02/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μαρτύριο της στρόφιγγας

      Pin It

Με την κρίση στην Ουκρανία να έχει παγώσει και τον χειμώνα να πλησιάζει γοργά, η διαμάχη Ευρώπης-Ρωσίας πήρε χθες νέα τροπή. Καταγγέλλοντας ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο στον πολιτικό καβγά που μαίνεται με τη Δύση, η Σλοβακία υποστήριξε ότι από τον Σεπτέμβριο η κρατική Gazprom μειώνει σταδιακά τις ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονται για την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, προφανώς ως «τιμωρία» για την απόφαση της Ε.Ε. να το εκτρέψει στην Ουκρανία για να στηρίξει την κυβέρνησή της.

 

Είναι μια σαφής προειδοποίηση, γράφει το Reuters, από τη Μόσχα, καθώς χθες άρχιζε επίσημα ο χειμώνας, δηλαδή είναι η ημερομηνία που οι ενεργειακοί κολοσσοί αυξάνουν τις τιμές. Η μείωση 50% στις ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου που ανέφερε η Σλοβακία -μια χώρα τράνζιτ για την Ευρώπη- ήταν σαφώς η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι τώρα. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτο Φίκο δήλωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη εάν το πρόβλημα συνεχιστεί κάνοντας λόγο για πολιτικά κίνητρα της Μόσχας. «Η ρωσική πλευρά μιλάει για τεχνικά προβλήματα», είπε. «Εχω χρησιμοποιήσει αυτή την έκφραση στο παρελθόν και θα την χρησιμοποιήσω ξανά: το φυσικό αέριο έχει γίνει εργαλείο σε μια πολιτική διαμάχη».

 

Προβλήματα ανέφερε και η Τσεχία, δηλώνοντας ότι υπήρξαν μειώσεις για μερικές ημέρες την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τιμές στην αγορά φυσικού αερίου αυξήθηκαν χθες και έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξέσπασε η κρίση Ουκρανίας – Ρωσίας, το δίμηνο Φεβρουρίου-Μαρτίου.

 

Από την άλλη, για τις εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου, οι μειώσεις από την Gazprom είναι μέσα στα όρια που προβλέπουν τα συμβόλαια και επειδή οι ευρωπαϊκές δεξαμενές είναι γεμάτες κατά 90% -σε σχέση με το 68% που ήταν πέρσι- η ανησυχία είναι μάλλον υπερβολική.

 

Scroll to top