10/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΟ

      Pin It

Του Βαγγέλη Καραγεώργου – Φωτογραφίες: ΑΠΕ / REUTERS

 

ΗΠΑ

 

Ούτε φωτομοντάζ είναι ούτε η στήλη απέκτησε μεταφυσικές ανησυχίες. Ο εφευρέτης Οτο Ντίφενμπαχ κατασκεύασε την τηλεκατευθυνόμενη μάγισσα σε φυσικό μέγεθος, όπως βλέπετε, και κάλεσε το πρακτορείο Ρόιτερ για να καταγράψει την παρθενική της πτήση, χαρίζοντάς μας, με τη βοήθεια της Σελήνης, την ασυνήθιστη φωτογραφία που βλέπετε. Αλλωστε, έπρεπε να πληροφορηθεί η ανθρωπότητα για την ύπαρξη μιας τόσο χρήσιμης, μην πω σωτήριας, εφεύρεσης.

 

 

ΙΝΔΙΑ

 

Πρόσφυγες στο ίδιο τους το σπίτι είναι οι τρεις κοπελιές στο χωριό Σαλεχάρ στο Κασμίρ. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν -και πολλοί πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς- στις πιο άγριες συγκρούσεις εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων, της Ινδίας και του Πακιστάν, για τη διεκδικούμενη περιοχή που, προς το παρόν, ελέγχεται από το Δελχί. Δεν έχει αρκετά θερμά σημεία ο πλανήτης, έπρεπε να πλακωθούν Ινδοί και Πακιστανοί για το Κασμίρ, για να γίνει λίγος ντόρος στα δελτία ειδήσεων.

 

 

ΜΕΞΙΚΟ

 

Η διαμαρτυρία ενάντια στην κρατική βία και καταπίεση έξω από το κυβερνητικό κτίριο της πολιτείας Γκερέρο κρύβει μια φρικτή ιστορία που θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου. Εδώ και λίγες μέρες αγνοείται η τύχη 43 φοιτητών, εξ αυτών που συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη Ιγκουάλα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε έξω από την πόλη μαζικός τάφος με τα απομεινάρια 28 ανθρώπων και ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Ινάκι Μπλάκι δήλωσε ότι μάλλον ανήκουν σε κάποιους από τους 43 αγνοούμενους. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Το ίδιο το γεγονός; Το ότι δεν έχει ξεσηκωθεί παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας; Οτι το θάβουν τα ΜΜΕ; Ή ότι κάποιοι συνάνθρωποι θα το αμφισβητήσουν, λέγοντας ότι αποκλείεται να έκαναν κάτι τέτοιο οι αστυνομικές δυνάμεις;

 

 

ΣΥΡΙΑ

 

Οι φανατικοί μουσουλμάνοι κατέλαβαν το ένα τρίτο της κουρδικής πόλης Κομπάνι και με δεδομένα ότι ο τουρκικός στρατός κάθεται στο ένα χιλιόμετρο και τους κοιτάει κι ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές τούς… γαργαλάνε, τρεις εξ αυτών στήσανε πηγαδάκι να πούνε καμιά… σοφία για να περάσει η ώρα. Πέρα από τη γνώμη που μπορεί να έχει κάποιος γι’ αυτούς, δεν κρατιέμαι να μη σχολιάσω τις ενδυματολογικές επιλογές τους και ειδικότερα την πεδιλοπαντόφλα με το γυρισμένο παντελόνι α λα ψαράς του ενός, καθώς και τη ριγέ άσπρη-κόκκινη μπλούζα του άλλου, που δένει υπέροχα με τους παραλλαγής τελαμώνες.

 

 

ΛΙΒΥΗ

 

Αμ, έλα που δεν είναι φανατικοί μουσουλμάνοι στη Συρία ή στο Ιράκ, αλλά μέλη του Συμβουλίου Ισλαμικής Νεολαίας της πόλης Ντερνά στα ανατολικά της βορειοαφρικανικής χώρας, το οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο ISIS και υιοθέτησε την ίδια σημαία. Τι ενώνει τους δύο ισλαμικούς σχηματισμούς; Μα, ότι τώρα τα δυτικά ΜΜΕ εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους, ενώ λίγο πριν οι δυτικές κυβερνήσεις τούς εξόπλιζαν και τους χρηματοδοτούσαν για να ανατρέψουν τον Καντάφι και τον Ασαντ. Πάντα τέτοια!

 

 

ΒΕΛΓΙΟ

 

Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που κάποιος δεν έχει την καλύτερη άποψη για την Ε.Ε., τώρα που βλέπει την Κοντσίτα στο Ευρωκοινοβούλιο θα αλλάξει γνώμη. Το χειρότερο είναι ότι πήγε εκεί προσκεκλημένη ευρωβουλευτών που επιθυμούν να υιοθετήσει η Ευρωβουλή μία οδηγία ενάντια στην ομοφοβία και τις σεξουαλικές διακρίσεις. Κάποιος πρέπει να πει στους ευρωπατέρες ότι μερικές φορές τα μέσα που χρησιμοποιείς μπορεί να υποσκάψουν και τον πλέον αγνό σκοπό.

 

 

ΓΑΛΛΙΑ

 

Είδατε Παρίσι και πήγε το μυαλό σας στο… πονηρό. Οχι, δεν αναβιώνει ο Μάης του ’68. Ο Γερμανός σχεδιαστής Καρλ Λαγκερφέλντ παρουσιάζει τις δημιουργίες του για τον οίκο Σανέλ. Κι επειδή, ως γνωστόν, το μάρκετινγκ όλα τα καταπίνει, σίγα μην κόλλαγε με τις διαδηλώσεις. Αν «πουλάνε» οι διαδηλώσεις, η εβδομάδα μόδας θα περιλαμβάνει κι από δαύτες. Και, μάλιστα, με συνθήματα και ευρηματικά και προσαρμοσμένα στα μέτρα της: «Να είσαι διαφορετικός», «Κάντε μόδα, όχι πόλεμο», «Ελεύθερη ελευθερία», αλλά και πιο προχωρημένα, με λογοπαίγνια που δουλεύουν στην αγγλική γλώσσα: «Η ιστορία(του) είναι η ιστορία της», «Τα γυναικεία δικαιώματα είναι περισσότερα από εντάξει».

 

 

ΚΑΜΠΟΤΖΗ

 

Τι σου είναι τα στερεότυπα, όμως; Στην ορθόδοξη Ελλάδα, Βούδας και βουδιστές θεωρούνται το άκρον άωτον της ηρεμίας. Ελα, όμως, που και οι βουδιστές μοναχοί καίνε ωραιότατα βιετναμέζικες σημαίες, μαζί με άλλους διαδηλωτές, έξω από την πρεσβεία της χώρας στην Πνομ-Πενχ. Βοηθάει, βέβαια, και ο εθνικισμός -μπορεί να κάνει τον Βούδα Κασιδιάρη…

 

Scroll to top