13/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημοσκοπική εκτόξευση του Ukip

Το κόμμα του Φάρατζ κατέκτησε την πρώτη έδρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο και διεκδικεί έως και... 128 έδρες στις εκλογές του .
      Pin It

Της Ελλης Πάνου

 

 Ο Νάιτζελ Φάρατζ με τον νεοεκλεγμένο βουλευτή του UKIP Ντάγκλας Κάρσγουελ  REUTERS/ Stefan Wermuth


Ο Νάιτζελ Φάρατζ με τον νεοεκλεγμένο βουλευτή του UKIP Ντάγκλας Κάρσγουελ
REUTERS/ Stefan Wermuth

«Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να πνίγηκε με τον καφέ του το πρωί διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις στις κυριακάτικες εφημερίδες», σχολιάζει σε ανάλυσή του το βρετανικό δίκτυο Channel 4. Κι όχι άδικα. Η μια είναι χειρότερη από την άλλη, όχι μόνο για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς, αλλά και για τους Εργατικούς. Τρεις ημέρες μετά τον θρίαμβο του ξενοφοβικού Ukip στις αναπληρωματικές εκλογές στο Εσεξ, που χάρισαν στους ευρωσκεπτικιστές, με ιστορικά ποσοστά, την πρώτη τους έδρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, στους Sunday Times διέρρευσαν στοιχεία δημοσκόπησης που δείχνουν ότι το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ από καμία έδρα στις εκλογές του 2010 μπορεί να εκτοξευτεί στις 25 έδρες το 2015!

 

Δεύτερο κόμμα

 

Στον Observer, άλλη μέτρηση δίνει την πρωτιά στους Εργατικούς με προβάδισμα 7 μονάδων απέναντι στους Τόρις του Κάμερον, ωστόσο ο Φάρατζ ακολουθεί στο κατόπι τους με 17%, δηλαδή μόνο με εννέα μονάδες διαφορά. Η πιο «απειλητική» όμως για κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι η μέτρηση της Sunday Mail, που αναλύοντας τα στοιχεία της, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι έδρες που μπορεί να κατακτήσουν οι βουλευτές του Φάρατζ μπορεί να φτάσουν και τις 128!

 

Παρ' ότι η αναλογία ποσοστών και εδρών στη Βρετανία με τις πολλές μονοεδρικές είναι παρακινδυνευμένη υπόθεση, η ανάλυση της δημοσκόπησης της Mail δείχνει ότι το Ukip στο 25% μπορεί να κερδίσει αρκετές έδρες. Κι αυτό διότι η αύξηση των ποσοστών του δεν είναι ίσα μοιρασμένη σε όλες τις περιφέρειες -πράγμα που θα σήμαινε ενδεχομένως και καμία έδρα για τους ευρωσκεπτικιστές- αλλά είναι πολύ πιο μεγάλη, της τάξης του 34%, στον Νότο απ' ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ο καθηγητής Τζον Κέρτις που μελέτησε τα αποτελέσματα της μέτρησης, υποστηρίζει ότι οι Συντηρητικοί μπορεί να χάσουν έως και 100 έδρες, με τα ποσοστά τους στις συγκεκριμένες περιφέρειες να είναι μειωμένα κατά 14 μονάδες.

 

Μετακινήσεις…

 

Πιο «συγκρατημένη» η δημοσκόπηση των Sunday Times «δίνει» περίπου 25 έδρες στο Ukip, αριθμός που έτσι κι αλλιώς θα είναι θρίαμβος για ένα κόμμα το οποίο στις προηγούμενες εκλογές απέσπασε μόνο το 3%. Η επόμενη αναπληρωματική εκλογή στα τέλη Νοεμβρίου στο Ρότσεστερ, όπου για λογαριασμό του Ukip υποψήφιος είναι ο Μαρκ Ρέκλες, που αποστάτησε πολύ πρόσφατα από τους Τόρις, σίγουρα θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις γενικές εκλογές του 2015. Σύμφωνα με τη Sunday Mail, εάν οι Συντηρητικοί χάσουν την έδρα από τον πρώην «δικό» τους, ο Ντέιβιντ Κάμερον πιθανώς να αντιμετωπίσει ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία του κόμματος, μια κίνηση που απαιτεί 46 υπογραφές από βουλευτές του κόμματος. Ακόμα και εάν κερδίσει την ψηφοφορία, υποστηρίζει η εφημερίδα, θα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα ως πρωθυπουργός, μόλις έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές, διάστημα στο οποίο μπορεί να δει κι άλλες διαρροές στο κόμμα του. Οπως γράφουν, για παράδειγμα, οι Financial Times, υπάρχουν τουλάχιστον 4 βουλευτές των Τόρις που είναι πιθανότερο να κρατήσουν την έδρα τους το 2015 εάν «αποστατήσουν» στο Ukip, δεδομένου ότι οι περιφέρειές τους είναι πολύ «φιλικές» προς το κόμμα του Φάρατζ.

 

Από την άλλη, όσο θρέφονται οι ελπίδες των ξενόφοβων τόσο μεγαλώνουν και οι φιλοδοξίες τους. Οπως φέρεται να είπε ο πρώτος εκπρόσωπός τους στη Βουλή, Ντάγκλας Κάρσγουελ, δέχθηκε τηλεφώνημα αμέσως μετά τη νίκη του την περασμένη εβδομάδα, από βουλευτή των Εργατικών, ο οποίος ήθελε να συζητήσει το ενδεχόμενο «μετακίνησής» του στο Ukip!

 

Scroll to top