06/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντεπίθεση Σαρκοζί με αιχμή την οικογένεια

ΓΑΛΛΙΑ - Πρόωρη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας με μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στον νόμο για τον γάμο των ομοφύλων. Εμπόδια στον δρόμο του τέως προέδρου για το χρίσμα της Δεξιάς οι βετεράνοι Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν.
      Pin It

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

REUTERS

REUTERS

Νέα δυναμική στη Δεξιά προκάλεσε στη Γαλλία η πρόωρη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, που επιδίωξε ο Νικολά Σαρκοζί με τη θεαματική επιστροφή του στην πολιτική. Οι τρεις βετεράνοι ηγέτες της Δεξιάς, Σαρκοζί, Ζιπέ, Φιγιόν, που θα μονομαχήσουν σε προκριματικές εκλογές για να αποσπάσουν το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου, ξεκίνησαν μαχητική αντιπολίτευση και προωθούν επικοινωνιακά την ιδεολογική τους αντιπαράθεση, επιδιώκοντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Η κινητοποίηση που δημιουργήθηκε από την υπερδραστηριότητα στη Δεξιά βρήκε τη συμβολική της έκφραση σε ογκώδεις πορείες που οργανώθηκαν χθες στο Παρίσι και στο Μπορντό, με τίτλο «διαδήλωση για όλους» και σύνθημα την καταγγελία της «αποσύνθεσης της οικογένειας».

 

Στην παρισινή συγκέντρωση συμμετείχαν 70.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την Αστυνομία, 500.000 σύμφωνα με τους οργανωτές. Στο Μπορντό 7.500 για τις γαλλικές αρχές, 30.000 για τους οργανωτές. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την πολιτική της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και τον νόμο που υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2013, ο οποίος νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων. Εκφράζεται ειδικότερα η ανησυχία για μια διεύρυνση του νόμου, που θα νομιμοποιούσε ενδεχόμενα την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ή την παρένθετη μητρότητα και θα έθετε σε κίνδυνο το «γονεϊκό μοντέλο» παραδοσιακής ανατροφής του παιδιού από «μια μητέρα και έναν πατέρα». Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IFOP, 31% των Γάλλων δηλώνουν ότι οι απόψεις τους προσεγγίζουν τις αξίες και τις ιδέες της «διαδήλωσης για όλους».

 

Σκάνδαλο διαφθοράς

 

Οι χθεσινές διαδηλώσεις έγιναν σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε 700 εκατομμύρια ευρώ περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα του 2015. Η «διαδήλωση για όλους» πρόσφερε τη δυνατότητα αντεπίθεσης στην οικογενειακή πολιτική των Σοσιαλιστών. Ο πρωθυπουργός Μανoυέλ Βαλς προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, επιβεβαιώνοντας την απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας στη Γαλλία. Πρόκειται για «απαράδεκτη πρακτική», δήλωσε, τονίζοντας ότι δίνει «προτεραιότητα» στην οικογένεια. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του δεν έφεραν εκτόνωση.

 

Αντι–διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι με πρωτοβουλία της Αριστεράς και προοδευτικών οργανώσεων που προβάλλουν την αρχή της ισότητας δικαιωμάτων για όλους του πολίτες. Στη Δεξιά, ο δρόμος του Σαρκοζί προς την ανάκτηση της εξουσίας είναι σπαρμένος με αγκάθια. Η Δικαιοσύνη σφίγγει τον κλοιό σχετικά με την υπόθεση Bygmalion που αφορά πλαστές αποδείξεις για την προεδρική εκστρατεία του το 2012. Τρία ανώτατα στελέχη του δεξιού κόμματος UMP, ο πρώην γενικός διευθυντής Ερίκ Σεζαρί, στενός συνεργάτης του Σαρκοζί, ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας Πιερ Σασάτ και η πρώην διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων Φαμπιέν Λιαντζέ παραπέμφθηκαν σε ανάκριση με τις κατηγορίες «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «πλαστογραφία μετά χρήσεως».

 

Τρεις πρώην ανώτατοι υπάλληλοι της εταιρείας Bygmalion είχαν ήδη παραπεμφθεί σε ανάκριση μόνο για πράξεις «πλαστογραφίας και χρήσης ψευδών στοιχείων». Η απόφαση αυτή δείχνει πως οι δικαστές πιστεύουν ότι το δεξιό κόμμα UMP είναι υπεύθυνο για την ίδρυση δόλιου συστήματος, ενώ τα στελέχη της εταιρείας Bygmalion ήταν απλοί εκτελεστές. Η δικαιοσύνη θα ερευνήσει τώρα αν είχαν γνώση της πλαστογραφίας, ο πρώην ηγέτης της UMP Ζαν Φρανσουά Κοπέ και ο Σαρκοζί.

 

Ο βασικός αντίπαλος

 

Ενα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Σαρκοζί είναι η αναρρίχηση του Αλέν Ζιπέ στον πολιτικό ορίζοντα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa, 43% των Γάλλων εύχονται να εκπροσωπήσει ο Ζιπέ το Κόμμα της Δεξιάς στην κούρσα για την προεδρία, έναντι 28% υπέρ του Σαρκοζί. Αντίθετα 62% των συμπαθούντων του Κόμματος UMP και 51% συμπαθούντων της Δεξιάς υποστηρίζουν τον Σαρκοζί, έναντι 26% και 30% αντίστοιχα που προτιμούν τον Ζιπέ. Πάντως και οι δύο συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στις προτιμήσεις των Γάλλων για την εκπροσώπηση της Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top