Αυτό δείχνει και η δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό «Στερν».

 

Παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας και προσωπική φίλη τής Ανγκελα Μέρκελ, Ανέτε Σαβάν, –που κατηγορήθηκε ότι είχε αποκτήσει τον διδακτορικό τίτλο της με λογοκλοπή- το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα σημείωσε άνοδο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

 

Η δημοσκόπηση

 

Συνεπώς, εάν διενεργούνταν εκλογές αυτή την Κυριακή –σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του «Στερν»- οι Χριστιανοδημοκράτες θα έπαιρναν το 43% των ψήφων.

 

Σταθερά τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων με 25 και 14% αντίστοιχα.

 

Σταθερή και η Αριστερά στο 7%, ενώ οι Φιλελεύθεροι εταίροι της καγκελάριου Μέρκελ καταποντίζονται στο 3%.

 

Εδώ παρατηρούμε και το εξής: ακόμη και αν αθροίσουμε τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, φτάνουμε στο 39%, δηλαδή τα δύο κόμματα υπολείπονται κατά τέσσερις μονάδες από τους Χριστιανοδημοκράτες.

 

Βέβαια το εκλογικό σύστημα στη Γερμανία θέτει πολύ υψηλά τον πήχη για μονοκομματική αυτοδυναμία, ορίζοντας ότι αυτή πρέπει να ξεπερνά το 49%.

 

Σταθερή αξία σε ασταθή κόσμο

 

Σύμφωνα με αναλυτές, η πλειοψηφία των Γερμανών εξακολουθεί να βλέπει στο πρόσωπο της καγκελάριου Μέρκελ μια σταθερή αξία σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ασταθές διεθνές περιβάλλον.

 

Επίσης τα διάφορα σκάνδαλα, αλλά και η κακή πορεία στο εσωτερικό της Γερμανίας του κυβερνητικού συνασπισμού δεν φαίνεται να επηρεάζουν προσωπικά την Ανγκελα Μέρκελ, καθώς οι πολίτες απαντούν ότι δεν φέρει η ίδια την ευθύνη για λάθη των υπουργών της, καθώς και ότι δεν έχει αναμειχθεί σε κανένα σκάνδαλο ή παρατυπία.

 

Οι δημοσκοπήσεις –σε κάθε περίπτωση- εδώ και καιρό δείχνουν και κάτι ακόμη: ότι οι Γερμανοί εδώ και καιρό επιθυμούν, σε ποσοστό 70%, η εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου να αναδείξει μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Scroll to top