getFile

19/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην αντεπίθεση οι Κούρδοι

Οι ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν να αποχωρούν χθες το βράδυ, αφήνοντας όμως πίσω τους μικρές ομάδες «καμικάζι».
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Κούρδοι της Τουρκίας απλωμένοι στις πλαγιές της Σουρούτς, δίπλα στα σύνορα, φωνάζουν συνθήματα κάθε φορά που βλέπουν επιτυχημένες αεροπορικές επιδρομές στο γειτονικό Κομπάνι  REUTERS/ Kai Pfaffenbach

Κούρδοι της Τουρκίας απλωμένοι στις πλαγιές της Σουρούτς, δίπλα στα σύνορα, φωνάζουν συνθήματα κάθε φορά που βλέπουν επιτυχημένες αεροπορικές επιδρομές στο γειτονικό Κομπάνι
REUTERS/ Kai Pfaffenbach

Στην αντεπίθεση πέρασαν χθες, για πρώτη φορά μετά έναν μήνα πολιορκίας, οι Κούρδοι στο Κομπάνι, οι οποίοι επανέκτησαν μεγάλο μέρος της πόλης. Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές περιορίζονται πλέον στο 20-30% της πόλης και πληροφορίες που μετέδωσαν οι έγκλειστοι Κούρδοι μαχητές στη ρωσική εφημερίδα «Russia today» υποστηρίζουν ότι μεγάλος αριθμός ενόπλων του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν να αποχωρούν χθες το βράδυ, αφήνοντας όμως πίσω τους μικρές ομάδες «καμικάζι», οι οποίοι κρύβονται μέσα στα συντρίμμια της βομβαρδισμένης πόλης.

 

Χθες συνεχίστηκαν οι οδομαχίες καθώς οι πεσμεργκά κάνουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον δυτικό τομέα, ενώ οι ισλαμιστές βομβάρδισαν με όλμους το Κομπάνι. Ενα βλήμα έπεσε σε τουρκικό έδαφος, πολύ κοντά στη μεθόριο, χωρίς να προκαλέσει θύματα, με τους Τούρκους να διατάζουν προληπτικά την απομάκρυνση προσφύγων και δημοσιογράφων από το πέρασμα του Μουρσιτπινάρ, τη μοναδική δίοδο επικοινωνίας με το Κομπάνι.

 

Στη μερική οπισθοχώρηση των ισλαμιστών εξτρεμιστών, που εξακολουθούν να έχουν σε κλοιό την πόλη και να ελέγχουν ολοκληρωτικά την ύπαιθρο με τα 320 ερημωμένα πια κουρδικά χωριά, συνετέλεσαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της αμερικανο-αραβικής συμμαχίας. Τα αεροπορικά πλήγματα κατά των ενόπλων του Ισλαμικού Κράτους εντάθηκαν τις τέσσερις τελευταίες ημέρες και μόνο το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 14 επιδρομές. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, σκοτώθηκαν την Τετάρτη 20 ισλαμιστές εξτρεμιστές, με τους Κούρδους να καταμετρούν μόλις δύο νεκρούς, δείγμα της αλλαγής των συσχετισμών.

 

Αεροπορικές επιδρομές

 

Χθες, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι συντονίζουν τις αεροπορικές επιδρομές με τους Κούρδους μαχητές, ενώ για πρώτη φορά επισήμως παραδέχτηκαν ότι άρχισαν πολιτικό διάλογο με την ηγεσία του κουρδικού κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), της Συρίας, το οποίο θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, PKK, που είναι από την Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες και την Αγκυρα χαρακτηρισμένο «τρομοκρατική» οργάνωση. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, αποκάλυψε ότι ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε συνομιλίες στο Παρίσι με ανώτατο στέλεχος του PYD. Ο εκπρόσωπος της διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, Αμερικανός υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, δήλωσε επίσης ότι οι συνομιλίες των Αμερικανών με την τουρκική πλευρά βρίσκονται σε καλό δρόμο και έχουν σημειώσει πρόοδο, χωρίς να θελήσει να γίνει πιο συγκεκριμένος. Δήλωσε πάντως άγνοια για τα δημοσιεύματα που φέρουν ισλαμιστές εξτρεμιστές να εκπαιδεύονται από πρώην πιλότους του μπααθικού στρατού του Ιράκ, στην πλοήγηση πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία έχουν πέσει στα χέρια των τρομοκρατών στην κατειλημμένη αεροπορική βάση Αλ Τζάρα, ανατολικά από το Χαλέπι της Συρίας.

 

Την είδηση είχε δημοσιοποιήσει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, που εδρεύει στο Λονδίνο και διατηρεί στενούς δεσμούς με τη βρετανική κυβέρνηση. Το Συριακό Παρατηρητήριο είχε ισχυριστεί πως εθεάθησαν στην περιοχή του Χαλεπιού μαχητικά Mig με πιλότους που ανήκουν στην αντιπολίτευση και οι οποίοι έκαναν εκπαίδευση σε εθελοντές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

 

Αν επαληθευτεί η πληροφορία αυτή, θα διευκολύνει το τουρκικό αίτημα (το οποίο απορρίπτουν οι Αμερικανοί) για επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από συριακό έδαφος. Η Δαμασκός, πάντως, ανακοίνωσε χθες πως αυτή η πρόταση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, πόσω μάλλον που δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

 

Περισσότεροι από 40 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του νέου μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα στις συνοικίες Νταουλάι, Χιρίγια, Μαχμουντίγια και Ντιλίγια στη Βαγδάτη, ενώ εκτός από τα παγιδευμένα οχήματα αρκετοί όλμοι έπληξαν τη συνοικία Σαούλα της ιρακινής πρωτεύουσας προκαλώντας επίσης απώλειες.

 

Oι πολλαπλές επιθέσεις φέρουν τη σφραγίδα των εξτρεμιστών σουνιτών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Χαρακτηριστικό της πολεμικής ισχύος του Ι.Κ. αποτελεί το γεγονός ότι οι κυβερνητικές ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες επικουρούνται τόσο από σιίτες μαχητές όσο και από αμερικανικά βομβαρδιστικά, έχουν μεν ανακόψει την πορεία των εξτρεμιστών, αλλά δεν μπορούν να τους απωθήσουν περαιτέρω.

 

Τραγική ειρωνεία: λίγη ώρα πριν από την εκδήλωση της διπλής βομβιστικής επίθεσης ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ Αμπάντι είχε υπογραμμίσει ότι «η Βαγδάτη και τα προάστιά της είναι ασφαλή και ότι κανείς από τους επικίνδυνους τρομοκράτες δεν μπορεί πλέον να απειλήσει την ασφάλεια των πολιτών της».

 

Δ.Σ.Φ.

 

 

Scroll to top