09/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απροετοίμαστη η Ισπανία για τον Εμπολα

Η Ισπανίδα νοσοκόμα που έχει μολυνθεί και λαμβάνει πειραματική θεραπεία μίλησε τηλεφωνικά στην εφημερίδα «El Pais» από τον έκτο όροφο του νοσοκομείου λοιμωδών και τροπικών ασθενειών Carlos III της Μαδρίτης, όπου νοσηλεύεται σε καραντίνα. Δεν διαφαίνεται κίνδυνος ευρείας επιδημίας, εκτιμά ο ΠΟΥ.
      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Διαδηλώνοντας ξανά έξω από το νοσοκομείο Carlos III της Μαδρίτης, εκατοντάδες Ισπανοί ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού Υγείας Μάτο, κατηγορώντας την για τις μεγάλες περικοπές δαπανών στον τομέα της δημόσιας υγείας REUTERS/ PAUL HANNA

Διαδηλώνοντας ξανά έξω από το νοσοκομείο Carlos III της Μαδρίτης, εκατοντάδες Ισπανοί ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού Υγείας Μάτο, κατηγορώντας την για τις μεγάλες περικοπές δαπανών στον τομέα της δημόσιας υγείας
REUTERS/ PAUL HANNA

«Νομίζω πως το λάθος έγινε όταν έβγαλα την προστατευτική στολή. Μπορώ να δω τη στιγμή που ίσως συνέβη, αλλά δεν είμαι σίγουρη. Ελπίζω να το ξεπεράσω. Πρέπει να το ξεπεράσω»… Με φωνή κουρασμένη αλλά χωρίς να εμφανίζει χθες υψηλό πυρετό, η Ισπανίδα νοσοκόμα που έχει μολυνθεί με Εμπολα και λαμβάνει πειραματική θεραπεία μίλησε τηλεφωνικά στην εφημερίδα «El Pais» από τον έκτο όροφο του νοσοκομείου λοιμωδών και τροπικών ασθενειών Carlos III της Μαδρίτης, όπου νοσηλεύεται σε καραντίνα. Το λάθος, ανέφερε η Τερέσα Ρομέρο, ενδέχεται να έγινε όταν μπήκε στον θάλαμο του δεύτερου Ισπανού ιεραπόστολου, που πέθανε από τον μεταδοτικό ιό στο ίδιο νοσοκομείο στις 25 Σεπτεμβρίου. Δύο φορές είχε εισέλθει η 40χρονη στο ειδικό δωμάτιο απομόνωσης: μία στις αρχές της νοσηλείας του ιερέα και μία μετά τον θάνατό του για να καθαρίσει τον χώρο. «Αγγιξε μάλλον το πρόσωπό της με τα γάντια. Αυτό θυμάται κι αυτό μου είπε τρεις φορές. Ισως δεν ήταν σφάλμα, αλλά ατύχημα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χέρμαν Ραμίρεθ, ένας από τους θεράποντες γιατρούς της Ρομέρο, προσθέτοντας πως το προσωπικό επιβλέπεται όταν βάζει ή βγάζει τις προστατευτικές στολές, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Η νοσηλεύτρια πάντως δεν έκανε αναφορά για κάτι απρόοπτο, π.χ. ένα σκίσιμο ή τρύπημα, ενώ εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έχουν καταγγείλει από την πρώτη μέρα πως οι στολές και τα γάντια που τους έχουν χορηγηθεί από τις αρχές δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

 

Η «El Pais» ανασύστησε χθες την «αλυσίδα των ανθρώπινων λαθών» που συνέβαλαν στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Εμπολα στην Ευρώπη κι έθεσαν σε συναγερμό μια χώρα που υφίσταται τραγική υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας ελέω λιτότητας. Η νοσηλεύτρια έφυγε με άδεια από το νοσοκομείο και την εντολή να ελέγχει προληπτικά τη θερμοκρασία της.

 

«Θεραπεία» με ασπιρίνες

 

Από τις 30 Σεπτέμβρη ενημέρωσε τρεις φορές πως είχε ανεβάσει πυρετό κι αισθανόταν εξάντληση. Την τελευταία φορά τής είπαν να μεταβεί στο κέντρο υγείας της περιοχής της, όπου της χορήγησαν παυσίπονα και την έστειλαν σπίτι της! Την περασμένη Δευτέρα εισήχθη πλέον στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση, χωρίς να έχουν ληφθεί ωστόσο τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα από τους συναδέλφους της, τόσο για τη διακομιδή όσο και για την αρχική παραμονή της στα επείγοντα, όσο υποβαλλόταν σε εξετάσεις. Η ίδια δήλωσε πως έμαθε ότι έχει κολλήσει τον ιό από το Ιντερνετ, διότι οι γιατροί δίστασαν να της ανακοινώσουν τα αποτελέσματα. Κανένας «αρμόδιος» δεν έχει εξηγήσει προς το παρόν για ποιον λόγο δεν τέθηκε από την πρώτη στιγμή σε καραντίνα.

 

Αργά χθες, ο επικεφαλής του τομέα υγείας της περιφέρειας της Μαδρίτης κατηγόρησε τη νοσοκόμα πως «ίσως είπε ψέματα» και απέκρυψε από τους γιατρούς το γεγονός πως είχε περιθάλψει ασθενή με Εμπολα.

 

Το υπουργείο Υγείας έχει διατάξει επείγουσα διερεύνηση της σοβαρότατης υπόθεσης που έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία όχι μόνο σε ολόκληρη την Ισπανία αλλά και στις Βρυξέλλες. Οι ισπανικές αρχές ενημέρωσαν την Ε.Ε. πως από τους 50 ανθρώπους που έχουν μπει σε παρακολούθηση επειδή ήρθαν σε επαφή με τη Ρομέρο, οι πέντε αποτελούν περιπτώσεις «υψηλού κινδύνου», ανάμεσά τους ο σύζυγός της και άλλη μία νοσοκόμα, που έχουν τεθεί σε απομόνωση.

 

Παλιότερη φωτογραφία της Τερέσα Ρομέρο με τον σκύλο της, που θανατώθηκε προληπτικά από τις αρχές της Μαδρίτης, παρά τις έντονες αντιδράσεις πλήθους φιλόζωων

Παλιότερη φωτογραφία της Τερέσα Ρομέρο με τον σκύλο της, που θανατώθηκε προληπτικά από τις αρχές της Μαδρίτης, παρά τις έντονες αντιδράσεις πλήθους φιλόζωων

Δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα οι συνθήκες της μόλυνσης, ενώ ενδέχεται να υπήρξε «πιθανή χαλάρωση» του πρωτοκόλλου ασφαλείας, υποστήριξαν οι Ισπανοί, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη Μαδρίτη σπεύδουν δύο ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών για να συνδράμουν στις έρευνες. «Αφήστε τους επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά τους. Το ισπανικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο» διακήρυξε ανερυθρίαστα ο πρωθυπουργός και θιασώτης της λιτότητας, Μαριάνο Ραχόι, ζητώντας από τους συμπολίτες του να μην πανικοβάλλονται.

 

Είναι σχεδόν «αναπόφευκτο» να υπάρξουν νέα κρούσματα Εμπολα στην Ευρώπη λόγω των συχνών ταξιδιών από και προς τη Δυτική Αφρική, αλλά η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι καλά προετοιμασμένη να τα αντιμετωπίσει και δεν διαφαίνεται κίνδυνος ευρείας επιδημίας, εκτιμά ο ΠΟΥ, που ανακοίνωσε χθες νέο επίσημο απολογισμό: 3.879 οι νεκροί στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, 8.033 τα κρούσματα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η εξάπλωση του ιού έχει τεθεί υπό έλεγχο σ’ αυτές τις χώρες, καθώς οι διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας παραμένουν τραγικά λιγότερες από τους ασθενείς, τονίζει ο ΠΟΥ.

 

Πρωτόγονες συνθήκες

 

Ενδεικτική των πρωτόγονων υγειονομικών συνθηκών είναι η απεργία που εξήγγειλαν και ανέστειλαν τελικά οι… νεκροθάφτες στη Σιέρα Λεόνε, οι οποίοι, απαιτώντας να πληρωθούν τα καθυστερημένα δεδουλευμένα τους, είχαν αρχίσει να αφήνουν άταφες τις άκρως μεταδοτικές σορούς αρρώστων στους δρόμους, ακόμα και της πρωτεύουσας Φριτάουν. Με απεργία για μισθολογικά αιτήματα απειλούν επίσης γιατροί και νοσοκόμοι στη γειτονική Λιβερία, που θρηνεί τα περισσότερα θύματα. Χθες το απόγευμα έχασε τη μάχη με τον Εμπολα και ο Λιβεριανός, αμερικανικής καταγωγής, που νοσηλευόταν στο Ντάλας του Τέξας.

 

Scroll to top