13/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μολύνθηκε με Εμπολα νοσηλεύτρια στις ΗΠΑ

Ο συνδυασμός χορήγησης πειραματικού φαρμάκου και αντισωμάτων από επιζώντες του Εμπολα φαίνεται πως αρχίζει να δουλεύει στον οργανισμό της Ισπανίδας νοσοκόμας που νοσηλεύεται στη Μαδρίτη.
      Pin It
REUTERS/ PAUL HANN

REUTERS/ PAUL HANN

Σε παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας ομολογούν οι αμερικανικές αρχές πως οφείλεται η μετάδοση του ιού Εμπολα σε μία από τις νοσηλεύτριες, οι οποίες περιέθαλψαν τον πρώτο ασθενή που εμφάνισε συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού στις ΗΠΑ και πέθανε τελικά στις 8 Οκτωβρίου στο Ντάλας του Τέξας. «Δυστυχώς, τις επόμενες μέρες ίσως δούμε και νέα κρούσματα» παραδέχτηκε χθες ο επικεφαλής του ομοσπονδιακού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), Τόμας Φρίντεν. Γνωστοποίησε δε ότι οι έρευνες στρέφονται σε ενδεχόμενο σφάλμα κατά τη διάρκεια ενεργειών «υψηλού κινδύνου», όπως η αναπνευστική διασωλήνωση ή η αιμοκάθαρση, στις οποίες υποβλήθηκε ο Τόμας Ερικ Ντάνκαν που νόσησε μετά την άφιξή του από τη Λιβερία.

 

Η ανακοίνωση δημιουργεί εύλογη ανησυχία αφού καταδεικνύει σοβαρές αστοχίες στα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της μεταδοτικής αρρώστιας σε αμερικανικό έδαφος. Συνδικάτο νοσηλευτών καταγγέλλει ελλιπή εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα υγείας για την ασφαλή διαχείριση ασθενών με Εμπολα, ενώ έρευνα του Reuters αποκαλύπτει αποσπασματική εφαρμογή από πολιτείες και δήμους των «γενικόλογων» κατευθυντήριων οδηγιών που δίνονται από τις υγειονομικές αρχές, την ώρα που αρκετά νοσοκομεία μοιάζουν ανεπαρκή να περιθάλψουν φορείς του ιού.

 

Ταυτόχρονα καταγράφονται χιλιάδες απολύσεις προσωπικού σε τοπικές μονάδες υγείας, ενώ ο προϋπολογισμός του CDC έχει μειωθεί σχεδόν στον μισό από το 2006. Θορυβημένος ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την άμεση εφαρμογή επιπλέον μέτρων, που θα διασφαλίζουν ότι το αμερικανικό σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο να τηρεί κατά γράμμα τα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά του μολυσματικού ιού.

 

Θυμίζουμε πως ο Ντάνκαν, έχοντας ήδη εμφανίσει τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα, είχε μεταβεί στις 25 Σεπτεμβρίου στο ίδιο νοσοκομείο, όπου του έδωσαν παυσίπονα και τον έστειλαν σπίτι του. Εισήχθη σε άθλια κατάσταση δύο 24ωρα αργότερα και κατέληξε, παρότι του χορηγήθηκε πειραματική θεραπεία. Τα υπόλοιπα περίπου 50 μέλη του νοσοκομειακού προσωπικού που τον φρόντισαν επί 11 μέρες έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, όπως κι ένα άτομο που ήρθε σε επαφή με τη δεύτερη ασθενή. Ολοι τους φορούσαν προστατευτικές στολές, γάντια και μάσκες, ο θάλαμος καραντίνας του Ντάνκαν αποστειρώθηκε και η σορός του αποτεφρώθηκε.

 

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση μετάδοσης του Εμπολα εκτός Δυτικής Αφρικής, μετά τη μόλυνση της Ισπανίδας νοσοκόμας την περασμένη εβδομάδα. «Υπάρχουν μεγάλες ελπίδες η αρρώστια της να έχει τεθεί υπό έλεγχο» δήλωσαν χθες οι γιατροί στο νοσοκομείο Carlos III της Μαδρίτης, όπου παραμένουν σε καραντίνα η Τερέσα Ρομέρο και -προληπτικά- άλλοι 15 άνθρωποι. Ο συνδυασμός χορήγησης πειραματικού φαρμάκου και αντισωμάτων από επιζώντες του Εμπολα φαίνεται πως αρχίζει να δουλεύει στον οργανισμό της, αλλά ακόμα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Το νοσοκομείο εμφανίζει αδυναμίες σε κάποιες δομές του, καταλήγει η τριήμερη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), ενώ η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθεί κατόπιν εορτής να σώσει τα προσχήματα, αυστηροποιώντας τα προληπτικά μέτρα κατά του Εμπολα. Ωστόσο, η οργή πολιτών, γιατρών και νοσοκόμων δεν λέει να κοπάσει. Το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με σύνθημα «Είμαστε όλοι Τερέσα», ενώ ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι αποδοκιμάστηκε έντονα όταν επισκέφτηκε το Carlos III την Παρασκευή, με τους διαδηλωτές να πετούν στο αυτοκίνητό του πλαστικά γάντια, αποκαλώντας τον «ξεδιάντροπο» και «δειλό»…

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

Scroll to top