01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η απειλή του στρατηγού χειμώνα

Η Ουκρανία ενδέχεται να οδηγηθεί σε συνθηκολόγηση λόγω... παγωνιάς, καθώς συνεχίζεται ο ενεργειακός πόλεμος από πλευράς Πούτιν, με το κλείσιμο της ροής φυσικού αερίου.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

REUTERS/ Valentyn Ogirenko

REUTERS/ Valentyn Ogirenko

Νέα επίθεση με ρουκέτες Grad κατά του αεροδρομίου του Ντονέτσκ εξαπέλυσαν χθες οι αυτονομιστές αντάρτες της πόλης, καθώς η συμφωνημένη εκεχειρία μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ουσιαστικά τηρείται μόνο στα χαρτιά.

 

Η νέα παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός επέτρεψε μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ανακοινώσει χθες πως διατηρεί σε ισχύ το πακέτο κυρώσεων που επιβλήθηκε στη Ρωσία λόγω της υποστήριξής της στους αυτονομιστες, και να καλέσει τις δύο πλευρές να δείξουν «πλήρη σεβασμό» στην υπάρχουσα συμφωνία.

 

Μετά το τέλος της συνεδρίασης των πρεσβευτών των «28», η εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε. Μάγια Κοτσιγιάνιτς δήλωσε ότι η Ενωση διακρίνει μεν «ορισμένες ενθαρρυντικές εξελίξεις» στην πολιτική διαδικασία στην Ουκρανία, ωστόσο θέλει να δει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών που συνήφθη στο Μινσκ, προτού συζητήσει το θέμα της χαλάρωσης ή άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας – «εάν και εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση στο έδαφος».

 

Ενώ το «κανονίδι» συνεχίζεται στα ανατολικά, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα καταλήξουν αυτή την εβδομάδα σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου η Ουκρανία θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, ύψους 5,3 δισ. δολαρίων, για το φυσικό αέριο που έχει αγοράσει από τη Ρωσία, ώστε να επαναληφθεί ο εφοδιασμός της πριν ξεκινήσει ο βαρύς χειμώνας. Η Ρωσία σταμάτησε να παραδίδει αέριο στην Ουκρανία τον Ιούνιο. Επειτα από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Μόσχα και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι σημείωσαν πρόοδο στην τελευταία τους συνάντηση, την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

 

Από την «πρόοδο» στο συγκεκριμένο ζήτημα θα εξαρτηθούν πολλά, αφού είναι φανερό πως η εκεχειρία κρέμεται από μια κλωστή, και μόνον ένας συνολικός συμβιβασμός -που θα περιλαμβάνει και όλα τα οικονομικά και ενεργειακά «αγκάθια»- μπορεί να αποτρέψει μια νέα ανάφλεξη. Από αυτή την άποψη, έχει ενδιαφέρον τόσο η επ' αόριστον διατήρηση της «δαμοκλείου σπάθης» των αντιρωσικών κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε. όσο και η συνέχιση του (κυριολεκτικά ψυχρού) ενεργειακού πολέμου του γκαζιού από πλευράς Πούτιν, που ουσιαστικά απειλεί να οδηγήσει την Ουκρανία σε συνθηκολόγηση λόγω… παγωνιάς!

 

Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει τελικά τον επόμενο μήνα στη σύνοδο κορυφής Ευρωπαίων και Ασιατών ηγετών που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο στις 16-17 Οκτωβρίου, όπως ανέφεραν χθες στο πρακτορείο Reuters δύο καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με αναλυτές, η παρουσία του Ρώσου προέδρου σε αυτή τη σύνοδο κορυφής του ASEM θα είναι η πρώτη ευκαιρία για τον Πούτιν να συναντηθεί με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και να αναζητήσει εκ του σύνεγγυς μια κοινή λύση στο ουκρανικό πρόβλημα, μετά τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο «τσάρος» είχε συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία της Γαλλίας.

 

Οσο για τις ΗΠΑ, μετά το ψυχροπολεμικό «κρεσέντο» των προηγούμενων εβδομάδων και τους λεονταρισμούς του Ομπάμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και τις χώρες της Βαλτικής, δείχνουν εσχάτως να έχουν ρίξει κάπως τους τόνους της αντιπαράθεσης, συνειδητοποιώντας ίσως πως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, αλλά και οι ίδιοι οι Ουκρανοί πολίτες, δεν είναι διατεθειμένοι να… παγώσουν για χάρη των εξτρεμιστών του Κιέβου.

 

…………………………………………..

 

Εκρήξεις στο Ντονέτσκ

 

Οπως μεταδίδει τηλεφωνικά ο απεσταλμένος μας Αρης Χατζηστεφάνου, το Ντονέτσκ ξύπνησε πάλι από σειρά εκρήξεων, καθώς από το πρωί οι πολιτοφύλακες άρχισαν να βομβαρδίζουν συστηματικά το αεροδρόμιο, όπου παραμένουν εδώ και μήνες ταμπουρωμένοι άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων. Ενας από τους επικεφαλής των ανταρτών δήλωσε, μάλιστα, πως τα όσα λέγονται στη Δύση περί παραβίασης της εκεχειρίας από τους άντρες του είναι «ψέματα», αφού όλες τις προηγούμενες ημέρες οι Ουκρανοί «χτυπούσαν κατοικημένες περιοχές της πόλης με βλήματα όλμου».

 

«Διεξάγουμε μια μάχη ενάντια στον φασισμό», είπε χαρακτηριστικά στον απεσταλμένο μας ο «καπετάνιος» των ρωσόφωνων, τονίζοντας πως ανάμεσα στους υπερασπιστές του αεροδρομίου υπάρχουν και πολλοί φανατικοί εθνικιστές, μέλη του «Δεξιού Τομέα» και άλλων παρόμοιων φασιστικών οργανώσεων, αλλά και μισθοφόροι, που δεν επιθυμούν την ειρήνευση. Σύμφωνα με τους αντάρτες, ήδη το 70% των επιφανειακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου έχει πέσει στα χέρια τους: όμως οι Ουκρανοί «φασίστες» έχουν οχυρωθεί στις στοές κάτω από το αεροδρόμιο. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 48ωρο στο Ντονέτσκ, στις χειρότερες συγκρούσεις μετά την κήρυξη της εκεχειρίας, πριν από τρεις εβδομάδες.

 

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, από τη μεριά του, επισήμανε ότι τρεις ακόμη στρατιώτες έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς. Χθες είχε ανακοινωθεί ότι σκοτώθηκαν επτά στρατιωτικοί από τις ρουκέτες των αυτονομιστών στην περιοχή του αεροδρομίου. Επίσης, το Κίεβο υποστηρίζει πως οι πολιτοφύλακες εκτόξευσαν ρουκέτες Grad και στην ελεγχόμενη από τον στρατό πόλη Ποπάσνα, στα δυτικά του εξεγερμένου Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων – όμως οι αυτονομιστές αρνήθηκαν ότι εκτόξευσαν ρουκέτες στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Scroll to top