Pin It

ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

REUTERS τετράγωνη σε διαστάσεις (και ελαφριά παραμόρφωση στο πλάι) Προσωπικό εδάφους φορτώνεται βόμβες καθοδηγούμενες από λέιζερ σε Τορνάντο της RAF, στο Ακροτήρι της Κύπρου REUTERS

REUTERS
τετράγωνη σε διαστάσεις
(και ελαφριά παραμόρφωση στο πλάι)
Προσωπικό εδάφους φορτώνεται βόμβες καθοδηγούμενες από λέιζερ σε Τορνάντο της RAF, στο Ακροτήρι της Κύπρου
REUTERS

Οι τέσσερις ισλαμιστές που συνελήφθησαν προχθές στο Λονδίνο φαίνεται πως συνδέονται άμεσα με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος και προετοίμαζαν «σοβαρό» τρομοκρατικό χτύπημα στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδίαζαν αποκεφαλισμό σε δημόσιο χώρο της χώρας.

 

Επικεφαλής της ομάδας αυτής, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, είναι ο 21 ετών Ταρίκ Χασάν ο οποίος συνελήφθη 48 ώρες μετά την επιστροφή του στη Βρετανία από το Σουδάν, αφού πρώτα είχε ταξιδέψει στη Συρία. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων, ο Χασάν φαίνεται να συνδέεται με τους φανατικούς σουνίτες του Ιράκ, «πιθανότατα ως μαχητής», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες είναι νεαροί. Οι δύο 20 και ο τρίτος 21 ετών. Κρατούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου σε αστυνομικό τμήμα του νότιου Λονδίνου και ανακρίνονται για τέταρτη μέρα από τη Σκότλαντ Γιαρντ. Οι αρχές μπορούν να τους κρατήσουν μέχρι και για 14 μέρες χωρίς να τους απαγγείλουν κατηγορίες. Η βρετανική αστυνομία με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως οι έρευνες συνεχίζονται και σε άλλες τοποθεσίες, κυρίως στο κεντρικό και δυτικό Λονδίνο. Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους τρομοκράτες καθώς, όπως υποστηρίζει, από τη μία είναι άγνωστοι στις μυστικές υπηρεσίες κυρίως λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και από την άλλη έχουν ταξιδέψει σε Συρία και Ιράκ, έχουν εκπαιδευτεί και έχουν επιστρέψει στη Βρετανία έτοιμοι να δράσουν. Αλλωστε εδώ και καιρό ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει πως το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει επιθέσεις επί βρετανικού εδάφους.

 

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η έκτη κατά σειρά αεροπορική επίθεση με μαχητικά Tornado. Απογειώθηκαν από τη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο με σκοπό να πλήξουν εξτρεμιστές στο Ιράκ. Για ακόμη μία φορά στόχος ήταν η πόλη Ραμάντι, η οποία θεωρείται προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια στιγμή καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές, στη Βρετανία, που υποστηρίζουν ότι μόνο με αυτές τις αεροπορικές επιδρομές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το «χαλιφάτο». Αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό το θέμα να ξανάρθει στη βρετανική Βουλή για να αποφασίσει αυτή για τη μελλοντική στάση της χώρας. «Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει αν πρώτα δεν υπάρχει κάποια σχετική διεθνής πρωτοβουλία» υποστηρίζουν οι αναλυτές.

 

Επιπλέον, αίσθηση έχει προκαλέσει η προσφορά του Βρετανού Μοαζάμ Μπεγκ, πρώην κρατούμενου στο Γκουαντάναμο, ο οποίος ήθελε να μεσολαβήσει για να σωθεί ο Αλαν Χένινγκ, ο οδηγός ταξί που αποκεφαλίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους τρομοκράτες. Σύμφωνα με τον Μπεγκ, που θεωρείται ριζοσπάστης μουσουλμάνος, ο νόμος τους Ισλάμ προστατεύει όσους προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και σε καμιά περίπτωση δεν θεωρούνται «άπιστοι». Προσφέρθηκε, λοιπόν, να το επισημάνει-θυμίσει αυτό στους φανατικούς ισλαμιστές καθώς, εκτός των άλλων, φαίνεται πως γνωρίζει υψηλόβαθμα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα μέσω του δικηγόρου του ζήτησε δύο φορές σχετική άδεια από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Φόρεϊν Οφις όμως του το αρνήθηκε.

 

Με αυτά και με τα άλλα, η ισλαμοφοβία έχει ενισχυθεί στη Βρετανία με αποτέλεσμα η καχυποψία μεταξύ των πολιτών να περισσεύει.

 

[email protected]

 

Scroll to top