16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Βίντεο-«ζαρντινιέρα» καίει την αστυνομία

      Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Τον άγριο ξυλοδαρμό ενός διαδηλωτή φοιτητή, ο οποίος μάλιστα ήταν δεμένος με χειροπέδες, από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εξετάζουν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ, καθώς το τοπικό κανάλι TVB μετέδωσε πλάνα μιας πολυάριθμης ομάδας αστυνομικών, οι οποίοι γρονθοκοπούν και κλοτσούν ανηλεώς επί αρκετά λεπτά το πεσμένο στο έδαφος μέλος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Πολιτών, Κεν Τσανγκ, στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων στην κεντρική οδό Λουνγκ Βο.

 

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στάση της αστυνομίας ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Ασφαλείας, Λάι Τουνγκ Κουόκ, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν προσωρινά από τα καθήκοντά τους και πρόσθεσε ότι οι αρχές «ανησυχούν» για το επεισόδιο, το οποίο λίγη ώρα μετά τη μετάδοσή του από το κανάλι «ανέβηκε» στο Διαδίκτυο και μέσα σε λίγα μόλις λεπτά συγκέντρωσε πολλές χιλιάδες «χτυπήματα».

 

Το επίμαχο επεισόδιο ξεκίνησε χθες το απόγευμα όταν η αστυνομία επιχείρησε να εκδιώξει τους διαδηλωτές από μια υπόγεια διάβαση που βρίσκεται κοντά στα κυβερνητικά κτίρια και στην οποία παρέμεναν, ενώ η πλειονότητα των συναδέλφων τους είχε εγκαταλείψει τα οδοφράγματα στην ευρύτερη περιοχή. Θυμίζουμε ότι οι πρώτες κατηγορίες για χρήση βίας από την αστυνομία έγιναν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν αυτή προχώρησε στη ρίψη δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές από το κέντρο του Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο το επεισόδιο ήταν μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, αφού ο Κεν Τσανγκ ήδη κρατούνταν σιδηροδέσμιος και δεν αποτελούσε απειλή για τους αστυνομικούς.

 

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Χούι Τσουν Τακ, από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως τους συγκεντρωμένους να εγκαταλείψουν τον χώρο πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση απομάκρυνσής τους.

 

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, οι κινεζικές αρχές «μπλόκαραν» την ιστοσελίδα του BBC, όπως άλλωστε και ορισμένες εκπομπές του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου BBC World News, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, τις έντονες αντιδράσεις στελεχών του βρετανικού μέσου.

 

Scroll to top