hollande

17/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πουλάει» λιτότητα, «αγοράζει» χρόνο

Σε κλίμα έντασης άρχισε η εξέταση του γαλλικού προϋπολογισμού του 2015 στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση δίνει μάχη σε δύο μέτωπα. Προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας, που αρνούνται να ψηφίσουν τα μέτρα λιτότητας, ενώ παράλληλα δίνει μάχη στις Βρυξέλλες για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να αποδεχτούν.
      Pin It

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ φέρεται να έχει εξασφαλίσει γερμανική πολιτική υποστήριξη, για να μην υπάρξουν χρηματοπιστωτικές κυρώσεις  REUTERS/ Stefano Rellandini


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ φέρεται να έχει εξασφαλίσει γερμανική πολιτική υποστήριξη, για να μην υπάρξουν χρηματοπιστωτικές κυρώσεις
REUTERS/ Stefano Rellandini

Οι Βρυξέλλες και το Παρίσι αναζητούν πόρτα εξόδου από την κρίσιμη ασυμβατότητα ανάμεσα στους στόχους που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης και στην πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να αναβάλει για το 2017 την επίτευξη του στόχου μείωσης στο 3% του ελλείμματος της.

 

Το αίτημά της για περαιτέρω παράταση της τήρησης των υποχρεώσεών της, η Γαλλία το αιτιολογεί υποστηρίζοντας ότι είναι συνέπεια της υποτονικής ανάπτυξης, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι γίνεται μια ιστορική προσπάθεια να εξοικονομηθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ την ερχόμενη τριετία και υπόσχεται να υλοποιήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στις πιέσεις των Βρυξελλών για αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Μισέλ Σαπέν απαντά: «Μόνο το γαλλικό Κοινοβούλιο μπορεί να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό».

 

Γερμανική πολιτική υποστήριξη

 

Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρονται σε εντατικές παρασκηνιακές συνομιλίες ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και σημειώνουν ότι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το Παρίσι έχει εξασφαλίσει γερμανική πολιτική υποστήριξη, ώστε να μην υπάρξουν χρηματοπιστωτικές κυρώσεις στην περίπτωση που η Επιτροπή θέσει το ζήτημα επί τάπητος.

 

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς θέλησε να δείξει στις Βρυξέλλες ότι προωθεί αποφασιστικά τις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας να ενεργήσει διακριτικά για να μην προκαλέσει αντιδράσεις από την Αριστερά και τα συνδικάτα. Ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε χθες τις γενικές γραμμές του προγράμματος που θα λανσάρει σε απώτερο χρόνο, με στόχο να θεραπεύσει τις τρεις «ασθένειες» της Γαλλίας: «καχυποψία, πολυπλοκότητα, κορπορατισμό». Σκοπεύει να διευκολύνει την εργασία τις Κυριακές και τα βράδια. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τουλάχιστον για πέντε Κυριακές τον χρόνο. Φιλοδοξία του είναι να «αφαιρέσει όλα τα εμπόδια» της γαλλικής οικονομίας, τις δυσλειτουργίες και ακαμψίες του συστήματος. Θα επιδιώξει την ανανέωση θεσμών, την απελευθέρωση πολυάριθμων τομέων της οικονομίας, όπως οι μεταφορές και οι αυτοκινητόδρομοι, και θα διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι η Γαλλία είναι ικανή να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να τονώσει την οικονομία, μήνυμα που απευθύνεται τόσο στη γαλλική κοινή γνώμη όσο και προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό θα είναι μια ακόμα δοκιμασία για την κυβέρνηση, που βρίσκεται στο στόχαστρο ενός σημαντικού μέρους βουλευτών της πλειοψηφίας. Η Αριστερά ασκεί αντιπολίτευση στην πολιτική λιτότητας, όπως και οι 40 περίπου Σοσιαλιστές επικριτές, που σημειώνουν πλέον αποχή σε ψηφοφορίες για επίμαχα μέτρα. Οι Οικολόγοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Οι Ριζοσπάστες της Αριστεράς απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αν δεν ληφθούν υπ' όψιν αιτήματά τους για χαλάρωση της λιτότητας. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, απηύθυνε πιεστική έκκληση για «ενότητα της Αριστεράς», τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρχει ενότητα, στις νομαρχιακές και περιφερειακές εκλογές του 2015 το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υποστεί τεράστιες απώλειες και οι άλλοι εταίροι της Αριστεράς θα εξαφανιστούν».

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top