03/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΟ

      Pin It

Του Βαγγέλη Καραγεώργου – Φωτογραφίες: ΑΠΕ / REUTERS

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

 

Μια στιγμή αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Η ταυρομαχία βρίσκεται στη δεύτερη φάση της και οι banderilleros έχουν σκοτίσει για τα καλά τον ταύρο, καρφώνοντας τις banderillas στη ράχη του. Πολύ θέλει ο ταύρος για να γυρίσει το μάτι του; Οπερ και εγένετο. Με μάτι που γυαλίζει, ο ταύρος πήρε στο κατόπι τον διάσημο βοηθό ταυρομάχο. Σου λέει, άντε και να δεχτώ να με καρφώνει στην πλάτη, αλλά όχι και ενδεδυμένος τοιουτοτρόπως. Οπότε ο ταύρος κλείδωσε στο στόχαστρό του τον λιμοκοντόρο, προκαλώντας του μια έκλαμψη ευφυΐας. Θυμήθηκε τη λαϊκή ρήση «η μάνα του φευγάτου δεν έκλαψε ποτέ» και χωρίς να σκεφτεί ούτε για μια στιγμή την υστεροφημία του και το όνομά του στο πάνθεον των ταυρομάχων, την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Φήμες που λένε ότι μετά το περιστατικό ο γοργοπόδαρος τορεαδόρ μύριζε άσχημα, είναι ανεπιβεβαίωτες.

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

 

Ο κύριος αυτός, ετών 89, ονομάζεται Αλεξάντρου Βισινέσκου και ήταν διευθυντής των φυλακών Ραμνίκου Σάρατ την περίοδο 1956-63. Δικάζεται τώρα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορούμενος ότι βασάνιζε τους κρατούμενους με ξυλοδαρμούς, κρατώντας τους νηστικούς και χωρίς θέρμανση και ιατρική περίθαλψη. Οταν ακούς την είδηση, υποψιάζεσαι αντικομμουνιστική εκστρατεία και τσατίζεσαι γιατί τα ίδια και χειρότερα κάνουν οι Αμερικανοί στο Γκουαντάναμο. Οταν ακούς όμως ότι η υπερασπιστική του γραμμή είναι ότι ακολουθούσε διαταγές και ότι ευθύνεται το τότε σταλινικό καθεστώς, καταλαβαίνεις ότι το έκανε με ό,τι αυτό σημαίνει για το καθεστώς που το επέτρεπε.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Οικολόγοι ακτιβιστές κινούνται προς τον χώρο διεξαγωγής του εμβληματικού φεστιβάλ μπίρας στο Μόναχο κρατώντας ένα τεράστιο ομοίωμα κοτόπουλου. Με τον τρόπο αυτόν διαμαρτύρονται ενάντια στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης επειδή, εκτός όλων των άλλων, απειλούν να γεμίσουν την ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων με κοτόπουλα «πλυμένα» στο χλώριο και άλλα επικίνδυνα για τον άνθρωπο κρέατα. Απορώ πώς τους ήρθε στο μυαλό ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση οι ΗΠΑ, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, να εξάγουν επικίνδυνα τρόφιμα. Σε λίγο θα μας πουν ότι εξάγουν και μεταλλαγμένα!

 

ΚΙΝΑ

 

Τελευταία υπάρχει επιδημία επετείων. Μετά τα 40χρονα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., έχουμε και τα 65χρονα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Και νά οι επάρσεις και οι υποστολές της κόκκινης σημαίας με τα κίτρινα αστέρια. Μιλάμε για εντελώς λαϊκή και δημοκρατία τελειωμένη! Κι αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε κι αυτούς που διαδηλώνουν στο Χονγκ Κονγκ. Ευτυχώς περιορίστηκαν στο «Λαϊκή Δημοκρατία» και δεν εξετέθησαν με την προσθήκη κανενός «Σοσιαλιστική».

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 

Αφού έκαναν οι Εργατικοί συνέδριο, δεν θα μπορούσαν να μείνουν πίσω οι Συντηρητικοί. Eκλεισαν μία σάλα στο Μπέρμιγχαμ, μαζεύτηκαν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και συν-προβληματίζονται για το πώς θα συνεχίσουν να σώζουν τη χώρα. Στην τελική, αν δεν βρουν απαντήσεις για τους προβληματισμούς τους, μπορούν να πάρουν τηλέφωνο τον Αντώνη. Πάντως, συνθηματάκι για το συνέδριο βρήκαν και το στούρνησαν μεγαλοπρεπώς έξω από το κτίριο: «Ασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον». Ο τυπάκος που κοιμάται στο γρασίδι πρέπει να ζει ήδη σε αυτό.

 

ΗΠΑ

 

Αυτός είναι ο ράπερ Γουίζ Καλίφα και πριν εισέλθει στην ειδική προβολή της ταινίας «Jimi: All is by my side» είπε να καπνίσει λίγη μαριχουάνα ακριβώς εκεί όπου είναι στημένοι οι φωτορεπόρτερ και τραβάνε. Δεν θέλω να στεναχωρήσω κανένα που θεωρεί τους μπάφους ανατρεπτική ενέργεια, αλλά πιο μάρκετινγκ για την ταινία και την πάρτη του, πεθαίνεις.

 

 

 

 

ΓΑΛΛΙΑ

 

Η διαδήλωση γίνεται ενάντια στον γαλλικό… Καλλικράτη, έναν επανασχεδιασμό του διοικητικού χάρτη της χώρας σύμφωνα με τον οποίο θα μειωθούν οι περιφέρειές της με στόχο να γλιτώσει ο κρατικός κορβανάς 10 δισ. ευρώ. Ο κόσμος αντιδρά γιατί πιθανώς το ελληνικό παράδειγμα να δίδαξε ότι όλες αυτές οι μεγαλεπήβολες μεταρρυθμίσεις αυτό που κάνουν είναι περισσότερες αρμοδιότητες στις περιφέρειες χωρίς καθόλου κονδύλια για να τις υπηρετήσουν. Οπως είναι φυσικό, οι διαδηλωτές θεωρούν ένοχο τον Ολάντ για όλα αυτά και μπορεί το πλακάτ να γράφει «όποιος κάνει ό,τι να ’ναι γίνεται ό,τι να ’ναι», όμως το καπέλο και το μουστάκι δεν παραπέμπουν σε όποιον να ’ναι αλλά στον επικεφαλής της κυβέρνησης του Βισί η οποία συνεργάστηκε με τον ναζί στρατηγό Πετέν. Προφανώς πρόκειται για ευθεία βολή στην ευθυγράμμιση της πολιτικής του Ολάντ με αυτήν του Βερολίνου. Τραβηγμένο; Πιθανώς, αφού ούτε το Παρίσι είναι υπό γερμανική κατοχή ούτε τη Γερμανία την ελέγχουν οι ναζί, αλλά μερικές φορές κάποιες τέτοιες υπερβολές αναδεικνύουν υπαρκτά προβλήματα πιο ξεκάθαρα.

 

ΚΟΥΒΑ

 

Η εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση και οι σημαίες είναι για την υποστήριξη των «5» και κατά της τρομοκρατίας. Μιλάς με γρίφους, γέροντα – θα μου πείτε. Είναι ψηλοακατανόητο για τον μέσο δυτικό άνθρωπο και την ενημέρωση που έχει. Οι «5», λοιπόν, είναι Κουβανοί πράκτορες που συνελήφθησαν στο Μαϊάμι το 1998 και καταδικάστηκαν… πλούσια το 2001. Γενικά, δεν τρέφω φιλικά αισθήματα προς τους κατασκόπους οποιασδήποτε χώρας, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Κουβανοί είχαν υποστεί των παθών τους τον τάραχο από τους Αμερικανούς, οι οποίοι αδυνατούσαν να αποδεχτούν ότι έχασαν το νησί-οίκο ανοχής και καζίνο μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές τους. Και δώσ’ του εκατοντάδες απόπειρες δολοφονίας του Κάστρο και κάθε είδους δολιοφθορές με πολλά αθώα θύματα. Οπότε οι Κουβανοί θεωρούν τους «5» ήρωες, αφού αναμετρήθηκαν με την αμερικανική τρομοκρατία, πληρώνοντάς το πολύ ακριβά.

 

Scroll to top