Pin It

ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

REUTERS/ Gleb Garanich

REUTERS/ Gleb Garanich

«Οι αρχές ενημερώνουν τους κατοίκους ότι η σημερινή δραστηριότητα της αστυνομίας συνδέεται με συγκρούσεις στο εξωτερικό και όχι με μια άμεση απειλή εναντίον των τοπικών κοινοτήτων ή οπουδήποτε αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο». Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας μετά τη σύλληψη έξι ακόμη υπόπτων με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο στη νοτιοανατολική Αγγλία και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ετσι, ο συνολικός ο αριθμός των συλλήψεων με «άρωμα» τρομοκρατίας, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, φτάνουν τις 13.

 

Ολα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν στο κεντρικό Λονδίνο συνελήφθησαν συνολικά τέσσερις νεαροί άντρες. Δύο 20χρόνοι και άλλοι δύο 21 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στη βρετανική πρωτεύουσα, «αν και βρισκόταν στα αρχικά στάδια του σχεδιασμού τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Οι συλλήψεις συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, με τρεις άντρες 21, 24 και 25 ετών ως υπόπτους για προμήθεια, προετοιμασία ή υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών. Στις χθεσινές έξι συλλήψεις συμπεριλαμβάνονται και τρεις γυναίκες. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες και σε άλλες περιοχές, κυρίως του Λονδίνου.

 

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος από πολλούς θεωρείται εξαιρετικά αυστηρός, καθώς οι Αρχές έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν και να προφυλακίζουν, τουλάχιστον για 14 μέρες, οποιοδήποτε θεωρούν ύποπτο χωρίς να του απαγγέλλουν κατηγορία. Μάλιστα, έπειτα από σχετικό αίτημα στην εισαγγελία, ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί ακόμη περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, από κάποιους άλλους θεωρείται αναγκαίος για να «αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η γάγγραινα της τρομοκρατίας», όπως λένε χαρακτηριστικά.

 

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η δίκη του Ερολ Ινσενταλ, που ξεκίνησε χθες εδώ στο Λονδίνο. Ο Ινσενταλ κατηγορείται ότι σχεδίαζε ένα τρομοκρατικό χτύπημα, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε στη Βομβάη το 2008 και στο οποίο σκοτώθηκαν 174 άνθρωποι. Παράλληλα, όπως επισήμανε η εισαγγελία του Λονδίνου, φαίνεται πως είχε βάλει στόχο και επιφανείς προσωπικότητες της Βρετανίας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του. Ο ίδιος, 26 ετών σήμερα, είχε συλληφθεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο και αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέρος της δίκης διεξάγεται με απόλυτη μυστικότητα.

 

Η Βρετανία εδώ και καιρό φαίνεται να είναι στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας, τουλάχιστον με όσα δημόσια υποστηρίζουν οι αρχές της χώρας και γι’ αυτό, από τον Αύγουστο, το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στον δεύτερο υψηλότερο βαθμό, με τον χαρακτηρισμό «σοβαρό».

 

[email protected]

 

Scroll to top