Μπορεί να μην υπάρχει ακόμη μαζικό κίνημα στήριξης του φασισμού στη Γαλλία, αλλά σε πρόσφατη ομιλία της Μαρίν Λε Πεν σε πανεπιστήμιο καταγράφεται μια απενοχοποιημένη στήριξη της ρητορικής της από φοιτητές 

REUTERS/ Eric Gaillard

12/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η νομιμοποίηση της ακροδεξιάς ατζέντας στη Γαλλία

Το Εθνικό Μέτωπο συνδυάζει την «κοινωνική» ρητορική με τον ρατσιστικό και εθνικιστικό λόγο, κάνοντας επίθεση σε όλες τις ελίτ, της Δεξιάς και της Αριστεράς.
      Pin It

Αρθρο του Ντενί Γκοντάρ*

 

ΝΤΕΝΙ ΓΚΟΝΤΑΡΟ Ντενί Γκοντάρ είναι μέλος του Συντονισμού κατά της Ακρας Δεξιάς (CONNEX). Αύριο Κυριακή θα βρίσκεται στην Ελλάδα διότι συμμετέχει στη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση της Αθήνας, 11-12 Οκτώβρη, στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Ρουφ.

 

Η Γαλλία είναι φασιστική;

 

Τις τελευταίες εβδομάδες το Εθνικό Μέτωπο (FN) έχει κολλήσει αφίσες μέχρι και στις λαϊκές γειτονιές του Παρισιού. Το μήνυμα είναι απλό: «Το FN, πρώτο κόμμα στη Γαλλία». Το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε τις ευρωεκλογές τον περασμένο Μάη και η Μαρίν Λεπέν είναι τώρα σταθερά πρώτη στα γκάλοπ για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Μετά τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μάρτη, 14 πόλεις διοικούνται από το Εθνικό Μέτωπο που έχει πάνω από 1.500 δημοτικούς συμβούλους στη χώρα και οι εκλογές για τη Γερουσία πριν από δύο βδομάδες έδειξαν ότι εκατοντάδες τοπικοί εκλεγμένοι της Δεξιάς στήριξαν το Εθνικό Μέτωπο.

 

Νομιμοποίηση του FN και του φασισμού…

 

 Μπορεί να μην υπάρχει ακόμη μαζικό κίνημα στήριξης του φασισμού στη Γαλλία, αλλά σε πρόσφατη ομιλία της Μαρίν Λε Πεν σε πανεπιστήμιο καταγράφεται μια απενοχοποιημένη στήριξη της ρητορικής της από φοιτητές  REUTERS/ Eric Gaillard


Μπορεί να μην υπάρχει ακόμη μαζικό κίνημα στήριξης του φασισμού στη Γαλλία, αλλά σε πρόσφατη ομιλία της Μαρίν Λε Πεν σε πανεπιστήμιο καταγράφεται μια απενοχοποιημένη στήριξη της ρητορικής της από φοιτητές
REUTERS/ Eric Gaillard

Ακόμα κι αν τα στελέχη του προσπαθούν να δώσουν μια σοβαροφανή εμφάνιση στο κόμμα τους, δεν είναι το Εθνικό Μέτωπο που άλλαξε. Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, ο Ζαν Μαρί Λεπέν είχε μιλήσει για τον «Μεγαλειότατο Εμπολα» ως λύση για το «πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης από την Αφρική». Με έναν κλασικό τρόπο της φάσης της ανάπτυξης του φασισμού, το Εθνικό Μέτωπο συνδυάζει την «κοινωνική» ρητορική με τον ρατσιστικό και εθνικιστικό λόγο, κάνοντας επίθεση σε όλες τις ελίτ, της Δεξιάς και της Αριστεράς.

 

Η ρατσιστική και σοβινιστική πολιτική της Δεξιάς κι έπειτα του Σ.Κ. στην κυβέρνηση έφεραν στην καθημερινότητα την Ακρα Δεξιά. Ετσι, ένας δήμαρχος της Δεξιάς δήλωνε πριν από έναν χρόνο, μιλώντας για τους Ρομά, ότι «ίσως ο Χίτλερ να μην είχε σκοτώσει αρκετούς», ενώ κάποιος άλλος λυπόταν που οι πυροσβέστες είχαν φτάσει έγκαιρα σε μια πυρκαγιά σε παραγκούπολη.

 

Στα περιθώρια του Εθνικού Μετώπου οι ανοιχτά φασιστικές ομάδες αποκτούν όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση. Στο Καλέ, πόλη όπου μαζεύονται μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία και τη βόρεια Ευρώπη, αυτές οι ομάδες γίνονται όλο και πιο επιθετικές. Τον Σεπτέμβρη οργάνωσαν μια συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες χαιρετούσαν ναζιστικά. Ο εκπρόσωπός τους, δηλωμένος νεοναζί, είχε τατουάζ με τον αγκυλωτό σταυρό και διάφοροι συμπαραστάτες μεταναστών δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους.

 

Η Γαλλία δεν είναι (ακόμα) φασιστική

 

Για να πάρει πραγματικά την εξουσία ο φασισμός, χρειάζονται δύο προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν ακόμα στη Γαλλία. Πρώτον, σημαντικά κομμάτια της άρχουσας τάξης πρέπει να κάνουν την επιλογή να στηρίξουν τον φασισμό. Δεύτερον, ο φασισμός πρέπει να στηριχτεί σε ένα μαζικό κίνημα. Καμιά από τις δύο προϋποθέσεις δεν συντρέχει αυτή τη στιγμή στη Γαλλία. Η εμβέλεια του Εθνικού Μετώπου είναι προς το παρόν ένα φαινόμενο κυρίως εκλογικό. Αλλά σε μια κατάσταση όπου η κρίση μπορεί να χειροτερέψει γρήγορα, τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο, το Εθνικό Μέτωπο έχει χτίσει τις βάσεις γρήγορης ανάπτυξης ενός μαζικού κόμματος με στελεχικό δυναμικό, κυρίως μέσα από την είσοδό του στα δημοτικά συμβούλια. Ενα από τα κυριότερα γεγονότα αυτής της κατάστασης ήταν όταν το 2013 εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στον δρόμο ενάντια στον γάμο μεταξύ ομοφύλων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο αυτό το κίνημα κατάφερε πάλι να κινητοποιήσει 100.000 διαδηλωτές στους δρόμους του Παρισιού. Δεν θέλει πολύ για να περάσουν στη δράση ενάντια στους Ρομά ή τους μετανάστες. Αυτό θα ήταν καθοριστικό ώστε να σπρώξει σημαντικά κομμάτια της αστικής τάξης στο στρατόπεδο του φασισμού μέσα στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της κρίσης και της κατάρρευσης των παραδοσιακών κομμάτων της Δεξιάς.

 

Το πρόβλημα βρίσκεται στην Αριστερά

 

Στο τέλος της δεκαετίας του ’90 ο συνδυασμός της ανάπτυξης μαζικών κοινωνικών αγώνων και ενός αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος είχε φέρει σοβαρή εσωτερική κρίση στο Εθνικό Μέτωπο. Η πρόοδός του είχε προσωρινά ανακοπεί και είχε περιθωριοποιηθεί. Η σημερινή οπισθοχώρηση των κοινωνικών αγώνων, τη στιγμή που οι επιθέσεις γίνονται από την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι μία από τις βάσεις επιρροής του FN. Συνδυάζεται όμως και με την παράλυση της ριζοσπαστικής Αριστεράς ως προς την άμεση σύγκρουση με το Εθνικό Μέτωπο και τον ρατσισμό. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, αντιρατσιστικές οργανώσεις και αντιφασιστικές συλλογικότητες κάλεσαν στην κινητοποίηση ενάντια στο συνέδριο του Εθνικού Μετώπου στη Λιόν στα τέλη Νοέμβρη.

 

Μέσα στη συγκυρία όπου αγώνες αρχίζουν να εμφανίζονται ξανά, η επιτυχία αυτής της κινητοποίησης ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό θα είναι κλειδί για τη συνέχεια. Θα είναι ένα ξεκίνημα για μια γενικότερη αντεπίθεση. Χρειάζεται να το πούμε, υπάρχει ακόμα χρόνος. Αλλά αυτός ο χρόνος λιγοστεύει.

 

………………………………………………………………………………………………………………….

 

* Μέλος του Συντονισμού κατά της Ακρας Δεξιάς (CONNEX)

 

Scroll to top