kobani

09/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H φωτιά του Κομπάνι καίει και την Τουρκία

Η οργή των Κούρδων ξεχειλίζει για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης που παρακολουθεί αμέτοχη τη σφαγή στη μεθοριακή πόλη της Συρίας. Τους 21 έφτασαν οι νεκροί και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τις σκληρές οδομαχίες στις μεγάλες πόλεις στα νοτιοανατολικά της χώρας.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

REUTERS/ Stringer

REUTERS/ Stringer

Στους 21 έφτασαν οι νεκροί διαδηλωτές και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τις συγκρούσεις Κούρδων και αριστερών διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία (Κουρδιστάν). Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη στάση της Αγκυρας που παρακολουθεί αμέτοχη τη σφαγή των Κούρδων και την εκτόπιση σχεδόν 200.000 αμάχων από την περιοχή του Κομπάνι, της μεθοριακής, τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας, η οποία πολιορκείται από τους εξτρεμιστές σουνίτες αντάρτες του «Ισλαμικού κράτους».

 

Στην πόλη, οι ηρωικοί υπερασπιστές της δίνουν μάχη σώμα με σώμα για να αποτρέψουν την πλήρη κατάληψή της από τους ισλαμιστές. Χθες, η επίθεση των οπαδών του «Χαλιφάτου» ανακόπηκε ύστερα και από περιορισμένους ωστόσο αεροπορικούς βομβαρδισμούς της αμερικανο-αραβικής συμμαχίας. Ομως, τα είκοσι τεθωρακισμένα και οι δέκα χιλιάδες στρατιώτες που έχει αναπτύξει η Αγκυρα στα σύνορα, ένα χιλιόμετρο μακριά από το Κομπάνι, παρακολουθούν τις μάχες χωρίς να επεμβαίνουν.

 

Kαταγγελίες

 

Αντιθέτως, δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής επεμβαίνουν στα τουρκικά σύνορα για να διώξουν τους Κούρδους που φτάνουν για συμπαράσταση των υπερασπιστών της πόλης και τους δημοσιογράφους που καταφτάνουν από κάθε γωνιά της Γης. Κούρδοι καταγγέλλουν ότι αστυνομικές δυνάμεις και συνοροφύλακες εμποδίζουν Kούρδους εθελοντές να μπουν στη Συρία και να ενισχύσουν την άμυνα του Κομπάνι, ενώ ταυτόχρονα, οι ισλαμιστές εθελοντές που έρχονται από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, μέσω Τουρκίας, για να ενταχθούν στις τάξεις των τρομοκρατών, συνεχίζουν να περνούν ανενόχλητοι τα τουρκο-συριακά σύνορα.

 

Η οργή των Κούρδων ξεχειλίζει και ξεχύνεται στους δρόμους των μεγάλων κουρδικών πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με τις σκληρότερες οδομαχίες να σημειώνονται στην κουρδική μεγαλούπολη Ντιγιάρμπακιρ, όπου ήδη έχουν καταμετρηθεί δέκα νεκροί διαδηλωτές. Από τρεις ήταν οι νεκροί στο Μαρντίν και το Σιρτ, ενώ θύματα σημειώθηκαν και στις επαρχίες Βαν και Μπατμαν, με τους αριστερούς και εθνικιστές Κούρδους να συγκρούονται όχι μόνο με την αστυνομία, αλλά και με οπαδούς της κουρδικής ισλαμικής οργάνωσης «Ούντα Παρ», η οποία θεωρείται ισλαμική και εξτρεμιστική, φίλα προσκείμενη στο «Ισλαμικό κράτος».

 

Στο Ντιγιάρμπακιρ, την άτυπη πρωτεύουσα των Κούρδων της Τουρκίας, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι όλη τη χθεσινή ημέρα αλλά και χθες τη νύχτα, ακούγονταν πυροβολισμοί. Στην πόλη Βάρτο, στην επαρχία Μους, διαδηλωτής σκοτώθηκε από βλήμα που τον χτύπησε στο κεφάλι, με την αστυνομία να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για θάνατο από δακρυγόνο και τους διαδηλωτές να κάνουν λόγο για πραγματικά πυρά. Από πυροβόλο όπλο τραυματίστηκε και ο αρχηγός της αστυνομίας της Ταρσού, Χαϊντάρ Τσελίκ. Σε επιφυλακή βρίσκεται όλη η αστυνομική δύναμη της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας, με τη στρατοχωροφυλακή να έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις στους δρόμους της Πόλης. Στις χθεσινές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη τραυματίστηκαν 30 άτομα, εκ των οποίων οκτώ αστυνομικοί και έγιναν 98 συλλήψεις.

 

Το κουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) απείλησε την κυβέρνηση πως αν πέσει το Κομπάνι στα χέρια των ισλαμιστών θα καταρρεύσουν οι προσπάθειες ειρήνευσης στο Κουρδιστάν. Αναταραχή επικρατεί και στα πανεπιστήμια, όπου χιλιάδες φοιτητές συμμετέχουν σε συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, ενώ οι Τουρκικές Αερογραμμές ανέστειλαν χθες ορισμένες πτήσεις από και προς το Ντιγιάρμπακιρ.

 

Ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι στην Ουάσινγκτον επικρατεί οργή για τη στάση της Αγκυρας, που εξακολουθεί να παρακολουθεί αμέτοχη μια σφαγή που γίνεται μπροστά στα μάτια όλων, λίγα μέτρα από τα τουρκικά σύνορα, ενώ ταυτόχρονα δεν δίνει καμία βοήθεια στην αμερικανο-αραβική συμμαχία που έχει κηρύξει τον πόλεμο στους τζιχαντιστές.

 

Οι Τούρκοι εκβιάζουν τους Κούρδους και τους ζητάνε ως όρο για να τους βοηθήσουν, να συνταχθούν με την τουρκική πολιτική και να συμβάλουν στην ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

 

Ταυτόχρονα, ζητούν από τη Δύση ως αντάλλαγμα για τη συστράτευσή τους στον πόλεμο κατά των ακραίων μουσουλμάνων, να επιβληθούν ζώνες προστασίας για τους αμάχους στο εσωτερικό της Συρίας, ζώνες απαγόρευσης πτήσεων (που δεν αφορά τους τζιχαντιστές, που στερούνται αεροπορία και στοχεύει μόνο στην αεροπορία του Ασαντ) και να τεθεί ως πολιτικός και στρατιωτικός στόχος, όχι μόνον η εξουδετέρωση των εξτρεμιστών του «Ισλαμικού κράτους», αλλά και η ανατροπή του καθεστώτος της Δαμασκού.

 

Τα τουρκικά σχέδια

 

Πρακτικά, οι Τούρκοι ζητούν το πράσινο φως από τη Δύση για να δημιουργηθεί ένα σουνιτικό κράτος στη βόρεια και ανατολική Συρία, υπό τουρκική ηγεμονία, που θα αποτρέψει ταυτόχρονα την ίδρυση αυτόνομης περιοχής από τους Κούρδους της Συρίας.

 

Πάντως, με την ιδέα άρχισαν να φλερτάρουν από χθες και οι Γάλλοι, με τον Ολάντ να στηρίζει τις τουρκικές θέσεις για ζώνες προστασίας και εκδίωξη του Ασαντ. Παράλληλα ο Κέρι, σε μια επίδειξη κυνισμού, ανέφερε ότι δεν είναι στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ η αποτροπή της πτώσης του Κομπάνι στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών. «Οσο φοβερό κι αν είναι να παρακολουθούμε απευθείας τι συμβαίνει στο Κομπάνι, πρέπει να αποστασιοποιηθούμε και να κατανοήσουμε τον στρατηγικό στόχο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

 

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πάντως ότι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, την οποία επιθυμεί η Αγκυρα, δεν είναι μία από τις στρατιωτικές επιλογές που εξετάζονται, αν και είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση με την Τουρκία.

 

Scroll to top