10/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυρετός σε όλη την Ευρώπη

Υποπτα περιστατικά καταγράφονται σε Σκόπια, Κύπρο, Πράγα, Παρίσι και Μαδρίτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων ελέγχων στα αεροδρόμια. Η κατάσταση της υγείας της 44χρονης Ισπανίδας νοσοκόμας έχει επιδεινωθεί.
      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

 Η αστυνομία στα Σκόπια σφράγισε το ξενοδοχείο που έμενε ο Βρετανός με συμπτώματα Εμπολα που πέθανε προχθές. Μέσα παραμένει όλο το προσωπικό και άλλος ένας Βρετανός  REUTERS/ Ognen Teofilovski


Η αστυνομία στα Σκόπια σφράγισε το ξενοδοχείο που έμενε ο Βρετανός με συμπτώματα Εμπολα που πέθανε προχθές. Μέσα παραμένει όλο το προσωπικό και άλλος ένας Βρετανός
REUTERS/ Ognen Teofilovski

Βαθαίνει η ανησυχία για την εμφάνιση κρουσμάτων Εμπολα στην Ευρώπη μετά τον αιφνίδιο θάνατο ενός Βρετανού πολίτη στα Σκόπια και την υποψία ότι είχε προσβληθεί από τον άκρως μολυσματικό ιό.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της ΠΓΔΜ, ο άντρας έφτασε στην πρωτεύουσα από τη Βρετανία στις 2 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο χθες το μεσημέρι, όπου και υπέκυψε ώρες αργότερα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία έπειτα από συμπτώματα πυρετού, εμετών και εσωτερικής αιμορραγίας. Στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο η ημερομηνία γέννησής του, το 1956. Δείγματα αίματος και ιστού έχουν σταλεί στη Γερμανία για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία θανάτου. Και δεύτερος Βρετανός, που μένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τον συμπατριώτη του, φέρεται να έχει εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, αν και η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε. Το ξενοδοχείο, μαζί με τον δεύτερο Βρετανό και σύσσωμο το προσωπικό, έχει σφραγιστεί, ενώ οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο ο άτυχος άντρας να είχε μεταβεί στη Νιγηρία.

 

Σε καραντίνα

 

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες και στα κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά ο 26χρονος φοιτητής, που επέστρεψε πριν από 20 μέρες από το Τόγκο κι εμφάνισε υψηλό πυρετό, μάλλον πάσχει από ελονοσία. Σε καραντίνα έχει τεθεί κι ένας 56χρονος Τσέχος, που νοσηλεύεται στην Πράγα με ύποπτα συμπτώματα, έχοντας ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβερία. Στο Παρίσι οι αρχές κήρυξαν τέλος συναγερμού για πιθανά κρούσματα της αρρώστιας, μετά το σφράγισμα κτιρίου μαζί με τους 60 ενοίκους του, καθώς τέσσερα παιδιά, που έφτασαν στη Γαλλία από τη Γουινέα στις αρχές Οκτώβρη, εμφάνισαν πονοκεφάλους και πυρετό.

 

Στην Ισπανία μαίνονται οι αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και εργαζομένων στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Η κατάσταση της υγείας της 44χρονης νοσοκόμας Τερέσα Ρομέρο έχει επιδεινωθεί και πλέον νοσηλεύεται διασωληνωμένη. Αλλοι εφτά άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα στο νοσοκομείο Carlos III της Μαδρίτης. Συνδικάτα γιατρών και νοσοκόμων ζητούν επιτακτικά την παραίτηση της υπουργού Υγείας, καταγγέλλοντας ανεπαρκή εκπαίδευση, στολές και εξοπλισμό στο πλαίσιο των τεράστιων περικοπών στον τομέα δημόσιας υγείας ελέω λιτότητας. Τις δικές τους παραιτήσεις έχουν ήδη υποβάλει γιατροί και νοσηλευτές στο Carlos III, αρνούμενοι να φροντίσουν ασθενείς χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η δική τους προστασία. Η κυβέρνηση Ραχόι επιμένει να πετάει το μπαλάκι της ευθύνης αποκλειστικά στην άρρωστη νοσηλεύτρια, επιμένοντας στην εκδοχή του ανθρώπινου λάθους την ώρα που έβγαζε τη στολή της.

 

Εφημερία του τρόμου

 

Την εφημερία του τρόμου περιέγραψε γλαφυρά σε επιστολή προς τους προϊσταμένους του ο γιατρός Μανουέλ Πάρα, που βρίσκεται κι αυτός σε καραντίνα αφότου περιέθαλψε τη Ρομέρο στο νοσοκομείο της συνοικίας Αλκορκόν στη Μαδρίτη. Διαψεύδοντας τοπικούς αξιωματούχους, ο 56χρονος ξεκαθάρισε ότι η γυναίκα είχε ενημερώσει πως ίσως πάσχει από Εμπολα από την αρχή της μαραθώνιας 16ωρης βάρδιας του. Τα μανίκια της προστατευτικής στολής ήταν κοντά και οι καρποί του έμεναν ακάλυπτοι όλη την ώρα που η ασθενής παρουσίαζε ακατάσχετη διάρροια, εμετούς και βήχα στα επείγοντα, κατήγγειλε ο Πάρα, ενώ επισημαίνει πως ενημερώθηκε για τα τελικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεών της από τον Τύπο! Μάταια ζητούσε με αγωνία να τη μεταφέρουν σε εξειδικευμένο νοσοκομείο. Το ασθενοφόρο, χωρίς ειδικό εξοπλισμό, έφτασε για να την παραλάβει με καθυστέρηση πέντε ωρών…

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει επισήμως εξηγήσεις από την ισπανική κυβέρνηση, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων ελέγχων στα αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως ήδη συνέβη στα πέντε μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

 

……………………………………………………..

 

Το Σημείο Μηδέν του Εμπολα

 

Στα τέλη του περσινού Δεκέμβρη μια φρουτοφάγος νυχτερίδα δαγκώνει τον δίχρονο Εμίλ, που ζούσε με την οικογένειά του στο χωριό Μελιαντού της νότιας Γουινέας. Εκείνη τη στιγμή το αγοράκι πέρασε εν αγνοία του στην Ιστορία ως ο Ασθενής Μηδέν μιας αμείλικτης επιδημίας, που έχει θερίσει μέχρι σήμερα πάνω από 3.865 ζωές στη δυτική Αφρική κι έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

 

Στις 26 Δεκεμβρίου 2013 ο Εμίλ πέφτει βαριά άρρωστος με υψηλό πυρετό και εμετούς. Πεθαίνει δύο μέρες αργότερα. Οχτώ μέρες μετά αφήνει την τελευταία της πνοή η τρίχρονη αδερφή του Φιλομένα. Στις 11 Ιανουαρίου 2014 υποκύπτει η μητέρα τους Σία και τρία 24ωρα αργότερα η γιαγιά τους Κούμπα, σε νοσοκομείο αυτή τη φορά της κοντινής πόλης Γκεκεντού. Κανείς από τους ντόπιους δεν συνειδητοποιεί τον ύπουλο αόρατο κίνδυνο, που παραμονεύει στην κηδεία και την ταφή των θυμάτων. Οικογενειακός τους φίλος από τη γειτονική Σιέρα Λεόνε, που τους είχε επισκεφτεί μέρες νωρίτερα, πεθαίνει επιστρέφοντας στο χωριό του, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα Γουινέας – Σιέρα Λεόνε…

 

Υστερα από μήνες επιτόπιων ερευνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει πλέον το Μελιαντού και την Γκεκεντού επίκεντρα μιας «καυτής ζώνης», που εκτείνεται στο τριεθνές μεταξύ Γουινέας, Σιέρα Λεόνε και Λιβερίας. Τα σύνορα υπαρκτά μεν, διάτρητα δε, με διαρκείς μετακινήσεις ανθρώπων, είτε λόγω των αλληλοεπικαλυπτόμενων συρράξεων για τα διαμάντια και τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο της περιοχής είτε λόγω βιοπορισμού. «Μετά τον θάνατο του αγοριού η μυστηριώδης νόσος συνέχισε να υποβόσκει απαρατήρητη, προκαλώντας πολλαπλές αλυσίδες φονικής μετάδοσης», γράφει σε αναφορά του ο ΠΟΥ. Ηδη από το 2005, τρία είδη φρουτοφάγων νυχτερίδων έχουν αναγνωριστεί ως πιθανοί ξενιστές του ιού Εμπολα. Κανείς όμως, ούτε οι υποτυπώδεις υγειονομικές αρχές των χωρών αυτών ούτε το ιατρικό προσωπικό δεν υποψιάζονται το παραμικρό, αφού η άκρως μεταδοτική αρρώστια δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στη δυτική Αφρική.

 

Τα κρούσματα και οι νεκροί αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται σαν φλόγες σε ξερό χορτάρι. Οι φτωχοί χωρικοί τρομοκρατούνται και οι γιατροί μπερδεύονται με τα συμπτώματα, που μοιάζουν πολύ με ενδημικές μολυσματικές ασθένειες, όπως η χολέρα και η ελονοσία. Στις 12 Μαρτίου 2014 κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ειδοποιεί το υπουργείο Υγείας της Γουινέας πως μια άγνωστη ασθένεια, με συμπτώματα αιμορραγικού πυρετού, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία. Τα δείγματα που στέλνονται στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι δεν αφήνουν πια καμιά αμφιβολία. Πρόκειται για Εμπολα και μάλιστα το πιο θανατηφόρο στέλεχός του, τον Εμπολα του Ζαΐρ (πρώην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), η χώρα -μαζί με το νότιο Σουδάν- όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός το 1976. Στις 23 Μαρτίου ο ΠΟΥ γνωστοποιεί επίσημα το ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουινέα και στις 8 Αυγούστου αποφαίνεται πλέον πως συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία με διεθνείς επιπτώσεις». Τον ίδιο μήνα Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ερευνητές επιβεβαιώνουν την υπόθεση πως η επανεμφάνιση της αρρώστιας ξεκίνησε από το δάγκωμα μιας νυχτερίδας σ’ ένα νήπιο…

 

Β.Κ.

 

Scroll to top