borisov-thema

06/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή του Μπορίσοφ

Καθαρή νίκη της Κεντροδεξιάς, χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία. Καταποντίστηκαν οι Σοσιαλιστές, τρίτο κόμμα το MRF της τουρκικής μειονότητας. Ρεκόρ αποχής των ψηφοφόρων.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

 Οπαδός του Μπόικο Μπορίσοφ, όπως φαίνεται και από το μπλουζάκι που φοράει, ψηφίζει στις χθεσινές εκλογές στη Σόφια  REUTERS/ Stoyan Nenov


Οπαδός του Μπόικο Μπορίσοφ, όπως φαίνεται και από το μπλουζάκι που φοράει, ψηφίζει στις χθεσινές εκλογές στη Σόφια
REUTERS/ Stoyan Nenov

Εν μέσω απάθειας του εκλογικού σώματος και με ρεκόρ αποχής, το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην σωματοφύλακα Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε καθαρά τις χθεσινές πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία, όμως δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία και θα αναζητήσει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Για τους απερχόμενους Σοσιαλιστές ήταν μια μεγάλη ήττα και ο εκπρόσωπος του κόμματος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «απογοητευτικό». Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, το GERB λαμβάνει περί το 33,2% και οι Σοσιαλιστές 16,5%.

 

Η Κεντροδεξιά επανέκαμψε σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο από την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπορίσοφ εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Φεβρουάριο του 2013 (με αιχμή τις υπερβολικά υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που προσφέρουν οι ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες) για να αναλάβουν οι Σοσιαλιστές (με τη στήριξη των Τούρκων μειονοτικών) που δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα πιεστικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της ώρας.

 

Τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν αντίθετες θέσεις για την οικονομία, αλλά και στην κατασκευή, ή μη, του αγωγού φυσικού αερίου South Stream τον οποίο προωθεί η Μόσχα και αντιτίθεται η Ουάσιγκτον και η Ε.Ε. Το GERB τάχθηκε στο πλευρό της Δύσης και οι Σοσιαλιστές υποστήριξαν το σχέδιο της Ρωσίας. Προς το παρόν, το έργο έχει παγώσει και ο Μπορίσοφ αναμένεται να κάνει ό,τι αποφασίσουν τελικά οι Βρυξέλλες.

 

Τρίτο κόμμα είναι, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, το Φιλελεύθερο κόμμα MRF της τουρκικής μειονότητας με 14%.

 

Στη Βουλή των 240 εδρών θα εισέλθουν επίσης το «Μεταρρυθμιστικό μπλοκ», ένας συνασπισμός πέντε δεξιών, λαϊκίστικων κομμάτων, που ενδεχομένως θα στηρίξουν τον Μπορίσοφ και ο συνασπισμός «Βουλγαρία χωρίς λογοκρισία» με ηγέτη τον πρώην τηλεοπτικό αστέρα, Νικολάι Μπαρέκοφ, ο οποίος υποσχέθηκε προεκλογικά να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, να αυξήσει τους μισθούς των δασκάλων, των καθηγητών και τις χαμηλότερες συντάξεις κατά 20% και να παρέχονται δωρεάν φάρμακα στους συνταξιούχους.

 

Πολιτική αστάθεια

 

Δύο ακροδεξιά κόμματα, ένα φασιστικό, το ATTAKA και ένα ακραία εθνικιστικό και ξενόφοβο, το Πατριωτικό Μέτωπο, διεκδικούν επίσης την είσοδό τους στη νέα Βουλή, με τα ανεπίσημα ποσοστά τους να κυμαίνονται περί το 4% που είναι και το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο.

 

Επτά χρόνια μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η διαφθορά παραμένει ενδημική, οι ανισότητες αυξάνουν, ένας στους πέντε πολίτες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και οι εξευτελιστικές εργατικές αμοιβές (ο μέσος μισθός των 400 ευρώ τον μήνα) δεν προσέλκυσαν ξένους επενδυτές, ούτε και έφεραν την ανάπτυξη.

 

Η πολιτική αστάθεια αναμένεται να συνεχιστεί στη χώρα (που παραμένει η φτωχότερη από τους 28 εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, η πέμπτη μέσα σε τρία χρόνια, θα πρέπει άμεσα να βρει λύση (μεταξύ πολλών άλλων πιεστικών προβλημάτων) στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος και την κατάρρευση της «Συνεταιριστικής Εμπορικής Τράπεζας», Corpbank.

 

Επίσης, η Σόφια αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, πιέζεται από Μόσχα και Ουάσιγκτον για την τύχη του αγωγού South Stream και παραμένει απόλυτα εξαρτημένη από τις εισαγωγές ακριβής ενέργειας από τη Ρωσία.

 

Scroll to top