Pin It
 Δύο ασθενοφόρα έξω από το νοσοκομείο Carlos III στη Μαδρίτη, μεταφέρουν ένα νέο ασθενή με πιθανά συμπτώματα Εμπολα REUTERS/ Andrea Comas


Δύο ασθενοφόρα έξω από το νοσοκομείο Carlos III στη Μαδρίτη, μεταφέρουν ένα νέο ασθενή με πιθανά συμπτώματα Εμπολα
REUTERS/ Andrea Comas

Αντίθετος στο ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης εισόδου επιβατών από τη Δυτική Αφρική στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει ο Λευκός Οίκος, παρά τις πιέσεις Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την εύλογη ανησυχία της κοινής γνώμης και να αναγάγουν σε πολιτικό ζήτημα την εμφάνιση κρουσμάτων Εμπολα στο Ντάλας του Τέξας, τρεις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

 

Ενα τέτοιο σενάριο επιλεκτικού κλεισίματος των συνόρων δεν θα ήταν μόνον αναποτελεσματικό, αφού ταξιδιώτες από την Αφρική θα μπορούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ (ή σε οποιονδήποτε άλλο προορισμό) με πτήσεις τράνζιτ από τρίτες χώρες, αλλά θα ήταν ολέθριο για τα ίδια τα αφρικανικά κράτη, που θα απομονώνονταν ακόμα περισσότερο την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα συνεχίζει να τάζει πολλά στα λόγια, αλλά να εφαρμόζει λίγα σε έργα για τον περιορισμό της επιδημίας στην πηγή του προβλήματος. Θυμίζουμε ότι, προς το παρόν, ο ιός δεν είναι αερογενής, δεν μεταδίδεται δηλαδή από τον αέρα, αλλά μόνον από την επαφή με σωματικά υγρά ασθενούς.

 

«Ενα από τα πράγματα που φοβάμαι για τον Εμπολα είναι η περαιτέρω εξάπλωσή του στην Αφρική. Αν αυτό συνέβαινε, θα μπορούσε να μετατραπεί σε μακροπρόθεσμη απειλή για το σύστημα υγείας και περίθαλψης», κατέθεσε χθες ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Τόμας Φρίντεν, καθώς γερουσιαστές ζητούν πια ανοιχτά την παραίτησή του. Ο Φρίντεν δέχτηκε βροχή σκληρών ερωτήσεων τόσο από Ρεπουμπλικανούς όσο κι από Δημοκρατικούς βουλευτές, μετά την αποκάλυψη όχι μόνο σοβαρών αστοχιών και παραλείψεων στα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας, αλλά και την έγκριση που έδωσε η υπηρεσία του στη δεύτερη νοσοκόμα, που μολύνθηκε με Εμπολα, να ταξιδέψει αεροπορικώς παρότι γνωστοποίησε πως είχε εμφανίσει χαμηλό πυρετό.

 

Στην Ισπανία άλλοι τέσσερις άνθρωποι με ύποπτα συμπτώματα, ανάμεσά τους ένας ιεραπόστολος που είχε μεταβεί στη Λιβερία κι ένας επιβάτης πτήσης της Air France από το Λάγκος της Νιγηρίας στη Μαδρίτη, έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ενώ στο Παρίσι εισήχθη σε νοσοκομείο νοσηλεύτρια, που ίσως έχει κολλήσει τον ιό από συνάδελφό της εθελόντρια στην Αφρική. Οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε., που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες, δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή ελέγχων επιβατών σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, αφήνοντας τις επιμέρους κυβερνήσεις να αποφασίσουν για την εγκαινίαση μέτρων στις χώρες τους.

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

Scroll to top