16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και δεύτερη νοσοκόμα με Εμπολα

ΗΠΑ - Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών υποστηρίζει πως υπήρξε παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, αλλά οι νοσοκόμες στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας στο Τέξας λένε πως δεν υπήρξαν καν πρωτόκολλα ασφαλείας.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

 Εθελοντές «Γιατροί χωρίς Σύνορα» εκπαιδεύονται για την προσωπική τους προστασία στην αντιμετώπιση περιστατικών Εμπολα  REUTERS/ Francois Lenoir


Εθελοντές «Γιατροί χωρίς Σύνορα» εκπαιδεύονται για την προσωπική τους προστασία στην αντιμετώπιση περιστατικών Εμπολα
REUTERS/ Francois Lenoir

Είκοσι ημέρες ερευνών, δεκατέσσερις ομαδικοί τάφοι, 28 απανθρακωμένα πτώματα, κινητοποίηση του στρατού και του ναυτικού, 900 ομοσπονδιακοί πράκτορες επί τόπου, σχεδόν 50 συλληφθέντες, εντάλματα σύλληψης για τους φυγάδες δήμαρχο και αστυνομικό διευθυντή της Ιγουάλα, αλλά ούτε ίχνος πληροφορίας για την τύχη των 43 φοιτητών που αγνοούνται από τις 26 Σεπτεμβρίου στο Μεξικό. Η Πολιτεία Γκερέρο μυρίζει μπαρούτι, καθώς χιλιάδες φοιτητές από άλλες πόλεις καταφτάνουν στην περιοχή για να συστρατευτούν στην οργανωμένη απάντηση που ετοιμάζει το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα των «νορμαλίστας» απέναντι σε ένα έγκλημα που καταγγέλλουν ως κρατική τρομοκρατία.

 

Οπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, κανένα από τα πτώματα που βρέθηκαν στους πρώτους πέντε από τους δεκατέσσερις ομαδικούς τάφους, που έχουν έως τώρα ανακαλυφθεί, δεν ανήκει σε κάποιον από τους 43 αγνοούμενους φοιτητές. Η είδηση αναπτέρωσε το ηθικό των γονιών, που ελπίζουν πως τα παιδιά τους είναι ζωντανά και κρατούνται ως όμηροι από το καρτέλ «Ενωμένοι Πολεμιστές». Ωστόσο, η ομοσπονδιακή υπηρεσία διερεύνησης εγκλημάτων δεν μοιράζεται αυτή την αισιόδοξη εκδοχή, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί παράνομοι τάφοι, που δεν έχουν ανοιχτεί, κι άλλοι των οποίων τα ευρήματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

 

Οι φοιτητές μιλάνε για εμπαιγμό. Θεωρούν ότι δεν είναι διόλου συμπτωματικό ότι η ανακοίνωση αυτή έγινε χθες, την ημέρα δηλαδή που είχαν θέσει ως προθεσμία στις Αρχές για να βρεθούν οι σύντροφοί τους, αλλιώς «η απάντησή τους θα είναι αποφασιστική και δυναμική». Το έδειξαν σε δύο ευκαιρίες. Στις 4 Οκτωβρίου επιτέθηκαν κατά της οικίας του Ανχελ Αγκίρε, κυβερνήτη του Γκερέρο, που επί ημέρες κάλυπτε ξεδιάντροπα τον δήμαρχο της Ιγουάλα, Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, ο οποίος συνηγόρησε στην απαγωγή των φοιτητών, ή την διέταξε, σύμφωνα με άλλες ομολογίες συλληφθέντων. Και τη Δευτέρα, όταν μετά την άρνηση του «συγκλονισμένου» κατά τα άλλα Αγκίρε να δεχθεί αντιπροσωπεία φοιτητών και γονιών των αγνοουμένων, παρέδωσαν στην πυρά ένα από τα κτίρια του κυβερνητικού μεγάρου.

 

Αυτές οι επιθέσεις δεν ήταν ξέσπασμα. Οι «νορμαλίστας» οργανώνουν με εξαιρετική σχολαστικότητα και μέθοδο το σχέδιο «απάντησής» τους και έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι ειρηνικό. Επιχειρώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα, οι αρχές ανακοινώνουν συνεχείς «επιτυχίες»: μια επιχείρηση αστραπή στην οποία σκοτώθηκε ένας από τους ηγέτες των «Ενωμένων Πολεμιστών», τη σύλληψη άλλων 14 αστυνομικών, φτάνοντας συνολικά τους 46 κρατούμενους γι’ αυτό το έγκλημα, «επικείμενα» εντάλματα σύλληψης για τον δήμαρχο της Ιγουάλα και τον αστυνομικό του διευθυντή. Οχι όμως και για την κυρία δημάρχου, που ακόμη «ελέγχεται», παρότι σύσσωμη σχεδόν η οικογένειά της δουλεύει για τους «Ενωμένους Πολεμιστές».

 

Η κινητοποίησή τους φαίνεται ότι έρχεται πολύ αργά. Ηδη 2.000 «νορμαλίστας» από το Μιτσοακάν και μεγάλος αριθμός από την Οαχάκα και την Πόλη του Μεξικού έφτασαν χθες στο Γκερέρο για να συστρατευτούν με τους εκεί συναδέλφους τους, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και πολλά πανεπιστήμια στη χώρα έχουν κηρύξει απεργία. Ηρθε η ώρα της εκδίκησης, φωνάζουν οι φοιτητές. Εκδίκηση για τη θεσμική κουλτούρα της διαφθοράς, του εκφοβισμού και της φρικιαστικής βίας. Για τους 43 αγνοούμενους συντρόφους τους. Για τα 28 απανθρακωμένα πτώματα που ίσως ποτέ δεν αναγνωριστούν. Για τους 13.000 «επίσημα καταγεγραμμένους» αγνοούμενους. Για τους 121.000 νεκρούς του εξάχρονου «πολέμου κατά των ναρκωτικών», που εξαπέλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Για μια χώρα όπου είδηση είναι να μην υπάρχουν νεκροί έστω μία μέρα.

 

Scroll to top