15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οργιο… παραπληροφόρησης

      Pin It
Το αρχικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας nordpresse.be, για τις 50 αποχρώσεις του... Κάρολου

Το αρχικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας nordpresse.be, για τις 50 αποχρώσεις του… Κάρολου

Η «πιπεράτη» όσο και μακάβρια «είδηση» έκανε μέσα σε λίγες ώρες τον γύρο του κόσμου και αναμεταδόθηκε, άκριτα και αβασάνιστα, ως «αληθής» από χιλιάδες ΜΜΕ, περιλαμβανομένων και δεκάδων ελληνικών. Είχε άλλωστε όλα τα στοιχεία που αρέσουν στο κακώς εννοούμενο «κοινό» -σεξ, θάνατο και… μπόλικα Βιάγκρα! Τελικά, το «μεγαλύτερο όργιο υπερηλίκων που έγινε ποτέ στην Ευρώπη», και οδήγησε υποτίθεται σε… επτά θανάτους, αποδείχτηκε ένα κακόγουστο αστείο ενός γνωστού Βέλγου μπλόγκερ, του Βενσάν Φλιμπουστιέ, που ανέβασε πρώτος την «είδηση» στην ιστοσελίδα Nordpresse.be, για να γίνει ανάρπαστη.

 

Η «τρολιά» ήταν καλοστημένη: το περασμένο Σάββατο διοργανώθηκε, λέει, από κάποιον «Ζοζέ ντε Φλαντρ» στο Σαρλερουά του Βελγίου μια μεγάλη «παρτούζα», αποκλειστικά για εκπροσώπους της τρίτης ηλικίας, στην οποία συμμετείχαν 200 άνθρωποι άνω των 65 ετών. Στην αρχή, όλα πήγαιναν καλά, αλλά πάνω που άρχισε η κυρίως δράση, δύο από τους συμμετέχοντες ένιωσαν έντονους πόνους στο στήθος.

 

Δυο γιατροί που παρευρίσκονταν για… επιστημονικούς (λέμε τώρα) λόγους, έσπευσαν να τους βοηθήσουν, αλλά επικράτησε πανικός. Το θανατικό σύντομα αποδείχτηκε… μεταδοτικό, καθώς τελικά άλλα οκτώ άτομα υπέστησαν καρδιακά επεισόδια, με αποτέλεσμα το πολυδιαφημισμένο πάρτι να εξελιχθεί σε τραγωδία με επτά νεκρούς -πέντε από καρδιά και δύο από πνευμονικό οίδημα! Φυσικά ήταν όλα στη φαντασία του Φλιμπουστιέ: τέτοιο όργιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Και το μόνο που απέδειξε, για μια ακόμη φορά, είναι πως η… διαστημική ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας στη σημερινή εποχή του copy-paste οδηγεί σε όλο και μικρότερο «φιλτράρισμα» των ειδήσεων, ενώ ταυτόχρονα «εκπαιδεύει» τους αναγνώστες στις πιο εύπεπτες, τις πιο χυδαίες, τις πιο ψεύτικες –τελικά– ειδήσεις και «ειδήσεις»…

 

Γ. Τσιάρας

 

Scroll to top