prosfiges2

01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Λιγότερο κράτος», περισσότερο ξύλο

Η «συγγνώμη» του υπουργού Εσωτερικών στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία έρχεται πολύ αργά, καθώς -όπως καταγγέλλουν οι Πράσινοι- το προσφυγικό ρεύμα είχε προβλεφθεί εδώ και χρόνια, αλλά η γερμανική κυβέρνηση -ελέω μεταρρυθμίσεων- άφησε τους ιδιώτες να αλωνίζουν στα κέντρα υποδοχής.
      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

REUTERS / Wolfgang Rattay

REUTERS / Wolfgang Rattay

Δημόσια συγγνώμη σε πρόσφυγες που κακοποιήθηκαν σε κέντρα υποδοχής ζήτησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Ρηνανίας, Μίκαελ Γέγκερ. Να θυμίσουμε ότι -όπως αποκαλύφθηκε με φωτογραφίες και βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα- σε τουλάχιστον τρία κέντρα υποδοχής προσφύγων στη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας κακοποιούσαν συστηματικά πρόσφυγες.

 

Μετά την αποκάλυψη αυτή, η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα, όμως τα προβλήματα για τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία είναι πολύ σοβαρά. Αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να καταφθάσουν πάνω από 200.000 πρόσφυγες. Αυτοί μοιράζονται σε κέντρα υποδοχής που βρίσκονται σε διάφορα κρατίδια, σε σχέση με τον ανάλογο πληθυσμό τους.

 

Στοιβαγμένοι

 

Στη βόρεια Ρηνανία–Βεστφαλία και στη Βαυαρία, τα κρατίδια με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, υπάρχουν και τα περισσότερα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Αυτά χρηματοδοτούνται από το κεντρικό κράτος και από τους τοπικούς δήμους και κοινότητες. Το 25% από αυτά λειτουργεί με συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, όπως η European Home Care, που διαχειρίζεται δεκάδες κέντρα προσφύγων.

 

Σε κέντρα της εταιρείας αυτής, άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας φέρεται να κακοποίησαν πολλούς αλλοδαπούς. Επειδή ο αριθμός των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία τον τελευταίο καιρό είναι πολύ μεγάλος, σε όλα τα κέντρα υποδοχής στοιβάζονται πολύ περισσότεροι πρόσφυγες απ' ό,τι αυτά προορίζονται να φιλοξενήσουν. Καθότι οι πόροι είναι περιορισμένοι, οι δήμοι και οι κοινότητες προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, μια και το κόστος είναι μικρότερο. Ωστόσο, εκεί, τα προβλήματα είναι περισσότερα.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Ντε Μεζιέρ, επισκέφθηκε χθες κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Βαυαρία και δήλωσε ότι «όλο το σύστημα, όπως λειτουργεί στη χώρα, πρέπει να επανεξετασθεί». Πρώτα από όλα θα επανεξετασθούν όσοι απασχολούνται στα κέντρα αυτά, ειδικά τα άτομα της ασφάλειας, ενώ θα τεθούν και κριτήρια τα οποία και θα πρέπει οι τελευταίοι να πληρούν.

 

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση που αφορά το προσφυγικό στη Γερμανία, ενώ το συνδικαλιστικό όργανο των Γερμανών αστυνομικών δηλώνει πως «οι κακοποιήσεις και οι κακές συνθήκες στα κέντρα υποδοχής μεταναστών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας και της λογικής του «λιγότερου κράτους»».

 

Η πρόεδρος των Πρασίνων, Κάτριν Εκαρτ, πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής για τους πρόσφυγες και, όπως σημείωσε, «η μεγάλη είσοδος προσφύγων στη Γερμανία έχει εδώ και χρόνια προβλεφθεί. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Μέρκελ δεν κάνει απολύτως τίποτε. Ολοι οι εμπλεκόμενοι [...] πρέπει να κάτσουν σ' ένα τραπέζι και να δουν τι πρέπει να κάνουν». Ο πρόεδρος των δήμων και κοινοτήτων της Γερμανίας, Γκερτ Λάνσμπεργκ, δήλωσε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό ταμείο για τους πρόσφυγες, καθώς οι δήμοι και κοινότητες που φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες πληρώνουν υπέρμετρα μεγάλα ποσά. Οι κακοποιήσεις που αποκαλύφθηκαν είναι ντροπή για όλους».

 

Scroll to top