14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμβολική νίκη

ΒΟΛΙΒΙΑ - Την Ημέρα της Αντίστασης των Ιθαγενών ο Εβο Μοράλες επανεκλέχθηκε πρόεδρος με ποσοστό άνω του 60%, για τρίτη θητεία.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

 Ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες μιλά σε δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο, μετά την επανεκλογή του REUTERS/ David Mercado


Ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες μιλά σε δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο, μετά την επανεκλογή του
REUTERS/ David Mercado

Ο Εβο Μοράλες δεν θα μπορούσε να πετύχει πιο συμβολική νίκη από αυτήν που κατάκτησε στις προεδρικές εκλογές της Βολιβίας την Κυριακή 12 Οκτωβρίου. Η ημερομηνία της ανακάλυψης της Αμερικής, απαρχή του αφανισμού των αυτοχθόνων κατοίκων της, είναι μια ιδεολογικά φορτισμένη επέτειος, που οι Ισπανοί γιορτάζουν ως Ημέρα των Φυλών και οι λαοί της περιοχής ως Ημέρα της Αντίστασης των Ιθαγενών.

 

Η επανεκλογή του ανήμερα της ιστορικής επετείου αποτελεί «μια ακόμη εκδίκηση των ηττημένων που τελικά δεν ηττήθηκαν» και αιώνες μετά καταφέρνουν νίκες κατά της νεοαποικιοκρατίας, όπως εξήγησε ο 56χρονος ηγέτης. «Πατρίδα Ναι, Αποικιοκρατία Οχι. Κέρδισαν η αξιοπρέπεια και η εθνική κυριαρχία», φώναζε μαζί με τα πλήθη που πανηγύριζαν την επικράτησή του με 60,5%. Μια συντριπτική νίκη έναντι του βασικού αντιπάλου του και ζάπλουτου μεγιστάνα των τσιμέντων και των ταχυφαγείων, Σαμουέλ Ντόρια Μέντια, που αρκέστηκε σε ένα 25%.

 

Ο θρίαμβός του ήταν αναμενόμενος και η εξήγηση της τεράστιας δημοτικότητας που συνεχίζει να χαίρει εδράζει σε μια πολύ απτή πραγματικότητα. Η άφιξή του στην εξουσία το 2006 σήμανε την ρήξη με το κληροδότημα της αποικιοκρατίας και επισφραγίστηκε με πολιτικές ανάκτησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων, του φυσικού αερίου και του ορυκτού πλούτου, και διάθεσης των εσόδων από τη δημόσια εκμετάλλευσή τους για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, και ιδίως των περιθωριοποιημένων ιθαγενών, που αποτελούν το 62% του πληθυσμού. Μισό εκατομμύριο πολίτες βγήκαν από τη φτώχεια, ενώ σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε δημόσια έργα, με πιο πρόσφατα τον δορυφόρο που σχεδιάστηκε για να προσφέρει Internet σε σχολεία αγροτικών και δυσπρόσιτων περιοχών και ένα τελεφερίκ που συνδέει την πρωτεύουσα με τις πιο φτωχές γειτονιές που απλώνονται στους λόφους.

 

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

 

Η χώρα τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ρυθμό ανάπτυξης 5%, ενώ φέτος αναμένεται να φτάσει στο 6,5%, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καταφέρνοντας έτσι να αποσπάσει εγκώμια από τη Wall Street Journal. Αλλά και να κερδίσει ακόμη και στο προπύργιο της αντιπολίτευσης και των πανίσχυρων οικονομικών κύκλων, την επαρχία Σάντα Κρους, που το 2008 απειλούσε να αποσχιστεί από τη χώρα. «Ψήφισα τον Εβο. Είναι ό,τι καλύτερο έχουμε. Υπάρχει διαφθορά και έχει κακούς συμβούλους. Αλλά εγώ τον εμπιστεύομαι. Ολοι οι άλλοι υποψήφιοι απέτυχαν απέναντί μας», έλεγε στο A.P. ένας 38χρονος επαγγελματίας, συμπυκνώνοντας υπαρκτά προβλήματα, πραγματικότητα και προκλήσεις.

 

Ο Μοράλες, που μαζί με την τρίτη του θητεία κέρδισε και πλειοψηφία δύο τρίτων στην Εθνοσυνέλευση, γνωρίζει πως υπάρχουν πολλά να γίνουν και άλλα τόσα να διορθωθούν και υποσχέθηκε να το κάνει σεβόμενος μια θεμελιώδη αξία: «Κυβερνάμε και θα κυβερνάμε υπακούοντας τον λαό».

 

Scroll to top